Agroekologija

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala na Balkan Beets networking susretu u Sjevernoj Makedoniji

26.10.2021.

U organizaciji austrijske udruge Arche Noah i u sklopu projekta Balkan Beets u Sjevernoj Makedoniji je održan susret organizacija koje se bave očuvanjem sjemena i bioraznolikosti na području jugoistočne Europe.

Na sastanku održanom od 17. do 19. rujna 2021. u Sjevernoj Makedoniji sudjelovalo je 15 organizacija iz devet zemalja, od koji 11 ima svoje Društvene banke sjemena, uključujući i ZMAG. ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena predstavila je astistentica na projektu Sonja Mikulek. Sastanak je započeo u Skopju, s posjetom vrtu Community Garden Bostanie u kojem se održalo predstavljanje svih sudionika i progodna razmjena sjemena. Zatim su, u Strumici, uslijedile prezentacije projekata domaćina i osnivača Društvene banke sjemena FABIA – Ljupcha Vasilieva te njegove suradnje s Agronomskim fakultetom. Emila Platzer iz organizacije Arche Noah predstavio je novosti na projektu Balkan Beets, dok je Kostas Koutis iz grčke organizacije Aegilops predstavio i predložio potpisivanje sporazuma kojim bi se stvorila mreža balkanskih organizacija koje se bave očuvanjem i održivim korištenjem biljnih genetskih resursa.

Posljednjeg dana, upoznali smo se s proizvodnjom sjemena organskog graha u Crničanima te posjetili Društvenu banku sjemena FABIA u Bogdanicima. Osim obilaska terena, održana je i radionica za Društvene banke sjemena na kojoj su sudionici podijeliti dobre strane i izazove s kojima su se susreli u radu. Na koncu je predstavljena i ideja jedinstvene mrežne stranice koja bi na jednom mjestu sadržavala informacije svih umreženih organizacija odnosno predstavljao Balkansku mrežu organizacija aktivnih u području očuvanja sjemena i bioraznolikosti na Balkanu, na čijem će osnivanju sudionici nastaviti zajednički raditi. 

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti