Društvena Banka Sjemena

ZMAG-ova Društvena banka sjemena ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte.

Društvena banka sjemena

osnovana je 2018. godine na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Ima za cilj doprinijeti jačanju i poboljšavanju lokalnog sjemenarskog sustava te očuvanju što veće raznolikosti kultiviranog bilja, s naglaskom na tradicijske i autohtone sorte. Veća raznolikost kultura i upotreba vlastitog sjemena dugoročno znači i veću otpornost i prilagodljivost agroekosustava na biološke i okolišne izazove te je zato značajna za ekološku poljoprivredu.

Društvena banka sjemena osmišljena je kao neformalna i lokalno upravljana institucija u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače. Veliku pažnju pridajemo edukaciji, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane. Svi zainteresirani mogu podržati ovaj projekt učlanjenjem u Društvenu banku sjemena u jednoj od kategorija – vrtlar, simpatizer i pokrovitelj.

Osim vođenja Društvene banke sjemena, ZMAG organizira i sudjeluje u razmjenama sjemena širom Hrvatske. Naše su razmjene sjemena u Zagrebu znale privući i preko 300 posjetitelja te predstavljaju trenutak “živog” kontakta među vrtlarima i mogućnost razmjene informacija o različitim sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, kao i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti, šaljući tako jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost brinuti o zajedničkoj kolekciji.

Projekt se ostvaruje u suradnji s OPG-ovima, vrtlarima, udrugama civilnog društva: Plantaža, Permakultura Dalmacija, Ospera, Ama centar, Biblioteka sjemena čelinac, Udruga Informo, Nešto više, Gaia Kosovo, udruga Duga, udrga Gredica, GSR zapad Rijeka, Zeleno zlato, Eko regija Kostrena, Permakultura Dalmacija, Interpretacijski centar baštine Banovine. Zatim Arche Noah, Community seed banks academy, Let’s Liberate Diversity i Liveseed. 

Kako postati član DBS-a?

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist, entuzijast ili samo želite financijski podržati rad Društvene banke sjemena, i Vi možete postati član DBS-a i iskoristiti razne pogodnosti članstva, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a.

1) Ispunite kratki online obrazac za prijavu

2) Uplatite jednokratnu donaciju u iznosu od 250 kn za tip članstva Vrtlar (aktivno sudjeluje u regeneraciji) i Simpatizer ili dobrovoljni prilog za tip članstva Pokrovitelj

Detalji o uplati donacije:

Način plaćanja: transakcijski račun
IBAN: HR5324020061100095765
Opis plaćanja: donacija DBS

Molimo Vas da potvrdu o uplati godišnje članarine proslijedite kao fotografiju uplatnice ili privitak s internetskog bankarstva na dbs.zmag@gmail.com.


Vrijeme provedbe

Lipanj 2018 - lipanj 2020 

Ukupna vrijednost projekta

623.000,00 kn

Kontakt osoba

Sendy Osmičević, voditeljica projekta 
Email: sendyoganga@gmail.com
Mob: 091 5129 207

Novosti vezane uz ovaj projekt

25 Lis 2020

ZMAG-ove Vrtekice Sendy Osmičević i Marija Zrnić 3. i 4. listopada 2020. na Recikliranom imanju održale su dvodnevni trening za aktivne članove Društvene banke sjemena pod nazivom Tako nam je grah (is)pao!, a o tome kako je bilo piše Marija Zrnić.

Pročitaj više >
23 Ruj 2020

S Društvenom bankom sjemena sudjelovali smo na radionici u organizaciji Arche Noah iz Austrije na temu prikupljanja sredstava.

Pročitaj više >
31 Srp 2020

Umjetničkom projektu talijanske umjetnice Egle Oddo u kojem kao partneri sudjeluju ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević dodijeljena je potpora Talijanskog instituta.

Pročitaj više >
Više novosti

Događanja vezana uz ovaj projekt

25 Lis
2020

Besplatna radionica Svi za sjeme, sjeme za sve posvećena je vještinama čuvanja sjemena u vlastitom vrtu i gospodarstvu, a namijenjena je članovima Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >

03 Lis
2020

Radionica za aktivne članove Društvene banke sjemena na temu graha s ciljem upoznavanja s najpoznatijim tradicijskim sortama Hrvatske i načinima uzgoja.

Pročitaj više >

15 Ožu
2020

Ne propustite ZMAG-ovu godišnju razmjenu sjemena na novoj lokaciji!

Pročitaj više >
Sva aktualna događanja

Publikacije vezane uz ovaj projekt

Katalog sjemenara

30-07-2020

Katalog sjemenara obuhvaća proizvođače sjemena koji se bave očuvanjem starih i autohtonih sorti.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Tragovi u snijegu - Sjeme za budućnost

30-07-2020

Zbirka poezije koja kroz stihove progovara o temi sjemena kao budućnosti.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument

Kako osnovati društvenu banku sjemena?

30-07-2020

Ova brošura donosi praktične savjete kako osnovati vlastitu banku sjemena u Vašoj zajednici te kako postati član ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Preuzmi dokument Preuzmi dokument