Agroekologija

ZMAG na stručnim radionicama projekta Balkan Beets

21.07.2021.

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

U sklopu projekta Balkan Beets udruge Arche Noah iz Austrije, tijekom lipnja i srpnja održale su se stručne radionice putem Zoom platforme. 

Prvu radionicu, na temu In-garden Conservation and the Coordination of a Network, vodili su Bela Bartha iz Pro Specie Rara (Švicarska) i Michaela Hofer iz Arche Noah (Austrija), koji su na svom predavanju otkrili kako funkcioniraju njihove banke sjemena i kako izgledaju njihove baze podataka.

Na drugoj radionici, Organic Management of Seed-borne Pests in Crops: Practical Examples, predavanje je održala Michaela Arndofer (Arche Noah), ZMAG-ova mentorica, savjetnica i učiteljica dugi niz godina. Michaela je voditeljica je banke sjemena Arche Noah, jedne od najvećih europskih privatnih kolekcija kultiviranih biljaka, koja održava oko 5500 primjeraka rijetkog povrća i žitarica, u čemu veliku važnost ima suzbijanje štetnika koji se prenose sjemenom pomoću npr. tretiranje sjemena da bi se iskorijenili patogeni na sjemenu.

Predavanje na posljednjoj radionici prije ljetne stanke, Using Volunteering Programs for Plant Genetic Resources Conservation, održao je Emil Platzer (Arche Noah), predstavivši mogućnosti financiranja volontiranja poput European Solidarity Corps i Erasmus+ Internships programa, kao i praktične primjere projekata volontiranja, dok su sudionici podijelili svoja iskustva s volonterima. Emil je dugogodišnji suradnik ZMAG-a, znanstvenik za usjeve i voditelj projekta Balkan Beets. Karijeru u Arche Noah započeo je kao volonter, a kasnije je podržavao brojne volontere kao voditelj projekata i mentor. Također, sudjelovao je na nekoliko volonterskih projekata u inozemstvu koji su se odnosili na očuvanje biljnih genetskih resursa.

Slijedi ljetna stanka do jeseni, kada se nastavljaju radionice Arche Noah koje su primjenjive i korisne u daljnjem radu Društvene banke sjemena ZMAG.

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti