Društvena Banka Sjemena

ZMAG-ova Društvena banka sjemena ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte

Društvena banka sjemena

osnovana je 2018. godine na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte. Veća raznolikost kultura i upotreba vlastitog sjemena dugoročno znači i veću otpornost i prilagodljivost agroekosustava na biološke i okolišne izazove te je zato značajna za ekološku poljoprivredu.

Društvena banka sjemena osmišljena je kao neformalna i lokalno upravljana institucija u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Veliku pažnju pridajemo edukaciji, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Svi zainteresirani mogu podržati ovaj projekt učlanjenjem u Društvenu banku sjemena u jednoj od kategorija – vrtlar, simpatizer i pokrovitelj.

Osim vođenja Društvene banke sjemena, ZMAG organizira i sudjeluje u razmjenama sjemena širom Hrvatske. Naše su razmjene sjemena u Zagrebu znale privući i preko 300 posjetitelja te predstavljaju trenutak “živog” kontakta među vrtlarima i mogućnost razmjene informacija o različitim sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Projekt se ostvaruje u suradnji s OPG-ovima, vrtlarima, udrugama civilnog društva: Plantaža, Permakultura Dalmacija, Ospera, Ama centar, Biblioteka sjemena čelinac, Udruga Informo, Nešto više, Gaia Kosovo, udruga Duga, udrga Gredica, GSR zapad Rijeka, Zeleno zlato, Eko regija Kostrena, Permakultura Dalmacija, Interpretacijski centar baštine Banovine. Zatim Arche Noah, Community seed banks academy, Let’s Liberate Diversity i Liveseed. 

Kako postati član DBS-a?

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist, entuzijast ili samo želite financijski podržati rad Društvene banke sjemena, i Vi možete postati član DBS-a i iskoristiti razne pogodnosti članstva, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a.

1) Ispunite kratki online obrazac za prijavu

2) Uplatite jednokratnu donaciju u iznosu od 250 kn za tip članstva Vrtlar (aktivno sudjeluje u regeneraciji) i Simpatizer ili dobrovoljni prilog za tip članstva Pokrovitelj

Detalji o uplati donacije:

Način plaćanja: transakcijski račun
IBAN: HR5324020061100095765
Opis plaćanja: donacija DBS

Molimo Vas da potvrdu o uplati godišnje članarine proslijedite kao fotografiju uplatnice ili privitak s internetskog bankarstva na dbs.zmag@gmail.com.


Vrijeme provedbe

Lipanj 2018 - lipanj 2020 

Ukupna vrijednost projekta

623.000,00 kn

Kontakt osoba

Sendy Osmičević, voditeljica projekta 
Email: sendyoganga@gmail.com
Mob: 091 5129 207

Novosti vezane uz ovaj projekt

10 Pro 2020

Odgovor ZMAG-a na Prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Pročitaj više >
08 Pro 2020

Koje su tipične tradicijske sorte graha i kako ih lako prepoznati otkrijte u letku Tako nam je grah (is)pao!.

Pročitaj više >
04 Pro 2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, izvela je seriju javnih performansa i održala panel na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >
20 Stu 2020

13. virtualnom kongresu Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo koji se održao online u četvrtak 12. studenog 2020. godine, prisustvovali su i predstavnici ZMAG-a. 

Pročitaj više >
15 Stu 2020

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. i 3. studenog 2020. održana su predavanja Sačuvati sjeme iz vlastita vrta, pod vodstvom Sendy Osmičević i Dobra ekonomija pod vodstvom Vere Gjokaj iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
31 Lis 2020

Još jedna radionica za članove Društvene banke sjemena Svi za sjeme, sjeme za sve!, koju su vodile Sendy Osmičević i Marija Zrnić iz ZMAG-a, održana je 25. listopada 2020. na Recikliranom imanju.

Pročitaj više >
28 Lis 2020

U novom Act Now broju Grazije i mi smo među licima koja stoje iza brojnih dobrih ideja i pozitivnih promjena koje stvaraju bolje, ravnopravnije i pravednije društvo! 

Pročitaj više >
25 Lis 2020

ZMAG-ove Vrtekice Sendy Osmičević i Marija Zrnić 3. i 4. listopada 2020. na Recikliranom imanju održale su dvodnevni trening za aktivne članove Društvene banke sjemena pod nazivom Tako nam je grah (is)pao!, a o tome kako je bilo piše Marija Zrnić.

Pročitaj više >
23 Ruj 2020

S Društvenom bankom sjemena sudjelovali smo na radionici u organizaciji Arche Noah iz Austrije na temu prikupljanja sredstava.

Pročitaj više >
31 Srp 2020

Umjetničkom projektu talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem kao partneri sudjeluju ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević dodijeljena je potpora Talijanskog instituta.

Pročitaj više >
24 Lip 2020

U promotivnom isječku mreže koja promiče biološku raznolikost na farmama i u vrtovima najzastupljenija je ZMAG-ova Društvena banka sjemena.

Pročitaj više >
02 Lip 2020

Zajednice za budućnost naziv je panela održanog u sklopu konferencije na kojem je putem Zooma sudjelovala Marija Zrnić iz ZMAG-a, a predstavila je Društvenu banku sjemena.

Pročitaj više >
19 Ožu 2020

Klub žena Pokupsko organizirao je razmjenu sjemena – i mi smo bili/e!

Pročitaj više >
20 Vel 2020

Fokusirali smo se na zanimljive teme i konstruktivne razgovore i zajedničkim snagama došli do super akcijskog plana!

Pročitaj više >
11 Vel 2020

ZMAG je u Čakovcu sudjelovao na 20. jubilarnoj razmjeni sjemena Društva za biodinamičko gospodarenje Duga.

Pročitaj više >
29 Sje 2020

Još stignete postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena, "usvojiti" sjeme i ostvariti niz pogodnosti!

Pročitaj više >
06 Sje 2020

Institut za genetičke resurse u Banjoj Luci ponovno nas je ugostio i "nahranio" stručnim znanjem i korisnim savjetima.

Pročitaj više >
03 Sje 2020

Okrugli stolu o politici sjemena u Varšavi, održan u sklopu projekta BOND, okupio je poljoprivrednike, predstavnike nevladinih organizacija i stručnjake iz brojnih zemalja Europe.

Pročitaj više >
19 Pro 2019

Ovogodišnja tema HR eko foruma bila je regenerativna poljoprivreda, a ZMAG je na forumu predstavio projekt Društvena banka sjemena i sudjelovao na radionici Richarda Perkinsa "Regenerativno eko-povrtlarstvo".

Pročitaj više >
16 Pro 2019

ZMAG je posjetio austrijsku udrugu Arche Noah i inspirirao se njihovim radom na očuvanju starih i autohtonih sorti povrća, voćaka te brojnih drugih zanimljivih biljnih vrsta, među kojima se nalaze i brojne sorte iz Hrvatske.

Pročitaj više >
25 Stu 2019

U Petrnji smo razmijenili sjeme, informacije i savjete te predstavili projekte Društvena banka sjemena, Inkluzivni poljoprivredni lanac i Inkluzivna farma.

Pročitaj više >
22 Stu 2019

Sudjelovali smo na 10. Let’s Liberate Diversity forumu u Francuskoj na temu sjemena.

Pročitaj više >
20 Lis 2019

Ugostili smo udrugu Biovrt, uz organizirani obilazak Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
11 Ruj 2019

Veliki interes Splićana za domaće sorte sjemena i ZMAG-ov projekt Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
23 Srp 2019

Posjetili smo Banju Luku, sudjelovali na obuci Instituta za genetičke resurse i dobili mnoge stručne, korisne savjete te se kući vratili s "ojačanim" znanjem!

Pročitaj više >
19 Srp 2019

O tome kako nam je bilo na predavanju o Društvenoj banci sjemena i razmjeni u Zadru i okolici piše Ivana Benić iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
02 Srp 2019

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
01 Srp 2019

Od obnavljanja „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji – Društvena banka sjemena projekt je za koji trebate čuti!

Pročitaj više >
27 Lip 2019

Ambasadoricom bioraznolikosti za područje Balkana proglašena je ZMAG-ova voditeljica Programa razvojnih potencijala, Vera Gjokaj. Od 10. ...

Pročitaj više >
18 Lip 2019

Mini turneja zbirke pjesama Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost; promocija u Zadru, Đakovu i Rijeci.

Pročitaj više >
13 Lip 2019

Križevci imaju Nacionalnu banku biljnih gena povrtnih kultura – i mi smo ju posjetili.

Pročitaj više >
10 Lip 2019

Svratili smo sa Sendy Osmičević do Irske provjeriti kako tamo živi sjeme i svašta smo doznali.

Pročitaj više >
11 Tra 2019

Iza nas je prva fokus grupa Društvene banke sjemena – fokusirali smo se i zajedničkim snagama došli do niza sjajnih ideja!

Pročitaj više >
08 Tra 2019

Održana promocija zbirke pjesama Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost.

Pročitaj više >
03 Tra 2019

Razgovarali smo o novim regulativama, mogućnostima i izazovima koje nameću europski zakoni vezani uz sjeme.

Pročitaj više >
02 Tra 2019

Podijeli smo našu priču o Društvenoj banci sjemena u sklopu umjetničkog projekta Knjižnice sjemena.

Pročitaj više >
18 Ožu 2019

Ispunite upitnik koji će nam pomoći da stvorimo najbolju mrežu Društvene banke sjemena!

Pročitaj više >
13 Ožu 2019

Održana najbolja zagrebačka razmjena sjemena dosad!

Pročitaj više >
03 Vel 2019

Razmjena domaćeg sjemena ZMAG je ovoga puta odvela na put Međimurja.

Pročitaj više >
Više novosti

Događanja vezana uz ovaj projekt

19 Stu
2020

Online predavanje na temu čuvanja sjemena, pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a, održat će se 19. studenog 2020. s početkom u 17 h.

Pročitaj više >

14 Stu
2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo će, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, na Recikliranom imanju i online putem Zoom platforme održati okrugli stol na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >

02 Stu
2020

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. studenog 2020. održat će se predavanje na temu čuvanja sjemena pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

Pročitaj više >

25 Lis
2020

Besplatna radionica Svi za sjeme, sjeme za sve! posvećena je vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu, a namijenjena je članovima Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >

03 Lis
2020

Radionica za aktivne članove Društvene banke sjemena na temu graha s ciljem upoznavanja s najpoznatijim tradicijskim sortama Hrvatske i načinima uzgoja.

Pročitaj više >

15 Ožu
2020

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu sjemena na novoj lokaciji!

Pročitaj više >

26 Lis
2019

Zavirite u Zajednički svijet talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem se isprepliću vizualne umjetnosti i zaštita biološke raznolikosti.

Pročitaj više >

06 Srp
2019

Ako ste u Zadru (ili u blizini) ne propustite ZMAG-ovo predavanje o Društvenoj banci sjemena, uz malu razmjenu autohtonih sorti sjemena.

Pročitaj više >

29 Ožu
2019

Pridružite nam se 29. ožujka u Booksi na promociji zbirke poezije Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost.

Pročitaj više >

12 Ožu
2019

Pridružite nam se u Šibeniku na radionici kućnog sjemenarstva i maloj razmjeni sjemena!

Pročitaj više >

09 Ožu
2019

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu starih, autohtonih sorti sjemena iz organskog uzgoja!

Pročitaj više >

23 Vel
2019

Vidimo se uskoro na Festivalu bioraznolikosti u Osijeku na radionici izrade terarija i razmjeni sjemena.

Pročitaj više >
Sva aktualna događanja

Publikacije vezane uz ovaj projekt

Tradicijske sorte graha

08-12-2020

Koje su tipične tradicijske sorte graha i kako ih lako prepoznati – pogledajte u letku.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

How to Establish a Community Seed Bank?

18-11-2020

Ova brošura, prevedena na engleski jezik, donosi praktične savjete kako osnovati vlastitu banku sjemena u vašoj zajednici te kako postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Katalog sjemenara

30-07-2020

Katalog sjemenara obuhvaća proizvođače sjemena koji se bave očuvanjem starih i autohtonih sorti.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Tragovi u snijegu - Sjeme za budućnost

30-07-2020

Zbirka poezije koja kroz stihove progovara o temi sjemena kao budućnosti.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Kako osnovati društvenu banku sjemena?

30-07-2020

Ova brošura donosi praktične savjete kako osnovati vlastitu banku sjemena u vašoj zajednici te kako postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument