Dobra Ekonomija

ZMAG u Pragu: o uključivanju društvene i solidarne ekonomije u strukovno obrazovanje

18.10.2021.

U sklopu projekta EmploySEE, ZMAG je u Pragu održao trening o uključivanju tema i vriejdnosti društvene i solidarne ekonomije u kurikulum strukovnog obrazovanja.

Od 20. do 24. rujna 2021. ZMAG je gostovao u Pragu gdje je održao cjelodnevni dio treninga na temu demokratkog upravljanja u društvenim i solidarnim projektima, grupnoj dinamici i otpornosti te rješavanju izazova i konflikata. Uslijedio je i susret s partnerima iz Grčke, Italije, Češke i Francuske te njihovim partnerima i suradnicima iz sustava strukovnog obrazovanja, što je doprinijelo ostvarenju glavnog cilja projekta EmploySEE – integrirati koncept, metodologiju i sadržaj društvene i solidarne ekonomije u sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te osnažiti i educirati učitelje i trenere o mogućnostima uključivanja tema društvene i solidarne ekonomije u njihove programe.

U hrvatskoj delegaciji su, uz predstavnika ZMAG-a, bile i dvije učiteljice Daria Pinjuh Budisavljević iz Srednje škole Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog broda i Svjetlana Kasunić iz Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja iz Rijeke. 

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti