Agroekologija

Posjet regenerativnom vinogradu i vinariji Munđarov breg u Međimurju

27.01.2023.

Prošli smo tjedan posjetili još jedan primjer dobre prakse - regenerativni vinograd i vinariju Munđarov breg iz Frkanovca koju vodi Filip Palašek.

Ljubav prema poljoprivredi i vinogradarstvu Filip je naslijedio od djeda. Nakon što je njihovo gospodarstvo deset godina nakon djedove smrti stajalo, Filip ga je preuzeo i zaključio da ga je najbolje i dalje brendirati kao Munđarov breg, ali i proširiti kupnjom dodatne zemlje.

Filip se opredijelio za regenerativno vinogradarstvo u kojem se ne koriste herbicidi ni bakar koji ubijaju mikrobiom tla. Tlo se ne otvara, ono je konstantno zatravljeno šarolikom autohtonom vegetacijom koja privlači insekte, a pod zemljom, na korijenu kriju se i neumorno rade bakterije roda Rhizobium koje fiksiraju dušik iz atmosfere i čine ga dostupnim za vegetaciju i lozu.

U FIlipovoj vinariji kušali smo pjenušac te osebujna i ugodna vina koje odlikuje ležernija i mekanija nota te se oduševili dizajnom etiketa koju potpisuje FIlipova bolja polovica i slikarica Lidija.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu i želimo puno sreće u daljnjem radu.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti