Pomozi obnoviti Edukacijski centar Reciklirano imanje

08.01.2021.

Potres je nanio velike štete edukacijskom centru Reciklirano imanje – trebamo vašu pomoć da ga zajedno obnovimo.

Reciklirano imanje pretrpjelo je znatna oštećenja u potresu 29. prosinca 2020. čiji je epicentar bio oko 25 km zračne linije od nas. U našem selu Vukomerić gotovo da nema kuće bez posljedica od potresa te smo odmah krenuli u pomoć svima, sanirali štete na krovovima, micali srušene dimnjake i ostalo što je bilo nužno da se u kućama može sigurno prezimiti.

Nakon što smo spasili kuće na imanju i u našem selu, iza Nove godine ZMAG-ov graditeljski tim se uputio u najteže pogođena područja južnije od nas na Baniju gdje pomažemo u gradovima Sisku i Glini te okolnim selima. Naša znanja i vještine u graditeljstvu koje smo godinama razvijali sada ostvaruju svoj puni potencijal dok sudjelujemo u najosnovnijoj sanaciji oštećenih objekata. Koordiniramo timove volontera i radimo na nekoliko lokacija kako bi stigli prije najgore zime osigurati domove lokalnom stanovništvu. Pored samog fizičkog rada, ne zanemarujemo moralnu podršku, razgovaramo i pružamo riječi utjehe i ohrabrenja našim domaćinima te volontiramo u dostavi potrepština u domove na zabačenim mjestima. Tamo smo dokle god budemo mogli graditi i pružati podršku, a onda se vraćamo našem Recikliranom imanju.

Naš glavni objekt Edukacijski centar na Recikliranom imanju je među najpogođenijim zgradama. Nama je taj objekt glavni prostor za rad, tu je naš ured, glavna kuhinja, spavaona za goste, knjižnica i predavaona gdje se održavaju brojne radionice i tečajevi. To je mjesto susretanja i sastanaka, mjesto na kojem počinju svi studijski posjeti imanju, gdje ugošćujemo vrtiće i škole, mjesto gdje i druge organizacije i institucije održavaju svoje sastanke, strateška planiranja i izlete. Objekt Edukacijskog centra je i naš kruh, oblik samofinanciranja naše udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Udruga ZMAG upravlja dijelom Recikliranog imanja koje ima javnu i edukacijsku svrhu i ulogu. Na tom dijelu imanja imamo sljedeće štete:

- oštećene dimnjake na dva objekta koji zahtijevaju micanje te ugradnju novih
- uništene zidove u samom objektu edukacijskog centra koji zahtijevaju kompletnu sanaciju i novu žbuku
- propucano staklo na stakleniku u objektu edukacijskog centra  
- uništen sustav za solarnu pripremu tople vode, propucane instalacije i cijevi od potresa te oštećena pumpa tanka gdje se sprema topla voda, također u objektu edukacijskog centra.
- od uništenog solarnog sustava za pripremu tople vode nastala je poplava koja je namočila podove i izolaciju između potkrovlja i prizemlja te je potrebno ugraditi novu izolaciju i postaviti nove podove
- na dva objekta koje koriste gosti, volonteri i radnici na imanju oštećeni zidovi i potrebna sanacija

Ovo je samo dio i najvažnije stvari koje su pogodile dio imanja koji nam služi za primanje posjeta, organiziranje javnih događanja i edukaciju. Potpuni oporavak našeg edukacijskog centra može trajati i nekoliko mjeseci, a to znači da za to vrijeme imanje ne može ispunjavati svoju glavnu funkciju da educira i da ga osobe koje žele učiti o održivom življenju i permakulturi posjećuju.

Ovim putem udruga ZMAG upućuje poziv za pomoć da nam financijskim doprinosom pomognete obnoviti Reciklirano imanje kako bi ga mogli što ranije otvoriti za javnost i sve naše korisnike. Procijenjeni troškovi obnove iznose oko 70.000,00 kn. Otvorili smo zaseban podračun za ovu svrhu te ćemo za vrijeme i nakon sanacije predočiti potvrde za svaki podmireni račun i svaku utrošenu stavku.

Unaprijed zahvalni i nastavljamo zajedno dalje graditi i živjeti,

Vaš ZMAG

Za uplate novčanih donacija iz Hrvatske (HRK):

Primatelj: Zelena mreža aktivističkih grupa, Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec
Banka: Erstesteiermärkische banka
IBAN: HR0724020061500092001
Model: HR 00
Poziv na broj: 01-2021
Svrha: Donacija za obnovu edukacijskog centra Reciklirano imanje

Za uplate iz inozemstva (EUR):

Primatelj: Zelena mreža aktivističkih grupa, Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec
Banka: Erstesteiermärkische Bank
Adresa banke: Jadranski trg 3a, 51000 Rijeka, Croatia
IBAN: HR0724020061500092001
BIC (SWIFT) CODE: ESBCHR22XXX
Svrha: Donacija za obnovu edukacijskog centra Reciklirano imanje

Ostale vijesti iz teme

18 Sje 2021

ZMAG i Društvena banka sjemena predstavljeni su u novom biltenu međunarodne platforme Seeds4All.

Pročitaj više >
12 Sje 2021

Prenosimo pismo obitelji Deverić čija je kuća u Dubrancu (Vukomeričke gorice) također oštećena u snažnom potresu koji je pogodio i područje Velike Gorice. 

Pročitaj više >
08 Sje 2021

The earthquake caused great damage to the Recycled Estate Education Center - we need your help to rebuild it together!

Pročitaj više >
Više novosti