Prošli smo tjedan posjetili još jedan primjer dobre prakse - regenerativni vinograd i vinariju Munđarov breg iz Frkanovca koju vodi Filip Palašek.
Ljubav prema poljoprivredi i vinogradarstvu Filip je naslijedio od djeda. Nakon što je njihovo gospodarstvo deset godina nakon djedove smrti stajalo, Filip ga je preuzeo i zaključio da ga je najbolje i dalje brendirati kao Munđarov breg, ali i proširiti kupnjom dodatne zemlje.
Filip se opredijelio za regenerativno vinogradarstvo u kojem se ne koriste herbicidi ni bakar koji ubijaju mikrobiom tla. Tlo se ne otvara, ono je konstantno zatravljeno šarolikom autohtonom vegetacijom koja privlači insekte, a pod zemljom, na korijenu kriju se i neumorno rade bakterije roda Rhizobium koje fiksiraju dušik iz atmosfere i čine ga dostupnim za vegetaciju i lozu.
U FIlipovoj vinariji kušali smo pjenušac te osebujna i ugodna vina koje odlikuje ležernija i mekanija nota te se oduševili dizajnom etiketa koju potpisuje FIlipova bolja polovica i slikarica Lidija.
Ovim putem još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu i želimo puno sreće u daljnjem radu.