Agroekologija

U Koprvnici održana prva radionica iz "ZERO WASTE" serije događanja

31.03.2022.

Na poziv Foruma udruga nezavisne kulture - FUNK, održali smo u Koprivnici prvu u nizu radionicu u seriji pod nazivom "ZERO WASTE", a riječ je o radionici kućnog kompostiranja. 

Radionicu je u petak 18.03.2022. održala Petra Pavleka, s ciljem podizanja svijesti o količini biološkog otpada koji završava na smetlištima i prednostima njegova kompostiranja. Polaznike radionice upoznala je s metodama kompostiranja kao alatima sigurne pretvorbe biootpada u kompost koji na ovaj način postaje kvalitetno organsko gnojivo bogato mikroorganizmima i nutrijentima važnim za zdravi razvoj biljke.

Program se osvrnuo na važnost pravilnog kompostiranja kroz kontrolu temperature i vlage, te objasnio razliku između „zelenog (vlažnog)“ i „smeđeg (suhog)“ komposta po sastavu i ulozi u procesu kompostiranja, a naučeno je i što se kompostira, a što ne. Radionica je obuhvatila pravilne korake kompostiranja u kanti, kao jednostavne metode koji štedi prostor. Prikazane su različite faze komposta - „nezreli“ i „zreli kompost“, njihov miris i željena kompaktnost te načini ispravljanja pogrešaka u kompostiranju, ukoliko je do njih došlo.


Po završetku program otvorena je rasprava gdje su sudionici postavljali pitanja i komentirali svoje prakse. 

FOTO: Bojan Koštić

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti