Agroekologija

Umjetnost i kompost idu zajedno: ZMAG u umjetničkom projektu Mi smo kompost

20.04.2021.

U Galeriji Nova (Teslina 7) otvorena je izložba Mi smo kompost, a umjetnički projekt uključuje i radionicu kompostiranja pod vodstvom Sendy Osmičević iz ZMAG-a.

Projekt Mi smo kompost započinje promišljanjem tzv. more-than-human ekologije koju teoretičarka Donna Haraway razumije kao koncept suživota više vrsta kroz model dinamičnog nereda raznorodnih tijela. Ona ističe kako trebamo jedni druge susretati u neočekivanim kombinacijama i suradnjama te u vrućim gomilama komposta kako bi supostojali jedni s drugima.

Umjesto klasičnog izložbenog formata, projekt je primarno usmjeren na radove u nastanku umjetnice Ana Kuzmanić i Zrinka Užbinec pozvane su da razviju nove radove koji na simboličkoj razini zahvaćaju pojam komposta, a pandemijska realnost usmjerila ih je na sveprisutna pitanja: kako raditi u novim okolnostima i kako/zašto proizvoditi nešto novo. U projekt je uvršten i film In the Stomach of the Predators njemačke umjetnice Alice Creischer koji predstavlja jedan segment većeg rada ostvarenog u suradnji s Andreasom Siekmannom, a koji se bavi aspektima globalizacije i transnacionalnih struktura eksploatacije onoga što smatramo općim dobrom: sjemenja, zemlje i intelektualnog vlasništva.

Uz dva istraživanja, Mi smo kompost donosi i filmski program Holons Within, kustosice Vanine Saracino, koji je dio WHW serije filmskih i video programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima, a predstavlja autor/ice Marjolijn Dijkman, Toril Johannessen, Tuomasa A. Laitinena, Viktora Pedersena i Jennu Sutelu. Projekt je produbljen i suradnjom sa ZMAG-om (Zelena mreža aktivističkih grupa) kojem su upravo različite prakse kompostiranja u fokusu vrtlarskog rada. Suradnja sa ZMAG-om započela je posjetom umjetnica Recikliranom imanju u Vukomeriću gdje su se pobliže imale priliku upoznati s temom komposta i načinima kako ga mogu uključiti u svoj rad, a uključuje i radionicu kućnog kompostiranja koju će, 11. svibnja 2021. od 18 do 20 sati na platformi Zoom voditi Sendy Osmičević.

Kustosice projekta Mi smo kompost su Ana Kovačić i Lea Vene.Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti