Agroekologija

Zanimljiva predavanja oduševila aktivne članove Društvene banke sjemena

02.11.2021.

Održana je još jedna radionica Društvene banke sjemena – ovaj put za aktivne članove koji imaju važnu ulogu u regeneraciji sjemena za našu bazu te nekoliko vjernih pratitelja.

U sklopu radionice za aktivne članove Društvene banke sjemena, koja se održala se 9. listopada 2021. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, bio je organiziran niz korisnih  predavanja, među ostalim i zanimljivo predavanje istaknutog predavača, mr. sc. Romana Ozimeca, na temu Agrobioraznolikost – ključni element opstanka. Uz to, održana su predavanja Predsjetveni tretmani pod vodstvom ZMAG-ove vrtekice Sendy Osmičević i Bolje saditi tikve, nego biti tikvan pod vodstvom Robina Zoje, jednog od aktivnih članova DBS-a. Također, Marija Zrnić na svom je predavanju istaknula je najčešće bolesti i štetnike na tikvenjačama te otkrila kako se preventivno obraniti od istih.

S obzirom na to da aktivni članovi imaju važnu ulogu u regeneraciji svojih tradicijskih sorti ili dobivenog sjemema iz DBS-a, nakon predavanja je organizirano i prikupljanje sjemena za ZMAG-ovu bazu. Osim onog regenirarnog, našlo se tu i nešto novog i zanimljivog sjemena, poput amaranta, čajota i lufe kojim ćemo obogatiti ponudu banke.
Na kraju radionice, svi članovi su dobili paketiće sjemena koje je potrebno regenerirati u idućoj vrtlarskoj sezoni, kao i ručno rađena sita koja će olakšati proces čišćenja sjemena, a koja su kupljena iz fonda solidarnosti namijenjenog upravo aktivnim članovima.

Ovim putem zahvaljujemo svim predavačima koji su se odazvali našem pozivu, kao i aktivnim članovima Društvene banke sjemena koji su stigli iz raznih djelova Hrvatske. I sjedeće godine, upravo uz njihovu pomoć, regenirat ćemo i umnožiti sjeme koje je trenutno u našoj bazi prisutno u malim količinama.

Više o našim aktivnim članovima, kao i besplatan katalog DBS sjemenara, možete pronaći OVDJE.

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Matej Čelar 

Ostale vijesti iz teme

06 Svi 2023

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb i udrugom Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, održali smo edukaciju "Uvod u eko vrtlarstvo" za starije osobe.

Pročitaj više >
11 Tra 2023

Ova interaktivna karta služi kao platforma za otkrivanje živih agroekoloških laboratorija i sličnih inicijativa/projekata kako bi se poboljšala organizirana makroregionalna suradnja za razvoj međunarodnih projekata i prijedloga.

Pročitaj više >
04 Tra 2023

Unatoč kišnom i hladnom vremenu koje je razmjestilo program festivala, uspješno smo održali ZMAG-ovu veliku razmjenu sjemena u sklopu prvog po redu festivala "Urbana džungla".

Pročitaj više >
Više novosti