Dobra Ekonomija

ZMAG u Liverpoolu: jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju

11.12.2019.

Kako je bilo uživo vidjeti i doživjeti primjere dobre prakse u području društvene i solidarne ekolnomije u Liverpoolu piše Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

❝Većini je Liverpool poznat po jednom od najvažnijih i najpopularnijih bendova svih vremena, slavnim čupavcima sa sjevera Engleske, ili pak po nogometnom klubu. No, manje je poznato kako je Liverpool jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju. Imaju preko 45000 zaposlenih u sektoru i godišnje 3 milijarde funti prihoda. Upravo vidjeti i doživjeti to uživo bio je glavni poticaj za odlazak tamo.

Naš domaćin bila je mreža koja okuplja gradove i regije, predstavnike javnih vlasti koji podupiru dobru ekonomiju – Global Social Economy Forum (GSEF). To je bio ujedno i dodatni razlog za posjetu, s obzirom na ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, u okviru kojeg radimo na uvođenju društvene i solidarne ekonomije u javne politike u gradovima Ludbregu i Pregradi. Slušati gradonačelnika Liverpool Metro regije Stevea Rotherama kako ističe predanost primjeni vrijednosti i obrazaca dobre ekonomije je nešto što zbilja možemo sanjati i čemu trebamo težiti. Na konferenciji smo predstavili ZMAG, Reciklirano imanje i sve što radimo, posebno s mladima, ali i našu Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS s kojom GSEF ima partnerske odnose.

Posebno je bilo impresivno dan nakon konferencije provozati se gradom i uživo se upoznati s dobrim primjerima kao što su centar za aktivizam u zajednici Kuumna Imani Millenium Centre koji radi, među ostalim, i na osvještavanju bolne povijesti grada, a to je bogatstvo stečeno trgovinom robljem, potom društveno poduzetnički centar za digitalne tehnologije i start-upove Baltic Creative te Community Homebaked Bakery Community Land Trust koji istovremeno rade najbolje pite i kupuju zemljište i nekretnine u okolici kako špekulativni kapital i nekontrolirani turizam ne bi digli cijene u nebo i time onemogućili daljnji život u kvartu lokalnom stanovništvu. ❞ – Dražen Šimleša

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

23 Kol 2021

ZMAG na konferenciji Razvoj zelene ekonomije o važnosti integriracije zelene ekonomije u opći društveni razvoj temeljen na pravednosti, solidarnosti i održivosti.

Pročitaj više >
14 Kol 2021

Sudjelovali smo na završnom seminaru o društvenoj i solidarnoj ekonomiji te strukovnom obrazovanju i osposobljavanju europskog Erasmus+ projekta SSEVET2.

Pročitaj više >
09 Kol 2021

ZMAG je u lipnju putem Zoom platforme sudjelovao na trodnevnoj regionalnoj konferenciji Klimatske promjene i zelena ekonomija u organizaciji udruge Eko-svest iz Makedonije.

Pročitaj više >
Više novosti