Prirodno graditeljstvo

Studijski posjet Hrvatskoj i Sloveniji graditelja s Kosova i Srbije

07.03.2022.

Ugostili smo od 2.3.do 5.3.2022. naše partnere iz organizacija GAIA Kosovo i Klub finih zanata iz Srbije u sklopu projekta WaaMooM (We are all Made out of Mud) i poveli ih u studijski posjet značajnijim organizacijama koje se bave prirodnim graditeljstvom. Tijekom 4 dana posjetili smo različite prirodne građevine - od tradicionalnih, 300 godina starih drvenih kućica do super modernih kuća od slame.

U nastavku pogledajte izvještaj studijskog posjeta po danima:

WaaMooM studijski posjet  - 1. dan: Reciklirano imanje Vukomerić, ZMAG

Prvi dan proveli smo na Recikliranom imanju Vukomerić i posjetili 9 različitih kuća koje su nastale u posljednjih 20 godina. Predstavili smo gostima naše edukacijske i razvojne projekte i upoznali ih s programom Akademije prirodnog graditeljstva.

WaaMooM studijski posjet - 2. dan: Blatuša i Bukovica

Eko selo Blatuša, izgrađeno u šumi, njeguje prirodne načine izgradnje kuća i zajednica, kao i kritički pristup prema trenutnom sistemu i društvu.
Ekodrom iz Bukovice, mjesto s prekrasnim pogledima i dubokom tišinom, razvija seoski turizam kroz obnovu i očuvanje tradicionalnih kuća.
Oba mjesta su primjeri održivih stilova života i građevina inspiriranih prirodom.

WaaMooM studijski posjet - 3. dan: Farma Veles u Sloveniji

Farma Veles živi je primjer održivog načina življenja, strasti prema prirodnoj izgradnji, zdravoj (i vrlo ukusnoj) hrani i zdravim odnosima. Veles je mjesto za učenje, odrastanje, volontiranje i eksperimentiranje, posebice s glinom, vapnom i gipsom.

WaaMooM studijski posjet - 4. dan: Stara Drenčina, Puževa kućica

2018. godine polaznici ZMAG-ove Akademije prirodnog graditeljstva sudjelovali su u izgradnji ovog jedinstvenog prirodnog doma, koji je uspiješno odolio potresu. Epicentar je bio udaljen svega 3 km od kuće. Kuća je izgrađena kombinacijom bala slame, gline, zelenog krova, zemljanog poda, staklenki i još mnogo toga. Do sada je u njenu gradnju uloženo 17.000 radnih sati (prijatelji i Akademija prirodnog graditeljstva), stoga je ova kuća više od privatne kuće.

Foto: Kim-Lien Nguyen, GAIA Kosovo

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti