Agroekologija

ZMAG i Povjerenstvo za biljne genetske izvore pozivaju vas da komentirate nacrt Nacionalnog programa

04.05.2021.

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Početkom ove godine ZMAG se pridružio Povjerenstvu za biljne genetske izvore kako bi sudjelovao u izradi nacrta Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Povjerenstvo čine znanstvenici, profesori agronomskog fakulteta, predstavnici ministarstva poljoprivrede, institucija i udruga. Predstavnica koja zastupa ZMAG u Povjerenstvu je Sendy Osmičević, voditeljica projekta Društvena banka sjemena, dok joj je zamjenica Marija Zrnić. ZMAG je uključen u Radnu skupinu: povrće koju vodi dr. sc. Smiljana Goreta Ban.

Cilj Nacionalnog programa je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora. Nacionalnim programom utvrđuju se strateške smjernice razvoja nacionalne politike očuvanja biljnih genetskih izvora te smjernice za regionalnu i međunarodnu suradnju.

Učinkovitom provedbom Programa svi važni biljni genetski izvori u Republici Hrvatskoj bit će identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje, a Republika Hrvatska će pritom ravnopravno sudjelovati u međunarodnim aktivnostima.

Svoj osvrt i komentare na Nacrt programa možete ostaviti OVDJE.

Ostale vijesti iz teme

10 Svi 2021

Predsjetveni tretmani, raštika kao zaboravljena super hrana i voćnjak u Cvetkovcu teme su kojima se u proljetno-ljetnom broju magazina D&D posvećuju ZMAG-ove vrtekice. 

Pročitaj više >
26 Tra 2021

ZMAG je u Koprivnici poveo dobre razgovore o sjemenu, održivosti, ekološkom otisku i rješenjima koja nam stoje na raspolaganju za stvaranje boljeg i pravednijeg svijeta.

Pročitaj više >
22 Tra 2021

Za Društvo osoba s invaliditetom Rovinj održali smo vrtlarske radionice sadnje začinskog bilja, predavanja na temu ljekovitosti bilja, dobre ekonomije i društvenog poduzetništva te radionicu recikliranja.

Pročitaj više >
Više novosti