Agroekologija

ZMAG u posjeti morskom ekološkom vrtu Zlate Nanić

24.03.2021.

Kao najbolji uvod u novu vrtlarsku sezonu i dodatnu inspriraciju, ZMAG-ove vrtekice posjetile su svima dobro poznatu Zlatu Nanić, pionirku biovrtlaranja i začetnicu ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te aktivnu članicu ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

U nedjelju 21. veljače 2021. ZMAG-ove vrtekice uputile su se na Krk, posjetiti Zlatu Nanić i njezin vrt pun svakojakih čuda, a kako im je bilo otkriva Sonja Mikulek ⬇ 

❝Legendarna Zlata je svoj prvi vrt osnovala upravo u Vukomeričkim goricama, a put zdrave hrane i biovrtlarenja odveo ju je dalje u Habijanovac nedaleko Vrbovca gdje je osnovala prvo ekološko imanje u Hrvatskoj – Zrno. Kako bi ostala u doticaju s prirodom, Zlata je nakon brojnih godina posvećenih Zrnu, veliko imanje površine 10 hektara zamijenila s vrtom od 110 m2 u Malinskoj na Krku. Ovdje, za vlastite potrebe, posljednjih deset godina, uzgaja razno povrće, a našlo se tu mjesta i za pokoju voćku.

Tog sunčanog popodneva, Zlata nas je, zajedno sa svojim macama, dočekla, a gdje drugdje nego u svom vrtu. Na ovih stotinjak kvadrata nalazi se pravo malo carstvo različih biljaka – salate, graška, kelja… U Zlatinom vrtu svaki je centimetar zemlje maksimalno iskorišten pa tako uz brojno povrće, uzaja i grožđe, kivi, mandarinu, nekoliko vrsta malina, jagode, čak ima i drvo avokada staro 7 godina kojeg je sama uzgojila iz koštice. Osim na gredicama, Zlata sadi povrće u razne kante i otpadne vreće koje na ovaj način ponovno upotrebljava. Otkrila nam je da u njima najbolje uspjeva korjenasto povrće i krumpir.

Osim vani u vrtu, Zlatinim biljkama i sjemenu posvećen je i velik dio njena stana. U gostinjskoj sobi, dočekalo nas je mnoštvo biljaka koje ovdje provode zimu na sigurnom i toplom, a koje će Zlata uskoro preseliti u vrt. Jedna od njih je i ljekovita gotu kola koja se već stoljećima koristi u kineskoj medicine za poboljšanje kognitivnih funkcija.

Uz brojne korisne savjete, domaći čaj od majčine dušice i Zlatin kolač mogle bismo provesti mnoga popodneva. U svojim 80-im, vitalna i vedra Zlata, pravi je primjer i inspiracija, puna energije te znanja i savjeta koje ćemo primjeniti i u ZMAG-ovom vrtu. Dakako, veselimo se i njenom sjemenu koje ćemo i mi saditi i umnažati na našem Recikliranom imanju.❞ – Sonja Mikulek

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti