Dobra Ekonomija

Ukratko: što je to Ekonomija za opće dobro i kako mijenja našu ekonomiju

15.10.2021.

Ekonomija za opće dobro teži etičnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi. 

Što je ekonomija za opće dobro?

ECG (eng. Economy for the Common Good) ekonomski je model kojem je primarni cilj i svrha stvaranje općeg dobra, odnosno dobrog života za sve, na zdravome planetu. U središtu ovog koncepta jest ideja da je poslovanje temeljeno na vrijednostima posvećeno:

  • ljudskom dostojanstvu
  • solidarnosti i društvenoj pravdi
  • održivosti okoliša
  • transparentnosti i suodlučivanju

Takva poduzeća ostvaruju prednost nad konkurencijom u ovom novom ekonomskom sustavu.

Kako ECG mijenja našu ekonomiju? 

  • trajni, održivi proizvodi sve su više prihvaćeni
  • u regiji se zadržava više dodane vrijednosti
  • stvaraju se dobri i značajni poslovi
  • poslovne interakcije ponovno postaju više orijentirane na ljude
  • razvija se potencijal za značajne okolišne i klimatske politike

Kako ECG funkcionira?

1) Poduzeća izrađuju Bilancu općeg dobra

Upotrebom Matrice općeg dobra, rezultati pokazuju koliko je određeno poduzeće doprinijelo općem dobru. Iz toga postaje jasno koliko je poduzeće pravedno, održivo i transparentno.

2) Proizvodi dobivaju oznaku ECG s rezultatom općeg dobra

Oznaka omogućava kupcima da donose uistinu informirane odluke o proizvodima i uslugama koje kupuju i konzumiraju.

3) Ekonomske politike pružaju prednosti ECG poduzećima

Oporezivanjem i poticajima, ECG poduzeća stječu cjenovnu prednost te su uspješnija na tržištu.

Ekonomiju za opće dobro na hrvatsko tržište uvodi ZEF u sklopu projekta eECONOMIJA na kojem je Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) partner. Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

Na predavanju su predstavljeni projekt eECONOMIJA, ekonomski model Ekonomija za opće dobro i ECG metodologija mjerenja društvenog i okolišnog utjecaja poduzeća, uz poseban naglasak na teme društvenog poduzetništva i nefinancijskog izvještavanja.

Pročitaj više >
10 Stu 2021

Cilj Ekonomije za opće dobro je biti od koristi svim dionicima u organizaciji – zaposlenicima, dobavljačima, kupcima, poslovnim partnerima, lokalnoj zajednici i društvu.

Pročitaj više >
02 Stu 2021

Iza nas je još jedan trening o održivom razvoju s ciljem osnaživanja sudionika i sudionica za bavljenje održivim razvojem i prijavu projekata u sklopu programa Erasmus + i Europske snage solidarnosti. 

Pročitaj više >
Više novosti