Agroekologija

Tko je autorica simpatičnih ilustracija zbog kojih su paketići sjemena postali hit?

18.05.2021.

Upoznajte Nastju Kljaić koja potpisuje ilustracije za paketiće sjemena i publikacije Društvene banke sjemena.

Zagrepčanka Nastja Kljaić, završila je srednju obrtničku školu, fotografski smjer, i Grafičku školu u Zagrebu, smjer grafička priprema te završava Ženske studije i Političku školu za umjetnike (BLOK) u Zagrebu. Aktivistica je i volonterka.Zaljubljenica je u crtanje i street art kulturu te je nekima već poznata pod umjetničkim imenom ARTIKAL. Do sada je ostvarila brojne suradnje s različitim udrugama, inicijativama i festivalima, kroz crtanje ili održavanje radionica iz područja ulične umjetnosti, sitotiska i različitih grafičkih tehnika. Sudjelovala je u skupnim izložbama te održala dvije samostalne 2019. godine – Moj svemir u zagrebačkom Botaničaru te Složna bića u Maloj Sceni Hrvatskog doma u Karlovcu.

Od kada se baviš ilustracijom?

Oduvijek crtam i šaram - po bilježnicama, svojim čizmama, zidu u sobi, stolu za učenje… Kao mali smo brat i ja išli na crtanje svake subote. Od tuda je došla i želja za primjenjenom školom. Kako ju nisam uspjela upisati, odlučila sam se za fotografsku, no i dalje sam nastavila crtati. Ilustrirati sam počela spontano. Gledala sam videe i pratila razne umjetnike i umjetnice te po malo razvijala svoj stil.

Koji su tvoji interesi osim ilustracije?

Zanima me svašta, no uglavnom umjetnost. Glazba, posebno hip hop. Bavim se i izradom skulptura i reciklažom, crtanjem stripova, sitotiskom i fotografijom. Moja velika ljubav je street art i to je moja vrsta aktivizma, moj osobni doprinos zajednici kroz teme anarhizma, feminizma, ravnopravnosti… Čupavi, dlakavi, strejt, gej, izbjeglice...svi smo mi dio zajednice i to pokušavam istaknuti svojim crtežima. Osim umjetnosti, jako volim provoditi vrijeme sa svojim psom Leom, a u zadnje vrijeme i u maminom vrtu.

Što trenutno radiš?

U ovom trenu je u prostoru Male Scene Hrvatskog doma u Karlovcu postavljena moja autorska i ekološki usmjerena izložba “Složna bića”. Izložbeni postav sastoji se od desetak objekata i likovnih intervencija koji su nastali recikliranjem materijala, s posebnim naglaskom na nepovratnu plastiku. Nažalost, izložba je zbog trenutnih epidemioloških mjera zatovorena za posjetitelje. Također, u suradnji s Ivom Čukelj organiziram aukcije umjetničkih radova kojima sakupljamo novac za pomoć udrugama koje su preuzele životinje stradale u potresu.

Kako si se povezala sa ZMAG-om?

U ZMAG sam, preko prijateljice Sendy, dolazila volontirati i pratiti njen rad. Isto tako, Sendy je pratila moj i svidjelo joj se to što radim i ubrzo smo odlučile ostvariti suradnju. Tako sam za potrebe projekta Društvena banka sjemena crtala ilustracije povrća i cvijeća za njihove publikacije i paketiće sjemena.

Poznaješ li i sama biljke koje si crtala? Kakav ti je bio taj zadatak?

Dosta biljaka poznajem, obzirom da je mama uvijek imala vrt s različitim povrćem i cvijećem. No ipak je bilo muke s nekima. Zapravo više je to bio strah da neću uspjeti ili stići pa se tako ilustracija peršina nekoliko puta vraćala na popravak. No uglavnom je bilo zabavno. Drago mi je što sam mogla na ovaj način pridonijeti projektu i usput naučiti nešto novo.

Imaš li iskustva s uzgojem bilja?

Imam. U zadnje vrijeme se bavim i vrtom pored kuće na Mrežnici. Znam saditi krumpr, grah, luk… Nešto sam naučila u ZMAG-u, nešto pomažući mami. Volim razbijati zemlju i pripremati ju za sadnju, promatrati flance kako rastu… To mi dođe kao trening za živce, odnosno njihovo opuštanje.

Nastju možete potražiti i pratiti na Instagramu pod nazivima: artikal31 i nastja_kljic, a suradničke projekte pod: nadin.artikal i diy_plac

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti