Agroekologija

ZMAG i Povjerenstvo za biljne genetske izvore pozivaju vas da komentirate nacrt Nacionalnog programa

04.05.2021.

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Početkom ove godine ZMAG se pridružio Povjerenstvu za biljne genetske izvore kako bi sudjelovao u izradi nacrta Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Povjerenstvo čine znanstvenici, profesori agronomskog fakulteta, predstavnici ministarstva poljoprivrede, institucija i udruga. Predstavnica koja zastupa ZMAG u Povjerenstvu je Sendy Osmičević, voditeljica projekta Društvena banka sjemena, dok joj je zamjenica Marija Zrnić. ZMAG je uključen u Radnu skupinu: povrće koju vodi dr. sc. Smiljana Goreta Ban.

Cilj Nacionalnog programa je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora. Nacionalnim programom utvrđuju se strateške smjernice razvoja nacionalne politike očuvanja biljnih genetskih izvora te smjernice za regionalnu i međunarodnu suradnju.

Učinkovitom provedbom Programa svi važni biljni genetski izvori u Republici Hrvatskoj bit će identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje, a Republika Hrvatska će pritom ravnopravno sudjelovati u međunarodnim aktivnostima.

Svoj osvrt i komentare na Nacrt programa možete ostaviti OVDJE.

Ostale vijesti iz teme

19 Sje 2022

Krenula je nova sezona Društvene banke sjemena uz dosad najveći popis dostupnog sjemena za članove. Pridružite nam se.

Pročitaj više >
29 Pro 2021

Za kraj godine, ZMAG je na Recikliranom imanju održao dvije volonterske zimske akcije čišćenja sjemena.

Pročitaj više >
24 Pro 2021

Vrtekice su iskoristile pogodne uvjete prije zime i posadile brojne (zanimljive) voćke i trajnice.

Pročitaj više >
Više novosti