Agroekologija

ZMAG i Povjerenstvo za biljne genetske izvore pozivaju vas da komentirate nacrt Nacionalnog programa

04.05.2021.

Do 7. svibnja otvoreno je e-savjetovanje u u sklopu kojeg možete ostaviti svoj osvrt i komentare na nacrt Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Početkom ove godine ZMAG se pridružio Povjerenstvu za biljne genetske izvore kako bi sudjelovao u izradi nacrta Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Povjerenstvo čine znanstvenici, profesori agronomskog fakulteta, predstavnici ministarstva poljoprivrede, institucija i udruga. Predstavnica koja zastupa ZMAG u Povjerenstvu je Sendy Osmičević, voditeljica projekta Društvena banka sjemena, dok joj je zamjenica Marija Zrnić. ZMAG je uključen u Radnu skupinu: povrće koju vodi dr. sc. Smiljana Goreta Ban.

Cilj Nacionalnog programa je doprinijeti nacionalnom razvoju, sigurnosti prehrane, održivoj poljoprivredi i održanju bioraznolikosti kroz očuvanje i uporabu biljnih genetskih izvora. Nacionalnim programom utvrđuju se strateške smjernice razvoja nacionalne politike očuvanja biljnih genetskih izvora te smjernice za regionalnu i međunarodnu suradnju.

Učinkovitom provedbom Programa svi važni biljni genetski izvori u Republici Hrvatskoj bit će identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje, a Republika Hrvatska će pritom ravnopravno sudjelovati u međunarodnim aktivnostima.

Svoj osvrt i komentare na Nacrt programa možete ostaviti OVDJE.

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti