Završena V. Akademija prirodnog graditeljstva 2023.

19.07.2023.

Završila je V.  Akademija prirodnog graditeljstva 2023. na ZMAG-ovom Recikliranom imanju u Vukomeriću.

Akademija prirodnog graditeljstva je praktična edukacija za entuzijaste i graditelje prirodnim materijalima koja traje ukupno 12 dana, a raspoređena je u 3 modula po četiri dana. Svake godine, akademiju pohađa 20 polaznika koje učimo projektiranju, permakulturnom dizajnu, orijentaciji građevina, pasivnom solarnom dizajnu, izradi drvenih konstrukcija, zidne ispune od slame, konoplje, zemlje, ovčije vune i celuloze, krovopokrivačkim radovima, biotekturi, art tehnikama, ozelenjenim krovovima, raketnim pećima, izradi vapnene i glinene žbuke, klesanju kamena i završnim radovima.

Na trećem i završnom modulu smo:
- sagradili raketnu peć
- klesali i gradili kamenom
- izveli sustav hidroizolacija i drenaža podzemne kuće
-  izrađivali uzorke konobetona (hempcrete), zemljanih kuća nabijača (rammed earth), light straw clay zidove, prijesne cigle/ čerpiće
- slušali predavanja: "Izbor dvadeset kuća od slame u Hrvatskoj" te "Obnovljivi izvori energije i prirodno graditeljstvo"
- predstavili projekte polaznika uz mentoriranje
- dodijelili diplome i proslavili na završnoj svečanosti

Ovime smo završili grube radove za našoj hobit kući, a završne radove donosno zatrpavanje kuće zemljom planiramo organizirati kao zasebno događanje i ponovan susret polaznika u rujnu.

Beskrajno zahvaljujemo našim divnim polaznicima. Bilo je to puno više od same gradnje! Sklopila su se nova prijateljstva, ljudi su se umrežili i povezali, demistificirali smo građevinske bajke, osnažili i osposobili pojedince za samostalan rad, upoznali ljude sa prirodnim materijalima, liječili se pjesmom, odlično jeli i pili i, naravno, nezaboravno feštali.

Zahvaljujemo našim dragim sponzorima Husqvarna i Green box koji već godinama prate i podržavaju naš rad.

Prijave za iduću sezonu Akademije prirodnog graditeljstva bit će otvorene 15.3.2024. godine na www.zmag.hr.

Ostale vijesti iz teme

17 Srp 2024

Skupština je održana u Ženevi kako bi se obilježila proslava 20 godina rada lokalne članice mreže APRES-GE.

Pročitaj više >

U sklopu ciklusa edukacija koje provodimo u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, nakon vrtlarske radionice u svibnju, uslijedila je radionica kreativnog recikliranja plastičnih vrećica.

Pročitaj više >
12 Srp 2024

Trodnevnim Ideathon treningom započeo je zajednički projetk Goethe Instituta i ZMAG-a "Common Waste – Common Libraries" koji je okupio 17 sudionika iz sedam zemalja regije.

Pročitaj više >
Više novosti