Prirodno graditeljstvo

Uspješno smo priveli kraju treću Akademiju prirodnog graditeljstva

14.09.2021.

U sklopu ovogodišnje Akademije prirodnog graditeljstva izgradili smo demostracijsku kuću od drveta, balirane slame i zemlje u Vukomeriću.

Uspješno je završena još jedna Akademija prirodnog graditeljstva. Riječ je o ciklusu praktične edukacija za izvođače radova, projektante i zaljubljenike u prirodne materijale i graditeljske entuzijaste koji se sastoji od 3 modula u 12 edukacijskih radnih dana, 12 predavanja, 7 predavača i 96 sati praktičnog rada koji se odvijao od kraja lipnja do početka rujna 2021. na Recikliranom imanju Vukomerić.

Kao i svake godine, polaznici ovogodišnje Akademije prirodnog graditeljstva dobili su znanja i vještine za samostalno upuštanje u gradnju prirodnim materijalima, povezali se i sklopili mnoga prijateljstva te su izgradili demostracijsku kuću od drveta, balirane slame i zemlje u Vukomeriću. Uz rad, druženje i razmjenu iskustava polaznici su prošli kroz sve faze gradnje; čitanje nacrta, temeljenje, gradnju konstrukcije, ugradnju slame, krovišta i zelenog krova, ispitivanje  uzoraka tla, žbukanje zemljanim žbukama, gradnju kamenom i ciglom, rukovanje alatima i stojevima i na kraju izgradnju srca kuće – raketne peći.

Zahvaljujemo našem stručnom vodstvu, arhitektima, izvođačima i  predavačima na nesebičnom djeljenju znanja; Goranu Brumniću – Mexu, Matku Šišaku, Draženu Šimleši, Tanji Herr, Kristijanu Perliću, Ivi Peručić i Drezga d.o.o. Ogromno hvala i našem operativnom timu i kuhinji: Alenu Cerovcu-Cekiju i Jakovu Radoševiću te Martini Drezgi iz Husqvarne jer nas godinama prate i snabdjevaju najboljim Husqvarana i Silky alatom na svijetu. Hvala i Mateju Čelaru na dokumentarističkom radu... uskoro nas očekuje i kratki film koji ćete moći vidjeti na ZMAG-ovom YouTube kanalu. Najveća zahvala, ipak, ide predanim i vrijednim polaznicima! 

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Matej Čelar

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti