Dobra Ekonomija

ZMAG u Liverpoolu: jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju

11.12.2019.

Kako je bilo uživo vidjeti i doživjeti primjere dobre prakse u području društvene i solidarne ekolnomije u Liverpoolu piše Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

❝Većini je Liverpool poznat po jednom od najvažnijih i najpopularnijih bendova svih vremena, slavnim čupavcima sa sjevera Engleske, ili pak po nogometnom klubu. No, manje je poznato kako je Liverpool jedan od hotspotova Velike Britanije za društvenu i solidarnu ekonomiju. Imaju preko 45000 zaposlenih u sektoru i godišnje 3 milijarde funti prihoda. Upravo vidjeti i doživjeti to uživo bio je glavni poticaj za odlazak tamo.

Naš domaćin bila je mreža koja okuplja gradove i regije, predstavnike javnih vlasti koji podupiru dobru ekonomiju – Global Social Economy Forum (GSEF). To je bio ujedno i dodatni razlog za posjetu, s obzirom na ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, u okviru kojeg radimo na uvođenju društvene i solidarne ekonomije u javne politike u gradovima Ludbregu i Pregradi. Slušati gradonačelnika Liverpool Metro regije Stevea Rotherama kako ističe predanost primjeni vrijednosti i obrazaca dobre ekonomije je nešto što zbilja možemo sanjati i čemu trebamo težiti. Na konferenciji smo predstavili ZMAG, Reciklirano imanje i sve što radimo, posebno s mladima, ali i našu Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS s kojom GSEF ima partnerske odnose.

Posebno je bilo impresivno dan nakon konferencije provozati se gradom i uživo se upoznati s dobrim primjerima kao što su centar za aktivizam u zajednici Kuumna Imani Millenium Centre koji radi, među ostalim, i na osvještavanju bolne povijesti grada, a to je bogatstvo stečeno trgovinom robljem, potom društveno poduzetnički centar za digitalne tehnologije i start-upove Baltic Creative te Community Homebaked Bakery Community Land Trust koji istovremeno rade najbolje pite i kupuju zemljište i nekretnine u okolici kako špekulativni kapital i nekontrolirani turizam ne bi digli cijene u nebo i time onemogućili daljnji život u kvartu lokalnom stanovništvu. ❞ – Dražen Šimleša

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

01 Svi 2022

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA kojeg je Zadruga za etično financiranje, zajedno sa ZMAG-om, provodila od listopada 2020. godine.

Pročitaj više >
30 Tra 2022

Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uvela Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om, u okviru projekta eECONOMIJA.

Pročitaj više >
07 Tra 2022

Članovi ZMAG-a otputovali su u Ženevu na sastanak Koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe.

Pročitaj više >
Više novosti