Agroekologija

U Šibeniku smo održali dva predavanja i usput posjetili autohtoni češnjak šarac iz Ljubitovice

15.11.2020.

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku 2. i 3. studenog 2020. održana su predavanja Sačuvati sjeme iz vlastita vrta, pod vodstvom Sendy Osmičević i Dobra ekonomija pod vodstvom Vere Gjokaj iz ZMAG-a.

Prva radionica je odgovorila na pitanja kako biramo biljke za sjeme, gdje čuvamo sjeme, koliko često moramo regenerirati skladišteno sjeme, kada je sjeme suho, koji su načini čišćenja sjemena, kako testirati klijavosti i kako zaštititi sjeme. Sendy se u svom predavanju osvrnula i na Društvenu banka sjemena i upoznala sudionike s mogućnošću i pogodnostima članstva. 

Vera je upoznala sudionike s dobrom ekonomijom u ZMAG-u, projektom Partnertvo za društvenu i solidarnu ekonomiju te primjerima dobre prakse iz Europe i svijeta.

Bilo je to treće gostovanje ZMAG-a u Gradskoj knjižnici u Šibeniku, a svaki put usput posjetimo i neko zanimljivo mjesto u blizini. Ovaj put posjetili smo gospođu Zorku Turković i njezin svjetski poznat češnjak šarac iz Ljubitovice. Nevjerojatno, ali vjerujemo ne baš i slučajno, baš taj dan sadio se češnjak. Dugo smo slušali o vrtovima i češnjaku iz Ljubitovice tako da ovu priliku nismo propustili – ponudili smo pomoć i već smo za pola sata bili u malom selu u blizini Šibenika s posebnom mikroklimom. Nakon rada u vrtu, domaćini su nas pohvalili da smo dobro obavili posao, a zauzvrat smo dobili sjajno iskustvo, puno novog znanja, aktivnog člana DBS-a, sjeme boba, slanutka i mahuna i naravno nezaobilazne pletenice češnjaka. I već smo dogovorili sljedeći susret, novu berbu i pletenje vijenaca češnjaka!

Predavanja su se održala u sklopu projekta Zelena knjižnica.

Predavanja su se održala uz potporu Ministarstva kulture i medija. Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

17 Lip 2021

Iza nas je drugi po redu vikend Food Wave treninga koji je ponovno okupio mlade ljude zainteresirane za povezanost hrane i klimatskih promjena, a ovaj put smo učili smo više o o kratkim i solidarnim lancima opskrbe, kompostiranju u stanu i pripremi zdrave hrane.

Pročitaj više >
16 Lip 2021

I ove godine je na Recikliranom imanju održana praksa za studente Agronomskog fakulteta.

Pročitaj više >
10 Lip 2021

Upoznajte naših devet vrijednih aktivnih članova Društvene banke sjemena koji nam pomažu u prikupljanju i očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena.

Pročitaj više >
Više novosti