Agroekologija

Posjetili smo Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču

29.05.2021.

U Poreču smo se upoznali s problemima istarske poljoprivrede te smo obišli pokusna polja istarskih povrtnih kultura, plastenik sa samoniklim jestivim biljem, vrt divljih šparoga i najsuvremenije laboratorije.

❝Početkom ove godine ZMAG se pridružio Povjerenstvu za biljne genetske izvore kako bi sudjelovao u izradi nacrta Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2021. do 2027. godine. ZMAG je uključen u Radnu skupinu: povrće koju vodi dr. sc. Smiljana Goreta Ban koja je znanstvena savjetnica u zavodu za poljoprivredu i prehranu pri Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču.❞

Kako smo zbog projekta već bile u Rovinju koji se nalazi blizu Poreča, s gđom. Goretom Ban dogovorile smo posjetu Institutu za poljoprivrednu i turizam. Tijekom 138 godina postojanja, djelujući na cijelom prostoru Istre, Institut je, sukladno prilikama, mijenjao svoj naziv, sadržaj, te razine istraživanja i obrazovanja no od 1989. nosi sadašnji naziv.

Od dana osnivanja, Institut je rješavao presudna pitanja i probleme istarske poljoprivrede: uzgoj vinove loze na američkoj podlozi, zaštitu vinograda od bolesti, obnovu vinograda i uvođenje kvalitetnih sorata vinove loze, unapređenje proizvodnje vina, poboljšanje agrotehničkih mjera u voćarstvu – posebno u maslinarstvu, osuvremenjavanje ratarske proizvodnje (pšenica), stočarske proizvodnje (govedarstvo), povrćarske proizvodnje i dr.

Gđa. Goreta Ban, koja zadnjih 8 godina radi na Institutu, pokazala nam je pokusna polja na kojima se nalaze povrtne kulture poput luka, slanutka, graha, rajčice i raštike, a kada smo ju upitali imaju li kakvih problema pri uzgoju, odmah nam je spomenula zečeve kojima je slanutak neodoljiv obrok. Kasnije smo se zaputile prema (mega) plasteniku u kojem nam je bilo najzanimljivije to što se pokušava kultivirati samoniklo jestivo bilje poput motara ili tušta. Rezultate ćemo saznati za nekoliko godina čitajući doktorski rad doktorantica koje na tome rade. Svakako smo morale vidjeti i vrt divljih šparoga na koji je gđa. Goreta Ban osobito ponosna. Naime, šparožine je ubrala u divljini i presadila ih u vrt na Institutu, a svake godine prinosi su sve veći tako da osim u znanstvene svrhe ima dovoljno i za zaposlenike da se počaste.

Turu po Institutu smo završile u podrumu zgrade u kojem se nalaze najsuvremenije opremljeni laboratoriji poput Laboratorija za tlo, biljku i vodu, Vinarskog laboratorija, Prehrambeno-biotehnološkog laboratorija, Genetičkog laboratorija, Laboratorija za fenotipizaciju i Laboratorija za zaštitu bilja. Svi laboratoriji služe kao važna podrška realizaciji znanstvenih projekata, ali se bave i intenzivnom komercijalnom djelatnošću kroz pružanje svojih usluga javnosti.

Zahvaljujemo gđi. Smiljani Goreti Ban na izdvojenom vremenu, savjetima i ugodnom društvu. Sljedeći korak su akcijski planovi naše Radne skupine: povrće kojima se veselimo.❞ – Sendy Osmičević

Ostale vijesti iz teme

06 Pro 2021

U sklopu drugog ciklusa Food Wave treninga za mlade, studentima Agronomskog fakulteta održana su predavanja o izazovima u području hrane, povezanosti ekološkog otiska i hrane te zdravoj i održivoj prehrani.

Pročitaj više >
23 Stu 2021

Na ovogodišnjoj konferenciji Naša dobra hrana razgovaralo se o nužnim promjenama prehrambenih i poljoprivrednih politika, očuvanju agrobioraznolikosti, solidarnim kratkim lancima opskrbe i pozitivnim primjerima ekoloških modela proizvodnje.

Pročitaj više >
12 Stu 2021

Konferenciju možete pratiti uživo ove subote od 10 do 15 sati putem Facebook i YouTube kanala ZMAG-a.

Pročitaj više >
Više novosti