Agroekologija

Završen ljetni ciklus Food Wave treninga za mlade

09.07.2021.

Posljednji vikend Food Wave treninga za mlade usmjerio se na teme (ne)bacanja hrane, organske fair trade kave, regenerativne poljoprivrede, važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane i vođenja kampanje u lokalnoj zajednici. 

U sklopu treninga za mlade Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change u subotu, 26. lipnja 2021. održano je gostujuće predavanje Zorana Grozdanova iz Mreže hrane iz Rijeke, koji je prezentirao njihovu uspješnu kampanju protiv bacanja hrane, zahvaljujući kojoj je ta tema postala vidljivija što je konačno rezultiralo i izmjenom  zakona. Nakon godina lobiranja i zagovaranja, edukativnih akcija i javnih događanja, Mreža hrane uspjela je uvrstiti Hrvatsku u zemlje gdje se na doniranje hrane ne plaća PDV kao što je do tada bio slučaj.

Dražen Šimleša  iz ZMAG-a, koji je ujedno i koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU, održao je potom predavanje o važnosti društvene i solidarne ekonomije za područje hrane, predstavljajući primjere dobre prakse iz dobre ekonomije na temu hrane i ukazujući na to koliko je važno povezati hranu i dobru ekonomiju.

Dan je završio posjetom pržionici kave Four Wheel Coffee Roasters, gdje su polaznici imali prilike isprobati razne okuse organske fair trade kave koja dolazi iz Južne Amerike i Afrike i upoznati se s njihovim počecima, povezanosti s ekološkim farmerima na Jugu, razlozima zašto se bave s uvozom certificirane i visoko kvalitetne kave, načinima na koje određuju cijenu za same proizvođače i općenito načinima funkcioniranja njihovog etičnog poslovanja.

U nedjelju, 27. lipnja, na rasporedu je bilo gledanje inspirativnog i ohrabrujućeg dokumentarnog filma Kiss the Ground koji pokazuje na pravim i živim primjerima što je to regenerativna poljoprivreda, kako je koristiti i koje su njezine blagodati za planet i zdravlje ljudi.

Nakon filma, uslijedila je radionica Kako voditi kampanju u lokalnoj zajednici na kojoj su sudionici kroz rad u manjim grupama kreirali svoju kampanju u lokalnoj zajednici s obzirom na sve naučeno u sklopu edukativnog programa Food Wave projekta. Za kraj smo iznenadili sudionike s malim poklonima – ZMAG-ovim edukativnim izdanjima.

Ovaj trening je još jednom potvrdio koliko je važno i lijepo raditi sa zaintersiranim mladim ljudima koji žele biti katalizatori promjena u svojim lokalnim zajednicama. 

Vidimo se ponovno na jesenskom izdanju Food Wave treninga!

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
23 Stu 2021

Na ovogodišnjoj konferenciji Naša dobra hrana razgovaralo se o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lancima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Pročitaj više >
12 Stu 2021

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 15 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti