Agroekologija

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala na Balkan Beets networking susretu u Sjevernoj Makedoniji

26.10.2021.

U organizaciji austrijske udruge Arche Noah i u sklopu projekta Balkan Beets u Sjevernoj Makedoniji je održan susret organizacija koje se bave očuvanjem sjemena i bioraznolikosti na području jugoistočne Europe.

Na sastanku održanom od 17. do 19. rujna 2021. u Sjevernoj Makedoniji sudjelovalo je 15 organizacija iz devet zemalja, od koji 11 ima svoje Društvene banke sjemena, uključujući i ZMAG. ZMAG-ovu Društvenu banku sjemena predstavila je astistentica na projektu Sonja Mikulek. Sastanak je započeo u Skopju, s posjetom vrtu Community Garden Bostanie u kojem se održalo predstavljanje svih sudionika i progodna razmjena sjemena. Zatim su, u Strumici, uslijedile prezentacije projekata domaćina i osnivača Društvene banke sjemena FABIA – Ljupcha Vasilieva te njegove suradnje s Agronomskim fakultetom. Emila Platzer iz organizacije Arche Noah predstavio je novosti na projektu Balkan Beets, dok je Kostas Koutis iz grčke organizacije Aegilops predstavio i predložio potpisivanje sporazuma kojim bi se stvorila mreža balkanskih organizacija koje se bave očuvanjem i održivim korištenjem biljnih genetskih resursa.

Posljednjeg dana, upoznali smo se s proizvodnjom sjemena organskog graha u Crničanima te posjetili Društvenu banku sjemena FABIA u Bogdanicima. Osim obilaska terena, održana je i radionica za Društvene banke sjemena na kojoj su sudionici podijeliti dobre strane i izazove s kojima su se susreli u radu. Na koncu je predstavljena i ideja jedinstvene mrežne stranice koja bi na jednom mjestu sadržavala informacije svih umreženih organizacija odnosno predstavljao Balkansku mrežu organizacija aktivnih u području očuvanja sjemena i bioraznolikosti na Balkanu, na čijem će osnivanju sudionici nastaviti zajednički raditi. 

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti