Prirodno graditeljstvo

Tri praščića otkrila su malim graditeljima kako ožbukati kuću, napraviti šumski zaklon i zapaliti logorsku vatru

08.10.2021.

Iza nas su Tri praščića, prvi dječji permakulturni festival organiziran s ciljem da približi djeci ljepotu prirodnog graditeljstva kroz učenje vještina gradnje prirodnim materijalima.

Prvo izdanje Tri prašćića, festivala posvećenog djeci i prirodnom graditeljstvu održalo se u subotu 25. rujna 2021. na Recikliranom imanju Vukomerić, okupivši brojne znatiželjne male graditelje i njihove roditelje. 

U prvom dijelu dana, voditelj Recikliranog imanja i prirodni graditelj Matko pokazao je djeci kako izraditi ciglice od zemlje (čerpiće). Ujedinjeni zvuk kuckanja čekića moćno je odjekivao šumom, a kasnije su svi ponijeli ciglice koje su napravili svojim kućama za uspomenu. Slijedilo je oslikavanje lica glinenim bojama, što je sudionike odjednom pretvorilo u ratnike, dabrove, lisice, leptire i ostala čudesna bića. Kada je stiglo vrijeme za ručak, šumski pizza party napunio je trbuščiće malih i velikih ukusnim pizzama iz krušne peći.

U poslijepodnevnom dijelu programa mladi graditelji su žbukali kuću od slame zemljanim žbukama. Neki su se malo uplašili blatnjavih ruku, neki su ubrzo odlepršali po šumi u slobodnoj igri, dok su najuporniji ostali posvećeno do mraka žbukati sve dok cijela kuća nije bila završena. Djeca su imala priliku vidjeti i kako se koristi sunčeva energija za kuhanje, iznenadivši se kada je solarno kuhalo samo uz pomoć sunca zapalilo papir i komadić drveta. Proslavio se i jedan rođendan, a uzbudljiva vožnja traktorom ozarila je mnoga lica. Na glazbenoj radionici Forest Music Together, svi su se dobro zabavljali pjevajući, svirajući i plešući, uz vodstvo sjajne glazbene pedagoginje Vide Manestar. Na kraju dana, prirodni graditelj Pero poučavao je djecu kako podići logor i zapaliti vatru u šumi koristeći samo materijale koji se mogu pronaći u šumskom okruženju. Nakon cjelodnevnog programa, okupili smo se oko vatre i, sjedeći ispod zaklona od pruća koji su djeca sama izradila, pričali i uživali u osjećaju koji nam je dalo ovo prekrasno druženje. Veselimo se nekim novim šumskim susretima!

Događanje se održalo u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja 2021. 

Foto: Matej Čelar

 

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti