Uspješno održan Festival energije u permakulturi OGANJ 2024

07.07.2024.

U subotu, 15. lipnja 2024. godine na Recikliranom imanju Vukomerić održan je Festival energije u permakulturi OGANJ 2024.

Događaj je okupio brojne zainteresirane građane, ali i članove organizacija koje se bave razvojem energetskih zajednica. Još jednom smo pokazali svoju predanost u promicanju održivih praksi i energetskih rješenja, okupljajući stručnjake, aktiviste i građane zainteresirane za teme energetske učinkovitosti, OIE i permakulture.

Jedan od ključnih trenutaka festivala, prije službenog početka, bio je sastanak Foruma energetskih zajednica na kojem su se okupili članovi različitih organizacija kako bi razgovarali o zagovaranju poboljšanja pravnog okvira energetskih zajednica u Hrvatskoj. Ovim skupom omogućena je razmjena ideja i iskustava te su postavljeni temelji za daljnju suradnju i korake u afirmaciji koncepta energetskih zajednica.

Program festivala bio je bogat i raznovrstan, s posebnim naglaskom na primjere iz prakse i inovativna rješenja. Prvu sesiju otvorio je naš Ivan Zoković koji je predstavio primjere energetske učinkovitosti primijenjene na Recikliranom imanju. Pričalo se o energetski učinkovitoj uporabi balirane slame, solarno pasivnoj arhitekturi i zelenim krovovima što potaknulo je brojne rasprave i interes sudionika.

U drugoj sesiji Ugo Toić, direktor Razvojne agencije otoka Cresa i Lošinja, govorio je o energetskoj tranziciji otoka Cresa i procesu osnivanja energetske zadruge Apsyrtides.

Ekološki aktivist Vjeran Piršić s otoka Krka predstavio je svoju energetski neovisnu kuću sa solarnim sustavom na baterije i dizalicom topline. Također je predstavio energetsku tranziciju otoka Krka i pokazao kako pojedinačne inicijative mogu doprinijeti široj energetskoj tranziciji.

Posebno inspirativna bila su izlaganja koja su se fokusirala na konkretna rješenja, poput masivnih zidanih peći pod nazivom Rocket Mass Heater (RHM) koje je predstavio naš Kristijan Perlić. Sudionici su iz prve ruke mogli saznati kako ove peći rade i kako ih mogu sami sastaviti.

Mislav Kirac, upravitelj energetske zadruge ZEZ Sunce, predstavio je rad zadruge i crowdfunding kampanju u Križevcima.

U trećoj sesiji Ivan Zoković ispred Pokreta otoka predstavio je projekt razvoja energetskih zajednica na malim sredozemnim otocima ISLET u kojem sudjeluju partneri iz Danske, Hrvatske, Grčke, Italije i Malte.

Krešimir Vrhovčak govorio je o prvoj energetskoj zajednici osnovanoj u Hrvatskoj Moja energetska zajednica koja djeluje na području grada Dugog Sela. Predstavio je digitalne tehnologije koje stoje iza upravljanja poslovanjem energetskih zajednica.

Valerija Vrček Habazin iz REGEA-e predstavila je njihov projekt SHARES te pilote energetske zajednice DVD Špičkovina gdje se postavlja solarna elektrana snage 65 kW te projekt energetske zadruge Karlovac koja će imati energetsku zajednicu od četiri građanina s elektrana snage 13 kWp unutar jedne stambene zgrade.

Josip Beber iz ZEZ-a predstavio je Forum energetskih zajednica koji okuplja 16 organizacija koje se bave uspostavom energetskih zajednica u Hrvatskoj.

Posjetitelji su imali priliku i obići Reciklirano imanje i vidjeti različite primjere korištenja obnovljivih izvora energije i prirodnih materijala. Obilazak je uključivao demonstracije solarnih sustava, peći na biomasu, solarnih štednjaka i pećnica, solarnih kolektora i sustava izvan mreže. Dojmljiva je bila činjenica da se cijeli festival napajao solarnim sustavom postavljenim na prikolici, što je dodatno naglasilo važnost i mogućnosti obnovljivih izvora energije.

Festival OGANJ 2024 pokazao je koliko je važno okupljati i dijeliti znanje u zajedničkoj misiji prema održivijoj budućnosti te kako sinergija permakulture i energetske učinkovitosti može doprinijeti održivijem načinu života i jačanju zajednice. 

Financijski podržali: Rosa Luxemburg StiftungZelena energetska Zadruga

Ostale vijesti iz teme

17 Srp 2024

Skupština je održana u Ženevi kako bi se obilježila proslava 20 godina rada lokalne članice mreže APRES-GE.

Pročitaj više >

U sklopu ciklusa edukacija koje provodimo u suradnji s Centrom mladih Ribnjak, nakon vrtlarske radionice u svibnju, uslijedila je radionica kreativnog recikliranja plastičnih vrećica.

Pročitaj više >
12 Srp 2024

Trodnevnim Ideathon treningom započeo je zajednički projetk Goethe Instituta i ZMAG-a "Common Waste – Common Libraries" koji je okupio 17 sudionika iz sedam zemalja regije.

Pročitaj više >
Više novosti