Edukacija za održivi razvoj

Učili smo srednjoškolce kako smanjiti ekološki otisak

28.12.2020.

Predavanje o ekološkom otisku za škole koje sudjeluju u projektu Otapam li ledenjake? pratilo je 92 srednjoškolca koji su aktivno sudjelovali u traženju odgovora na pitanje kako smanjiti ekološki otisak u hrani, energiji, transportu, otpadu i drugim bitnim područjima.
 
Predavanje se održalo 14. prosinca 2020. putem Zoom platforme, a uz razgovore o područjima koje ekološki otisak pokriva, srednjoškolci su kroz zajednički rad na vježbi identificirali aktivnosti kojima možemo smanjiti ekološki otisak u tim područjima.
 
Učenici su primjenjivali znanstvenu metodologiju kroz zdravi život i odnos prema okolišu, analizirali svoja ponašanja te zaključili kako svojim ponašanjem utječu na održivi razvoj. Analizirali su rezultate učeničke ankete na temu Prehrambene navike te uspoređivali rezultate svojih izračuna ekološkog otiska sa svjetskim prosjekom i diskutirali o tome kako svojim ponašanjima promijeniti svoj ekološki otisak ukoliko je on nepovoljan. Ideje o promjeni ekološkog otiska predstavili su kolegama iz partnerskih škola koristeći digitalne alate i platformu eTwining.
 
Za Dan planeta Zemlje učenici će u suradnji s nastavnicima organizirati javni događaj, radionice i predavanja s ciljem poticanja ekološke svijesti u javnosti. Također će izraditi brošure na temu ekološkog otiska i snimiti spot o potrebi promjene životnih navika radi smanjenja ekološkog otiska. Spot će biti predstavljen javnosti.
 
Škole partneri u projektu su Gimnazija Vladimira Nazora i Gimnazija Franje Petrića iz Zadra, Gimnazija Gospić te Srednja škola Lovre Montija Knin.
 

Ostale vijesti iz teme

Novo i vrijedno izdanje u ZMAG-ovoj izdavačkoj djelatnosti je praktični priručnik Alati za suradnju škola i lokalne zajednice za održivi razvoj koji je dostupan za besplatno preuzimanje u našoj Bazi znanja.

Pročitaj više >

Aktualni projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost predstavlja Antonia Banović, voditeljica projekta.

Pročitaj više >

Jedno od predavanja ovogodišnjeg Jesenskog eko-seminara Zelene akcije bilo je na temu Odnos prema prirodi i resursima, a održao ga je Dražen Šimleša iz ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti