Društvena banka sjemena

ZMAG-ova Društvena banka sjemena ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte

Društvena banka sjemena

osnovana je 2018. godine na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte. Veća raznolikost kultura i upotreba vlastitog sjemena dugoročno znači i veću otpornost i prilagodljivost agroekosustava na biološke i okolišne izazove te je zato značajna za ekološku poljoprivredu.

Društvena banka sjemena osmišljena je kao neformalna i lokalno upravljana institucija u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Veliku pažnju pridajemo edukaciji, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Svi zainteresirani mogu podržati ovaj projekt učlanjenjem u Društvenu banku sjemena u jednoj od kategorija – vrtlar, simpatizer i pokrovitelj.

Osim vođenja Društvene banke sjemena, ZMAG organizira i sudjeluje u razmjenama sjemena širom Hrvatske. Naše su razmjene sjemena u Zagrebu znale privući i preko 300 posjetitelja te predstavljaju trenutak “živog” kontakta među vrtlarima i mogućnost razmjene informacija o različitim sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Projekt se ostvaruje u suradnji s OPG-ovima, vrtlarima, udrugama civilnog društva: udruga Plantaža, Permakultura Dalmacija, Kopriva, češnjak Šarac, Biblioteka sjemena čelinac, Gaia Kosovo, udruga Duga, Gredica, Zeleno zlato, Interpretacijski centar baštine Banovine, volonterski centar, GMK, galerija Nova WHW, Agronomski fakultet – studentska praksa, Institut za genetiče resurse u Banjoj Luci, Zelene knjižnice RH, Opg – Juratek, Turković, Arche Noah, Community Seed Banks Academy, Let’s Liberate Diversity i Liveseed, GEN Global Environments i Global Diversity Foundation.

Kako postati član DBS-a?

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist, entuzijast ili samo želite financijski podržati rad Društvene banke sjemena, i Vi možete postati član DBS-a i iskoristiti razne pogodnosti članstva, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Sve detalje i korake pronađite na linku OVDJE.


Kontakt osoba

Petra Pavleka, voditeljica projekta 
Email: dbs@zmag.hr

Novosti vezane uz ovaj projekt

31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
14 Lis 2022

Održali smo još jedan trening pod nazivom "Šalša znanja", ovog puta za aktivne članove Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
07 Lis 2022

Jesenski period u Društvenoj banci sjemena rezerviran je za okupljanje i edukaciju naših članova. S tim ciljem osmislili smo radionicu pod nazivom "Šalša znanja" s glavnom temom - rajčice. 

Pročitaj više >
06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
14 Tra 2022

Naša vrtekica Petra još je jednom spakirala sjeme iz ZMAG-ove Društvene banke sjemena i otputovala na razmjenu u Sisak.

Pročitaj više >
05 Tra 2022

ZMAG-ove vrtekice uputile su se u Međirmurje održati predavanja, razmjenu sjemena i posjetiti članove Društvene banke sjemena. 

Pročitaj više >
01 Tra 2022

Na veliko veselje javnosti, ponovno smo okupili organske vrtlare i sjemenare iz raznih dijelova Hrvatske i organizirali veliku ZMAG-ovu razmjenu sjemena.

Pročitaj više >
08 Ožu 2022

The Global bean pokrenula je organizacija "2000m2" iz Berlina, a do sada se projektu priključilo više od 40 partnera iz Europe, Kenije i Indije kako bi dijelili i prikazali inspirativna iskustva i praktična znanja o uzgoju i konzumaciji mahunarki.

Pročitaj više >
02 Ožu 2022

ZMAG-ove vrtekice posjetile su Ogulin te u Gradskoj knjižnici i čitaonici održale predavanja i prvu ovogodišnju razmjenu sjemena.

Pročitaj više >
19 Sje 2022

Krenula je nova sezona Društvene banke sjemena uz, da sada, najveći popis dostupnog sjemena za članove. Pridružite nam se.

Pročitaj više >
29 Pro 2021

Za kraj godine, ZMAG je na Recikliranom imanju održao dvije volonterske zimske akcije čišćenja sjemena.

Pročitaj više >
24 Pro 2021

Vrtekice su iskoristile pogodne uvjete prije zime i posadile brojne (zanimljive) voćke i trajnice.

Pročitaj više >
10 Pro 2021

ZMAG-ove vrtekice posjetile su Karlovac, gdje su u sklopu programa Eko Kina održale predavanje o regenerativnoj poljoprivredi i predstavile Društvenu banku sjemena.

Pročitaj više >
02 Stu 2021

Održana je još jedna radionica Društvene banke sjemena – ovaj put za aktivne članove koji imaju važnu ulogu u regeneraciji sjemena za našu bazu te nekoliko vjernih pratitelja.

Pročitaj više >
26 Lis 2021

U organizaciji austrijske udruge Arche Noah i u sklopu projekta Balkan Beets u Sjevernoj Makedoniji je održan susret organizacija koje se bave očuvanjem sjemena i bioraznolikosti na području jugoistočne Europe.

Pročitaj više >
13 Lis 2021

Zavirite u naš ovogodišnji permakulturni vrt i pogledajte kako nam je bila sjajna sezona.

Pročitaj više >
06 Lis 2021

U sklopu Malog placa, poznate mobilne tržnice lokalnih i organskih proizvoda, ZMAG-ova Društvena banka sjemena gostovala je na Greencajt festivalu.

Pročitaj više >
16 Ruj 2021

U sklopu redovnih aktivnosti Društvene banke sjemena održana je vrtlarska radionica za članove DBS-a i nekoliko vjernih pratitelja.

Pročitaj više >
30 Kol 2021

Jedna od tema trinaestog izdanja časopisa ekološke udruge ZEUS je ZMAG-ova Društvena banka sjemena. 

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
26 Srp 2021

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

Pročitaj više >
21 Srp 2021

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
19 Srp 2021

Udruga za očuvanje sjemena Irish Seed Savers uključila je sjeme hrvatske blitve u svoju ponudu.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Upoznajte naših devet vrijednih aktivnih članova Društvene banke sjemena koji nam pomažu u prikupljanju i očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Vrtekice su u Rovinju organizirale razmjenu sjemena i provele završne aktivnosti projekta Eko VRTlog, nakon čega su posjetile Novigrad i sastale se s Anamarijom Prgomet iz Zero Waste Croatia.

Pročitaj više >
07 Lip 2021

Društvena banka sjemena sudjelovala je u umjetničko-aktivističkom projektu The Passage, na poziv umjetnice Selme Banich.

Pročitaj više >
02 Lip 2021

Donacijom sjemena iz svoje baze, Društvena banka sjemena podržala je projekt BIOgredica namijenjen stanovnicima Sisačko-moslavačke županije.

Pročitaj više >
29 Svi 2021

U Poreču smo se upoznali s problemima istarske poljoprivrede te smo obišli pokusna polja istarskih povrtnih kultura, plastenik sa samoniklim jestivim biljem, vrt divljih šparoga i najsuvremenije laboratorije.

Pročitaj više >
18 Svi 2021

Upoznajte Nastju Kljaić koja potpisuje ilustracije za paketiće sjemena i publikacije Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
10 Svi 2021

Predsjetveni tretmani, raštika kao zaboravljena super hrana i voćnjak u Cvetkovcu teme su kojima se u proljetno-ljetnom broju magazina D&D posvećuju ZMAG-ove vrtekice. 

Pročitaj više >
04 Svi 2021

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Pročitaj više >
26 Tra 2021

ZMAG je u Koprivnici poveo dobre razgovore o sjemenu, održivosti, ekološkom otisku i rješenjima koja nam stoje na raspolaganju za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

Pročitaj više >
14 Tra 2021

Vrtekice su uživale u posjeti rasadniku starih hrvatskih voćki u blizini Koprivnice.

Pročitaj više >
08 Tra 2021

Vrtekice su posjetile vrijedne članove Društvene banke sjemena i njihovo carstvo biljaka na otoku Veliki Brijun.

Pročitaj više >
24 Ožu 2021

Kao najbolji uvod u novu vrtlarsku sezonu i dodatnu inspriraciju, ZMAG-ove vrtekice posjetile su svima dobro poznatu Zlatu Nanić, pionirku biovrtlaranja i začetnicu ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te aktivnu članicu ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
05 Ožu 2021

Katalog sjemenara okuplja provjerene vrtlare i sjemenare, aktivne članove Društvene banke sjemena, koji u najvećoj mjeri pridonose očuvanju različitih sorti upravo kroz regeneraciju sjemena.

Pročitaj više >
02 Ožu 2021

Svake godine u dva biltena, namijenjena članovima Društvene banke sjemena, ZMAG predstavlja svoje aktivnosti, novosti i zanimljivosti iz područja sjemena. 

Pročitaj više >
15 Vel 2021

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
10 Pro 2020

Odgovor ZMAG-a na Prijedlog novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

Pročitaj više >
08 Pro 2020

Koje su tipične tradicijske sorte graha i kako ih lako prepoznati otkrijte u letku Tako nam je grah (is)pao!.

Pročitaj više >
04 Pro 2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, izvela je seriju javnih performansa i održala panel na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >
20 Stu 2020

13. virtualnom kongresu Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo koji se održao online u četvrtak 12. studenog 2020. godine, prisustvovali su i predstavnici ZMAG-a. 

Pročitaj više >
15 Stu 2020

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. i 3. studenog 2020. održana su predavanja Sačuvati sjeme iz vlastita vrta, pod vodstvom Sendy Osmičević i Dobra ekonomija pod vodstvom Vere Gjokaj iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
31 Lis 2020

Još jedna radionica za članove Društvene banke sjemena Svi za sjeme, sjeme za sve!, koju su vodile Sendy Osmičević i Marija Zrnić iz ZMAG-a, održana je 25. listopada 2020. na Recikliranom imanju.

Pročitaj više >
28 Lis 2020

U novom Act Now broju Grazije i mi smo među licima koja stoje iza brojnih dobrih ideja i pozitivnih promjena koje stvaraju bolje, ravnopravnije i pravednije društvo! 

Pročitaj više >
25 Lis 2020

ZMAG-ove Vrtekice Sendy Osmičević i Marija Zrnić 3. i 4. listopada 2020. na Recikliranom imanju održale su dvodnevni trening za aktivne članove Društvene banke sjemena pod nazivom Tako nam je grah (is)pao!, a o tome kako je bilo piše Marija Zrnić.

Pročitaj više >
23 Ruj 2020

S Društvenom bankom sjemena sudjelovali smo na radionici u organizaciji Arche Noah iz Austrije na temu prikupljanja sredstava.

Pročitaj više >
31 Srp 2020

Umjetničkom projektu talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem kao partneri sudjeluju ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević dodijeljena je potpora Talijanskog instituta.

Pročitaj više >
24 Lip 2020

U promotivnom isječku mreže koja promiče biološku raznolikost na farmama i u vrtovima najzastupljenija je ZMAG-ova Društvena banka sjemena.

Pročitaj više >
02 Lip 2020

Zajednice za budućnost naziv je panela održanog u sklopu konferencije na kojem je putem Zooma sudjelovala Marija Zrnić iz ZMAG-a, a predstavila je Društvenu banku sjemena.

Pročitaj više >
19 Ožu 2020

Klub žena Pokupsko organizirao je razmjenu sjemena – i mi smo bili/e!

Pročitaj više >
20 Vel 2020

Fokusirali smo se na zanimljive teme i konstruktivne razgovore i zajedničkim snagama došli do super akcijskog plana!

Pročitaj više >
11 Vel 2020

ZMAG je u Čakovcu sudjelovao na 20. jubilarnoj razmjeni sjemena Društva za biodinamičko gospodarenje Duga.

Pročitaj više >
29 Sje 2020

Još stignete postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena, "usvojiti" sjeme i ostvariti niz pogodnosti!

Pročitaj više >
06 Sje 2020

Institut za genetičke resurse u Banjoj Luci ponovno nas je ugostio i "nahranio" stručnim znanjem i korisnim savjetima.

Pročitaj više >
03 Sje 2020

Okrugli stolu o politici sjemena u Varšavi, održan u sklopu projekta BOND, okupio je poljoprivrednike, predstavnike nevladinih organizacija i stručnjake iz brojnih zemalja Europe.

Pročitaj više >
19 Pro 2019

Ovogodišnja tema HR eko foruma bila je regenerativna poljoprivreda, a ZMAG je na forumu predstavio projekt Društvena banka sjemena i sudjelovao na radionici Richarda Perkinsa "Regenerativno eko-povrtlarstvo".

Pročitaj više >
16 Pro 2019

ZMAG je posjetio austrijsku udrugu Arche Noah i inspirirao se njihovim radom na očuvanju starih i autohtonih sorti povrća, voćaka te brojnih drugih zanimljivih biljnih vrsta, među kojima se nalaze i brojne sorte iz Hrvatske.

Pročitaj više >
25 Stu 2019

U Petrnji smo razmijenili sjeme, informacije i savjete te predstavili projekte Društvena banka sjemena, Inkluzivni poljoprivredni lanac i Inkluzivna farma.

Pročitaj više >
22 Stu 2019

Sudjelovali smo na 10. Let’s Liberate Diversity forumu u Francuskoj na temu sjemena.

Pročitaj više >
20 Lis 2019

Ugostili smo udrugu Biovrt, uz organizirani obilazak Recikliranog imanja.

Pročitaj više >
11 Ruj 2019

Veliki interes Splićana za domaće sorte sjemena i ZMAG-ov projekt Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
23 Srp 2019

Posjetili smo Banju Luku, sudjelovali na obuci Instituta za genetičke resurse i dobili mnoge stručne, korisne savjete te se kući vratili s "ojačanim" znanjem!

Pročitaj više >
19 Srp 2019

O tome kako nam je bilo na predavanju o Društvenoj banci sjemena i razmjeni u Zadru i okolici piše Ivana Benić iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
01 Srp 2019

Od obnavljanja „izgubljenih” i očuvanja tradicijskih sorti preko umrežavanja lokalnih sjemenara sve do zanimljivih umjetničkih suradnji – Društvena banka sjemena projekt je za koji trebate čuti!

Pročitaj više >
27 Lip 2019

Ambasadoricom bioraznolikosti za područje Balkana proglašena je ZMAG-ova voditeljica Programa razvojnih potencijala, Vera Gjokaj. Od 10. ...

Pročitaj više >
18 Lip 2019

Mini turneja zbirke pjesama Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost; promocija u Zadru, Đakovu i Rijeci.

Pročitaj više >
13 Lip 2019

Križevci imaju Nacionalnu banku biljnih gena povrtnih kultura – i mi smo ju posjetili.

Pročitaj više >
10 Lip 2019

Svratili smo sa Sendy Osmičević do Irske provjeriti kako tamo živi sjeme i svašta smo doznali.

Pročitaj više >
11 Tra 2019

Iza nas je prva fokus grupa Društvene banke sjemena – fokusirali smo se i zajedničkim snagama došli do niza sjajnih ideja!

Pročitaj više >
08 Tra 2019

Održana promocija zbirke pjesama Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost.

Pročitaj više >
03 Tra 2019

Razgovarali smo o novim regulativama, mogućnostima i izazovima koje nameću europski zakoni vezani uz sjeme.

Pročitaj više >
02 Tra 2019

Podijeli smo našu priču o Društvenoj banci sjemena u sklopu umjetničkog projekta Knjižnice sjemena.

Pročitaj više >
18 Ožu 2019

Ispunite upitnik koji će nam pomoći da stvorimo najbolju mrežu Društvene banke sjemena!

Pročitaj više >
13 Ožu 2019

Održana najbolja zagrebačka razmjena sjemena dosad!

Pročitaj više >
03 Vel 2019

Razmjena domaćeg sjemena ZMAG je ovoga puta odvela na put Međimurja.

Pročitaj više >
Više novosti

Događanja vezana uz ovaj projekt

24 Ožu
2024

S veseljem vas pozivamo na ZMAG-ovu veliku razmjenu sjemena koja će se održati 24.3.2024. u sklopu festivala Urbana džungla.

Pročitaj više >

10 Ožu
2024

S veseljem vas pozivamo na prvu ovogodišnju razmjenu sjemena koja će se održati u nedjelju, 10.3.2024. u sklopu Dana permakulture i tranzicije u Zagrebu.

Pročitaj više >

20 Sje
2024

Udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) zapošljava Voditelja/icu programa hrane i projekta „Društvena banka sjemena”!

Pročitaj više >

25 Ožu
2023

S veseljem vas pozivamo na ZMAG-ovu veliku razmjenu sjemena koju organiziramo u suradnji sa Zelenim inkubatorom u sklopu 1. festivala Urbana džungla.

Pročitaj više >

15 Vel
2023

Dobrodošli na ZMAG-ovu prvu ovogodišnju razmjenu sjemena koja će se održati u društvenom centru Zadruge Zelenica u Brezovici.

Pročitaj više >

26 Ožu
2022

Nakon dvije godine nemogućnosti održavanja ZMAG-ove tradicionalne razmjene sjemena, ponovno se sastajemo u predivnom okruženju Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu.

Pročitaj više >

26 Svi
2021

Interaktivno predavanje Društvena banka sjemena održat će se u okviru online radionice Akcijama za klimu do klimatskih heroja. 

Pročitaj više >

16 Svi
2021

ZMAG gostuje u Rovinju gdje će predstaviti svoj projekt Društvena banka sjemena.

Pročitaj više >

19 Stu
2020

Online predavanje na temu čuvanja sjemena, pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a, održat će se 19. studenog 2020. s početkom u 17 h.

Pročitaj više >

14 Stu
2020

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo će, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, na Recikliranom imanju i online putem Zoom platforme održati okrugli stol na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Pročitaj više >

02 Stu
2020

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. studenog 2020. održat će se predavanje na temu čuvanja sjemena pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

Pročitaj više >

25 Lis
2020

Besplatna radionica Svi za sjeme, sjeme za sve! posvećena je vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu, a namijenjena je članovima Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >

03 Lis
2020

Radionica za aktivne članove Društvene banke sjemena na temu graha s ciljem upoznavanja s najpoznatijim tradicijskim sortama Hrvatske i načinima uzgoja.

Pročitaj više >

15 Ožu
2020

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu sjemena na novoj lokaciji!

Pročitaj više >

26 Lis
2019

Zavirite u Zajednički svijet talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem se isprepliću vizualne umjetnosti i zaštita biološke raznolikosti.

Pročitaj više >

06 Srp
2019

Ako ste u Zadru (ili u blizini) ne propustite ZMAG-ovo predavanje o Društvenoj banci sjemena, uz malu razmjenu autohtonih sorti sjemena.

Pročitaj više >

29 Ožu
2019

Pridružite nam se 29. ožujka u Booksi na promociji zbirke poezije Tragovi u snijegu: sjeme za budućnost.

Pročitaj više >

12 Ožu
2019

Pridružite nam se u Šibeniku na radionici kućnog sjemenarstva i maloj razmjeni sjemena!

Pročitaj više >

09 Ožu
2019

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu starih, autohtonih sorti sjemena iz organskog uzgoja!

Pročitaj više >

23 Vel
2019

Vidimo se uskoro na Festivalu bioraznolikosti u Osijeku na radionici izrade terarija i razmjeni sjemena.

Pročitaj više >
Sva aktualna događanja

Publikacije vezane uz ovaj projekt

Bilten Društvena banke sjemena (2)

09-11-2021

U ovom biltenu otkrijte tko je pojačanje u timu Društvene banke sjemena, doznajte novosti iz nove vrtlarske sezone, pročitajte sve o internet zabludama u vrtlarstvu i upoznajte permakulturne vrtlare Kruna Vuljara i Petru Turčić.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Katalog sjemenara 2021

05-03-2021

Katalog sjemenara okuplja provjerene vrtlare i sjemenare, aktivne članove Društvene banke sjemena, koji u najvećoj mjeri pridonose očuvanju različitih sorti upravo kroz regeneraciju sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Bilten Društvena banka sjemena (1)

02-03-2021

U ovom biltenu Društvene banke sjemena doznajte sve o članicama tima Društvene banke sjemena i čime su se sve bavile u 2020. godini te upoznajte sjemenara Ivana Jurateka.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Priručnik za sjetvu

04-02-2021

Ovaj priručnik donosi sve što trebate znati o presadnicama za svoj vrt.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Tradicijske sorte graha

08-12-2020

Koje su tipične tradicijske sorte graha i kako ih lako prepoznati – pogledajte u letku.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

How to Establish a Community Seed Bank?

18-11-2020

Ova brošura, prevedena na engleski jezik, donosi praktične savjete kako osnovati vlastitu banku sjemena u vašoj zajednici te kako postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Kako osnovati društvenu banku sjemena?

30-07-2020

Ova brošura donosi praktične savjete kako osnovati vlastitu banku sjemena u vašoj zajednici te kako postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument