Agroekologija

Bili smo na okruglom stolu o politici sjemena u Varšavi

03.01.2020.

Okrugli stol o politici sjemena u Varšavi, održan u sklopu projekta BOND, okupio je poljoprivrednike, predstavnike nevladinih organizacija i stručnjake iz brojnih zemalja Europe.

❝Od 3. do 5. prosinca 2019. ZMAG je sudjelovao na okruglom stolu o politici sjemena u Poljskoj nedaleko Varšave. Okrugli stol održan je u sklopu projekta BOND (Bringing Organisations & Network Development to Higher Levels in the Farming sector in Europe), kako bi se analizirala europska politika tržišta sjemenom u kontekstu Deklaracije o pravima seljaka i drugih ljudi koji rade u ruralnim područjima Ujedinjenih naroda te kako bi se zajedničkim radom došlo do smjernica i konkretnih preporuka koje bi se mogle predložiti zakonodavnim tijelima.

Za okruglim stolom okupili su se poljoprivrednici, predstavnici nevladinih organizacija te stručnjaci u području poljoprivrede iz brojnih europskih zemalja (Grčka, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Kosovo, Albanija, Srbija, Poljska, Češka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Dvodnevne aktivnosti okruglog stola započele su zanimljivim osvrtom na dječju igru s LEGO kockama u kojem smo imali priliku okupljenima vizualno predočiti svoja razmišljanja o problematici sjemena.

Drugi, glavni dan okupljanja, sastojao se od predstavljanja teme okruglog stola izlaganjima triju stručnjakinja te vođene rasprave. Sonia Priwieziencew, predsjednica Fundacije AgriNatura iz Varšave uvela nas je u sadržaj UN-ove Deklaracije u kojoj se po prvi put definira pravo seljaka na sjeme. Dorota Metera, izvršna direktorica poljskog certifikacijskog tijela BIOEXPERT ispričala nam je o trenutnoj regulaciji prometa ekološkim sjemenom u Poljskoj te nadolazećim promjenama u europskoj regulativi. Fulya Batur, stručnjakinja za politiku sjemena iz udruge Arche Noah pružila nam je podrobniju analizu trenutne situacije sa sjemenom u Europi te postavila temelje za daljnju debatu koja je bila usredotočena na zaštitu i uspostavu seljačkog sustava razmjene i trgovine sjemenom te na razvoj raznolikog komercijalnog tržišta sjemenom.

Okupljeni su potom raspravljali o mogućnostima koje proizlaze iz Deklaracije te potencijalu i razvoju europskih pravnih okvira koji bi pogodovali seljacima i čuvanju sjemena. Bilo nam je drago što su prepoznati naši prijedlozi poput popularizacije i osnivanja društvenih banki sjemena te stvaranja lokalnih inicijativa koje bi pružale podršku poljoprivrednicima da se počnu baviti sjemenarstvom, a pogotovo očuvanjem starih sorti.

Ovaj susret je bio prilika za učenje, razmjenu ideja i stvaranje novih poznanstava te vjerujemo kako ćemo u budućnosti sve više izvještavati o gorućoj temi politike sjemena.❞ – Marija Zrnić

ZMAG-ovo sudjelovanje sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

 

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti