Agroekologija

ZMAG-ove vrtekice u Međimurju

05.04.2022.

ZMAG-ove vrtekice uputile su se u Međimurje održati predavanja, razmjenu sjemena i posjetiti članove Društvene banke sjemena. 

U srijedu 30.3.2022. vrtekice Sonja Mikulek i Petra Pavleka uputile su se prema Svetoj Mariji u Međimurju. Ondje su, na poziv Društva žena Amalija Kranjec održale u jutarnjim satima razmjenu sjemena, a poslijepodne i predavanja na temu ekološkog uzgoja bilja. Kako im je bilo otkriva nam Petra.

Naši domaćini u Svetoj Mariji bili su Štefica Perlić, članica ZMAG-ove Društvene banke sjemena i njen suprug, koji su nas srdačno dočekali i brinuli da sve aktivnosti teku glatko. Isto tako, pobrinuli su se da nas fino nahrane, a zatim i povedu u posjet lokalnim atrakcijama. Tako smo, u pauzi između aktivnosti, posjetili i popularno kupalište na Dravi gdje smo imale prilike vidjeti stanište dabrova koje je ondje vraćeno kroz program ekološke mreže Natura 2000.

Istog smo dana iskoristile priliku i posjetile permakulturno imanje u Domašincu našeg novog člana Ivana Lisjaka. Ondje nas je oduševila kolekcija starih sorti voćaka, ali i udomaćenih egzota te njihova kombinacija s velikim povrtnjakom, kokošima, patkama i pčelama. Ivanova baka nas je upoznala s njihovim obiteljskim specijalitetom "makarunima s kočćicama", odnosno domaćom tjesteninom posutom svježe mljevenim bučinim košticama na slatko. Ivan nam je otkrio i nove zanimljive alate koje koristi u radu te svoje planove za novu vrtlarsku sezonu.

Osim u domaćim proizvodima i novim receptima, uživale smo u razmijeni vrtlarskih iskustava i društvu dragih i inspirativnih ljudi. Hvala Društvu žena Amalija Kranjec na pozivu u Međimurje. Ponovilo se.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti