Edukacije za održivo življenje

Povedimo djecu u lov na samoniklo bilje – evo kako (lako) Vaše dijete može otkriti svijet jestivih biljaka u prirodi

11.02.2021.

Drugi vodič Lov na samoniklo bilje iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je ZMAG-ova vrtekica Sendy Osmičević.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

Lov na samoniklo bilje

Što je to samoniklo jestivo bilje?

Svu hranu koju jedemo moramo nekako uzgojiti. Međutim, u prirodi se nalaze biljke koje obilno rastu same od sebe (samoniklo), a jestive su, fine, svježe i besplatne! Ne trebamo se brinuti oko njih ili ih zalijevati, trebamo samo šetati po svježem zraku (što je zdravo), otvoriti oči i pogledati što nas to sve okružuje te naučiti razlikovati jestive biljke od nejestivih. Počnite s onim biljkama koje se lako prepoznaju i teško mogu zamijeniti za neku drugu kao što su: kupina, maslačak, kopriva, koromač, plućnjak, zečja kiselica, trputac.

Gdje brati samoniklo bilje?

Vodite računa da se biljke beru na čistim mjestima koja nisu blizu cesta, pruga ili polja koja se obrađuju jer se većinom tretiraju pesticidima i umjetnim gnojivima. Najčešće se samoniklo bilje bere u proljeće kada u vrtovima još ničega nema.

Što nam je potrebno kada idemo u lov na bilje?

Opremite se dobro kada idete u šetnju. Preporučeno je uvijek sa sobom imati torbu ili košaru, škare, vodu za piće, sprej protiv komaraca, rukavice, vodič ili knjigu za prepoznavanje bilja i širom otvorene oči.

I to je to! Vaše dijete sada može otkriti svijet jestivih biljaka u prirodi! Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti