Dobra Ekonomija

ZMAG u Liverpoolu: jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju

11.12.2019.

Kako je bilo uživo vidjeti i doživjeti primjere dobre prakse u području društvene i solidarne ekolnomije u Liverpoolu piše Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

❝Većini je Liverpool poznat po jednom od najvažnijih i najpopularnijih bendova svih vremena, slavnim čupavcima sa sjevera Engleske, ili pak po nogometnom klubu. No, manje je poznato kako je Liverpool jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju. Imaju preko 45000 zaposlenih u sektoru i godišnje 3 milijarde funti prihoda. Upravo vidjeti i doživjeti to uživo bio je glavni poticaj za odlazak tamo.

Naš domaćin bila je mreža koja okuplja gradove i regije, predstavnike javnih vlasti koji podupiru dobru ekonomiju – Global Social Economy Forum (GSEF). To je bio ujedno i dodatni razlog za posjetu, s obzirom na ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, u okviru kojeg radimo na uvođenju društvene i solidarne ekonomije u javne politike u gradovima Ludbregu i Pregradi. Slušati gradonačelnika Liverpool Metro regije Stevea Rotherama kako ističe predanost primjeni vrijednosti i obrazaca dobre ekonomije je nešto što zbilja možemo sanjati i čemu trebamo težiti. Na konferenciji smo predstavili ZMAG, Reciklirano imanje i sve što radimo, posebno s mladima, ali i našu Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS s kojom GSEF ima partnerske odnose.

Posebno je bilo impresivno dan nakon konferencije provozati se gradom i uživo se upoznati s dobrim primjerima kao što su centar za aktivizam u zajednici Kuumna Imani Millenium Centre koji radi, među ostalim, i na osvještavanju bolne povijesti grada, a to je bogatstvo stečeno trgovinom robljem, potom društveno poduzetnički centar za digitalne tehnologije i start-upove Baltic Creative te Community Homebaked Bakery Community Land Trust koji istovremeno rade najbolje pite i kupuju zemljište i nekretnine u okolici kako špekulativni kapital i nekontrolirani turizam ne bi digli cijene u nebo i time onemogućili daljnji život u kvartu lokalnom stanovništvu. ❞ – Dražen Šimleša

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti