Dobra Ekonomija

Konačno smo se okupili uživo i proslavili 10. rođendan Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU

14.10.2021.

Nakon prošlogodišnjeg online izdanja u rujnu je uživo održana godišnja skupština Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS EU, na kojoj je sudjelovao i predstavnik ZMAG-a Dražen Šimleša, koji je ujedno i koordinator RIPRESS EU mreže.
 
Skupština je održana u Francuskoj na prekrasnom ekološkom imanju Villarceaux, a okupila je 40 sudionika, partnera i aktivista iz cijele Europe koji stvaraju bolji svijet uz pomoć solidarne ekonomije i puno gostiju koji su se pridružili i sudjelovali u raspravama. Na Skupštini su proglašene i tri nove članice: VSOK (Austrija), SolidNetwork (Irska) i Après-VD (Švicarska), a poseban dio programa bio je potpisivanje službenog ugovora s Markonaskom mrežom za solidarnu ekonomiju REMESSOvim susretom RIPESS EU je obilježio desetu obljetnicu postojanja.

RIPESS je interkontinentalna mreža koja djeluje na području društvene i solidarne ekonomije, a povezuje organizacije, poduzeća i inicijative društvenih i solidarnih ekonomija u cijelom svijetu. Posvećen je promicanju društvene i solidarne ekonomije, a vjeruje u važnost globalne solidarnosti kako bi se izgradila i ojačala ekonomija koja ljude i planetu stavlja ispred profita i u središte svojih aktivnosti.

RIPESS promiče društvenu i solidarnu ekonomiju kao alternativu kapitalizmu i drugim autoritarnim, državnim ekonomskim sustavima, s ciljem sustavne transformacije društvenog i ekonomskog sustava, odnosno teži primijeniti najbolje prakse koje postoje u našem današnjem sustavu (poput učinkovitosti, upotrebe tehnologije i znanja) i transformirati ih kako bi služili dobrobiti zajednice na temelju različitih vrijednosti i ciljeva.

Kontinentalne članice RIPESS-a (Latinska Amerika i Karibi, Sjeverna Ameriku, Europa, Afrika, Azija i Oceanija) okupljaju brojne nacionalne i sektorske mreže. U trenutnom globalnom kontekstu, RIPESS podiže glas i diljem cijelog svijeta pokreće rasprave na teme društvene i solidarne ekonomije od vitalnog značaja, poput suvereniteta hrane, javne politika koja podržava DSE, provedbe ciljeva održivog razvoja kroz DSE, uloge žena u DSE, etičnogfinanciranja, uključivog lokalnog razvoja…

Duh u kojem RIPESS djeluje temelji se na umrežavanju, međusobnoj suradnji članova i saveza s drugim pokretima koji dijele viziju promjene, kao i na proaktivnoj prisutnosti u ključnim međunarodnim prostorima. Od Lime do Quebeca, od Dakara do Luksemburga, RIPESS svake četiri godine organizira svjetske forume i veza je za učenje, razmjenu informacija i suradnju.

Predstavnik ZMAG-a, Dražen Šimleša, prošle je godine izabran je da, kao član Upravnog odbora, u globalnoj mreži RIPESS Intercontinental, predstavlja Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU, dio koje je i ZMAG. 

Društvenim i solidarnim ekonomijama ZMAG se aktivno bavi kroz brojne projekte, uključujući i trenutno aktualan Erasmus+ program EmploySSE

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti