Dobra Ekonomija

Predstavili smo Economy for the Common Good na mini turneji po Hrvatskoj

30.06.2021.

Tijekom svibnja u Puli, Rovinju, Karlovcu, Osijeku i Dubrovniku, u suradnji s lokalnim partnerima, održali smo seriju jednodnevnih radionica na kojima smo predstavili osnove mjerenja društvenog utjecaja i pripadajuće koristi Economy for the Common Good (ECG) metodologije. 

Cilj radionica bio je osvijestiti poduzetnike i jedinice lokalne samouprave o važnosti mjerenja utjecaja poduzeća na društvo i promovirati ECG metodologiju kao jedan od ključnih alata Ekonomije za opće dobro.
 
Economy for the Common Good (ECG) je ekonomski model koji za svoj primarni cilj i svrhu djelovanja ima opće dobro – dobar život svih na zdravom planetu. ECG teži etičnoj tržišnoj ekonomiji osmišljenoj da poveća kvalitetu života svima te promicanju vrijednosti ljudskog dostojanstva, ljudskih prava i ekološke odgovornosti u svakodnevnoj poslovnoj praksi. 
 
U središtu ovog koncepta je ideja o poslovanju poduzeća koja se vode vrijednostima ljudskog dostojanstva, solidarnosti i socijalne pravde, održivosti okoliša te transparentnosti i suodlučivanja. ZEF je ovim projektom Hrvatsku priključio dobrom društvu od tridesetak zemalja diljem svijeta koje već koriste ECG metodologiju, uključujući Austriju, Njemačku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Englesku, Švedsku, Švicarsku i nekolicinu zemalja izvan Europe. Također, navedena metodologija mjerenja društvenog utjecaja usklađena je s obvezama direktive Europske komisije 2014/95/EU koja uvodi obvezu nefinancijskog izvještavanja za cijeli niz poduzeća (javna poduzeća, poduzeća izlistana na burzi, veliki poduzetnici itd.), a očekuje se da će nefinancijsko izvještavanje o društvenom i okolišnom učinku poslovanja vrlo uskoro postati obaveza za veći broj poduzetnika i udruga. Također, ECG metodologija će se koristiti od strane etične banke za procjenu društvenog i okolišnog učinka financiranog projekta kao jedan od obaveznih kriterija za odlučivanje o financiranju.
 
Među lokalnim partnerima koji su sudjelovali u provedbi radionica bio je i Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija – DURA. Predsjednica Uprave DURA-e, Ana Marija Pilato Krile tom prilikom je predstavila ulogu DURA-e i Grada Dubrovnika u stvaranju i oplemenjivanju uvjeta i načina života za građane Dubrovnika. 
 
Smatramo da i dalje treba raditi i ispitivati potrebe lokalne zajednice jer samo na takav način možemo prepoznati stvarne potrebe, a što je preduvjet za bilo koji projekt u budućnosti i mjere koje bi se mogle poticati putem proračuna lokalne vlasti. Vrlo je važno i surađivati s tvrtkama koje se trude i koje provode društveno odgovorno poslovanje jer je to jedan od bitnih prioriteta i ciljeva svakog poduzeća koje teže većem i dugotrajnom uspjehu.
 
Također, pojasnila je kako DURA prije svega podržava i pozitivno gleda na društveno odgovorno poslovanje koje predstavlja poseban koncept svakog poslovanja nekog društva jer na taj način poduzeće nastoji svoje poslovanje uskladiti s potrebama društva u širokom smislu. 
 
Počevši od onoga što poduzeće proizvodi, na koji način proizvodi, koje resurse upotrebljava, kako utječe na okoliš, kako zapošljava, odnos prema zaposlenicima i način osposobljavanja za rad, kakvi su radni uvjeti, kako se ulaže u društvenu zajednicu... S obzirom da nam je misija biti društveno odgovorno poduzeće navedeno vidimo kao veliku prednost svih onih koji to primjenjuju iako nije lako zbog kompleksnosti tog pojma. Bitno je osluhnuti tj. identificirati stvarne probleme u lokalnoj zajednici i kreirati programe podrške te putem društveno odgovornih programa tvrtke mogu i trebale bi imati aktivnu ulogu. Nužno je mapirati lokalne potrebe zajednice te povezati lokalne inicijative i tvrtke koje žele činti dobro, bez obzira na mjesto djelovanja.
 
Događanja su održana kao dio projekta eECONOMIJA koji provodi Zadruga za etično financiranje (ZEF), u suradnji sa ZMAG-om. Projekt je financiran kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali Europskog socijalnog fonda, a provode ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz poziv Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I. Organizacija treninga sufinancirana je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog socijalnog fonda.
 
Za više informacija posjetite: https://www.ecogood.org

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objavljen na ovoj internetskoj stranici isključiva je odgovornost ZMAG-a.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti