Edukacije za održivo življenje

Potaknimo djecu da ostavljaju mali ekološki otisak – evo kako (lako) Vaše dijete može biti u ekološkom plusu

02.04.2021.

Četvrti vodič Fora je imati mali ekološki otisak iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremio je Dražen Šimleša.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

Fora je imati mali ekološki otisak

Što je ekološki otisak?

Ekološki otisak mjeri našu potrošnju resursa na planetu. Mjeri naše potrebe u hrani, kretanju i mobilnosti, energiji, objektima gdje živimo ili radimo, stvarimo i uređajima koje koristimo. Što nam više površine (globalnih hektara) treba za naše potrebe znači da nam je otisak veći, a to znači da trošimo više nego što priroda može osigurati, proizvesti i absorbirati. Ako nam je potražnja/otisak veća od ponude prirode, nalazimo se u ekološkom minusu. 

Zašto je ekološki otisak važan?

Ponudu planeta zovemo biokapacitet – i on je ograničen. Svaka osoba na svijetu ima na raspolaganju 1,6 gha (globalnih hektara), a prosječni otisak po čovjeku je 2,7 gha. To znači da se u odnosu na prirodu stalno zadužujemo ne znajući kako ćemo taj dug vratiti. Priroda ne može više podnijeti i podupirati našu potrošnju. Ekološki otisak nam pokazuje u brojkama koliko je važna zaštita okoliša i održivi razvoj. 

Kako smanjiti ekološki otisak?

Promislite kako je moguće smanjiti ekološki otisak kako bi našem planetu i svima nama bilo bolje:

  • Razmislite o potrošnji energije i gdje je možete uštedjeti u kući ili u školi
  • Jedite lokalno proizvedenu hranu
  • Sortirajte otpad u spremnike ovisno o njihovoj namjeni
  • Koristite proizvode koji se mogu reciklirati ili ponovno upotrijebiti
  • Otiđite barem jedan dan tjedno biciklom ili pješice u školu 

Također, možete na veliki papir nacrtati veliko stopalo koje simbolizira ekološki otisak i podijeliti ga na pola. Na jednoj strani potom možete nacrtati ili napisati na post-it aktivnosti koje doprinose manjem ekološkom otisku, a na drugoj stranici one koji doprinose većem ekološkom otisku. Razgovarajte s roditeljima ili učiteljima koje od tih aktivnosti provodite svaki dan, a koje vam se čine teškima za raditi ih i zašto je to tako.

Za sve one koje zanima više, na internetskoj stranici https://www.footprintcalculator.org/ možete izračunati svoj osobni ekološki otisak, dok informacije o ekološkom otisku i biokapacitetu Hrvatske možete pronaći na internetskoj stranici https://data.footprintnetwork.org/#/countryTrends?cn=98&type=BCpc,EFCpc.

I to je to! Vaše dijete sada može bolje razumijeti što je to ekološki otisak i kako ga smanjiti! Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

Na ovogodišnjem VG FESTU, festivalu urbane kulture u Velikoj Gorici, ZMAG je još jednom pokazao kako na jednostavan i maštovit način ponovno upotrijebiti predmete koji nas svakodnevno okružuju.

Pročitaj više >

Održali smo četvrto po redu ZERO WASTE događanje u Koprivnici, u suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK: radionicu izrade prirodnih sapuna, pod vodstvom Sabine Makaj.

Pročitaj više >

Početkom svibnja u Zagrebu održan je festival "Dobra energija" na kojem je sudjelovao i ZMAG-ov član Ivan Zoković.

Pročitaj više >
Više novosti