Završen treći ciklus Zimsko ljetne škole za mlade aktiviste

25.06.2022.

Uspješno smo priveli kraju i treći ciklus Zimsko ljetne škole za mlade aktiviste koji se provodio u sklopu projekta “Naša dobra hrana”  te projekta "Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action".

Treći ciklus Zimsko-ljetne škole, koji se odvijao u suradnji s krajobraznom arhitekticom i socijalnom dizajnericom Ana-Marijom Vašiček, završili smo kroz trodnevne aktivnosti uspostave novog urbanog vrta u samom centru Zagreba u kojem smo, u subotu 18. lipnja 2022., održali i završni edukacijski događaj.
U sklopu izrade urbanog vrta, skupili smo otpadni materijal preostao nakon potresa i ponovno ga iskoristitli za izradu povišenih gredica, a u subotu smo u urbanom vrtu u Gajevoj ulici u Zagrebu održali nove praktične radionice za mlade aktiviste. 

Na vrtlarskoj radionici pod vodstvom naše voditeljice programa hrane i Društvene banke sjemena Petre Pavleke, učili smo vrtlariti u urbanim uvjetima. Na vrtlarskom meniju našle su se teme o dizajnu vrta i rasporedu sadnje i sijanja te praktični savjeti i metode primjenjive za vrtlarenje u gradu. Na kraju radionice smo zajedno posijali i posadili razno povrće i nadamo se da će vrt uskoro biti bujan i plodan.

Luna Džidić, biologinja i veganska kuharica koja svoje znanje i iskustvo u botanici već godinama spaja s ljubavlju prema kuhanju i zdravoj prehrani, učila nas je pripremati ukusnu sirovu hranu. U sklopu njene radionice, osladili smo se sirovim namazom od gljiva i oraha, tjesteninom od tikvica i ukusnim kuglicama od lješnjaka i datulja.

Nažalost, voditeljica Odjela za poljoprivredno zemljište u Gradu Zagrebu i suautorica priručnika Urbano biovrtlartvo, Branka Mrakužić ipak nije bila u mogućnosti sudjelovati stoga njeno predavanje o urbanim vrtovima ostavljamo za neka buduća vremena.

Ova edukacija se provodila u sklopu projekta projekta “Naša dobra hrana” financiranog od zaklade Rosa Luxemburg Stiftung te projekta "Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action", za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

Ostale vijesti iz teme

Na poziv profesorice Katarine Štavlić, naš voditelj Matko Šišak održao je na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi predavanje i diskusiju" Inovacijski projekti u funkciji održivog poslovanja – primjer dobre prakse ZMAG-a".

Pročitaj više >

Nakon radionica vrtlarenja, ponovno smo se uputili do Brodarice sudjelovati u projektu Lokalne akcijske grupe "More 249".

Pročitaj više >
21 Ožu 2023

Održali smo još jednu kvartovsku razmjenu sjemena u sklopu trodnevnog festivala "Žitnica umjetnosti na rubu grada.

Pročitaj više >
Više novosti