Agroekologija

Posjetili smo Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču

29.05.2021.

U Poreču smo se upoznali s problemima istarske poljoprivrede te smo obišli pokusna polja istarskih povrtnih kultura, plastenik sa samoniklim jestivim biljem, vrt divljih šparoga i najsuvremenije laboratorije.

❝Početkom ove godine ZMAG se pridružio Povjerenstvu za biljne genetske izvore kako bi sudjelovao u izradi nacrta Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine. ZMAG je uključen u Radnu skupinu: povrće koju vodi dr. sc. Smiljana Goreta Ban koja je znanstvena savjetnica u zavodu za poljoprivredu i prehranu pri Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču.❞

Kako smo zbog projekta već bile u Rovinju koji se nalazi blizu Poreča, s gđom. Goretom Ban dogovorile smo posjetu Institutu za poljoprivrednu i turizam. Tijekom 138 godina postojanja, djelujući na cijelom prostoru Istre, Institut je, sukladno prilikama, mijenjao svoj naziv, sadržaj, te razine istraživanja i obrazovanja no od 1989. nosi sadašnji naziv.

Od dana osnivanja, Institut je rješavao presudna pitanja i probleme istarske poljoprivrede: uzgoj vinove loze na američkoj podlozi, zaštitu vinograda od bolesti, obnovu vinograda i uvođenje kvalitetnih sorata vinove loze, unapređenje proizvodnje vina, poboljšanje agrotehničkih mjera u voćarstvu – posebno u maslinarstvu, osuvremenjavanje ratarske proizvodnje (pšenica), stočarske proizvodnje (govedarstvo), povrćarske proizvodnje i dr.

Gđa. Goreta Ban, koja zadnjih 8 godina radi na Institutu, pokazala nam je pokusna polja na kojima se nalaze povrtne kulture poput luka, slanutka, graha, rajčice i raštike, a kada smo ju upitali imaju li kakvih problema pri uzgoju, odmah nam je spomenula zečeve kojima je slanutak neodoljiv obrok. Kasnije smo se zaputile prema (mega) plasteniku u kojem nam je bilo najzanimljivije to što se pokušava kultivirati samoniklo jestivo bilje poput motara ili tušta. Rezultate ćemo saznati za nekoliko godina čitajući doktorski rad doktorantica koje na tome rade. Svakako smo morale vidjeti i vrt divljih šparoga na koji je gđa. Goreta Ban osobito ponosna. Naime, šparožine je ubrala u divljini i presadila ih u vrt na Institutu, a svake godine prinosi su sve veći tako da osim u znanstvene svrhe ima dovoljno i za zaposlenike da se počaste.

Turu po Institutu smo završile u podrumu zgrade u kojem se nalaze najsuvremenije opremljeni laboratoriji poput Laboratorija za tlo, biljku i vodu, Vinarskog laboratorija, Prehrambeno-biotehnološkog laboratorija, Genetičkog laboratorija, Laboratorija za fenotipizaciju i Laboratorija za zaštitu bilja. Svi laboratoriji služe kao važna podrška realizaciji znanstvenih projekata, ali se bave i intenzivnom komercijalnom djelatnošću kroz pružanje svojih usluga javnosti.

Zahvaljujemo gđi. Smiljani Goreti Ban na izdvojenom vremenu, savjetima i ugodnom društvu. Sljedeći korak su akcijski planovi naše Radne skupine: povrće kojima se veselimo.❞ – Sendy Osmičević

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti