Agroekologija

U Francuskoj – o temama vezanima za očuvanje bioraznolikosti sjemena i suverenitet sjemena

22.11.2019.

Sudjelovali smo na 10. Let’s Liberate Diversity forumu u Francuskoj na temu sjemena.

Od 7. do 9. studenog 2019. u francuskom gradiću Meze blizu Montpelliera održao se Let's Liberate Diversity Forum, u koordinaciji EC–LLD, europske međunarodne neprofitne organizacije osnovane 2012. godine s misijom da koordinira i dijeli znanja i iskustva svojih članova radi poticanja, razvoja i promicanja dinamičkog upravljanja biološkom raznolikošću na farmama i u vrtovima.

Na forumu se okupilo 250 ljudi iz cijeloga svijeta koji se bave temama vezanima za očuvanje bioraznolikosti sjemena i suvereniteta sjemena, među ostalim i predstavnici Društvene banke sjemenaiz ZMAG-a. Bilo je zanimljivo čuti da svi imaju slične probleme, iako žive na različitim kontinentima, kao i na koje načine ih rješavaju. Okupljanje je bilo jako korisno za umrežavanje s drugim organizacijama i uživo upoznavanje suradnika s kojima su se informacije dosad razmijenjivale e-mailom.

ZMAG je sudjelovao na tri radionice. Prva je bila o politici sjemena dok se na drugoj raspravljalo o definiranju granica između formalnog i neformalnog sjemenarskog sustava. Sudionicima su predstavljeni rezultati DYNAVERSITY projekta koji je omogućio razmjenu i integraciju znanstvenih i praktičnih znanja o tome kako najbolje upravljati raznolikošću u poljoprivredi i u cijelom prehrambenom lancu, obnavljajući evolucijske i adaptacijske procese. Također, predstavljen je projekt DIVERSIFOOD. Treća radionica na kojoj se mijesio i pekao kruh u pokretnoj krušnoj peći svima je bila najdraža.

Odličan je osjećaj uvidjeti da ipak nismo sami i da ima smisla sve to što radimo – veselimo se novom skupu!

ZMAG-ovo gostovanje sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti