Agroekologija

Sudjelovali smo na Food Wave edukaciji za trenere u Milanu

03.06.2022.

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action. 

Za potrebe projekta Food Wave, Grad Milano je okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR), s ciljem povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt se radi na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama, a s tim ciljem održana je i eduakcija za trenere koju je organizirala ACRA u suradnji s lokalnim partnerima Gradom Milanom, ActionAid Italija i organizacijom Mani Tese.

Trening nas je obogatio s novim alatima koje ćemo koristiti u daljnjem radu kroz edukaciju i koordinaciju projektnih aktivnosti, ali i donio povezivanje s predstavnicima gradova i organizacijama iz Londona (ReLondon), Madrida (Alianza por la Solidaridad-ActionAid), Amsterdama (Stichting Het Eetschap), Brasova, Milana , Sao Paola, Manchestera (Sow the City), Atene (The Bee Camp) i Lisabona (Rede DLBC Lisboa). Njihove su nas raznolike prakse inspirirale za buduće aktivnosti.

Prilikom boravak u Milanu, imali smo priliku sudjelovati i u aktivnostima organizacije RECUP iz Milana koja djeluje na gradskim tržnicama u borbi protiv rasipanja hrane i socijalne isključenosti. Njihova praksa obuhvaća skupljanje i selekciju hrane na tržnici prije nego što je bačena te njenu besplatnu podjelu svima koji je žele uzeti. Također, posjetili smo restoran i bistro u srcu četvrti Dergano koji djeluje kao udruga i temelji se na projektu socijalne i radne inkluzije usmjerene na osobe s prošlošću marginalizacije i nepovoljnog položaja.

Veselimo se novim europskim susretima, poznanstvima i primjerima dobre prakse koje donosi ovaj projekt.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti