Agroekologija

Počeo Food Wave trening za mlade o povezanosti hrane i klimatskih promjena

02.06.2021.

Na prvom vikendu Food Wave treninga za mlade učili smo kakav utjecaj klimatske promjene imaju na sektor hrane i obrnuto, koji su najvažniji izazovi u području hrane, kako uzgajati hranu u gradu i na koji način svatko od nas može pridonijeti pozitivnoj promjeni.

U subotu 29. svibnja u prostoru Tribine grada Zagreba počeo je trening za mlade koji se provodi u sklopu projekta Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action, za koji je Grad Milano, u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR), okupio konzorcij od 27 partnera, uključujući i Grad Zagreb. Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radit će se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Nakon predstavljanja predstavnika Grada Zagreba, organizatora treninga ispred ZMAG-a te zabavnog upoznavanja svih sudionika kroz interaktivne kartice predstavljen je projekt Food Wave i program treninga.

Kroz prvo predavanje Najvažniji izazovi u području hrane sudionici su imali priliku čuti više o važnosti hrane za naša društva i trenutno najvećim izazovima kada govorimo o proizvodnji, distribuciji i konzumaciji hrane. Predavač Dražen Šimleša iz ZMAG-a, prezentirao je što se događa na razini društva, na razini okoliša i na razini ekonomije u sektoru hrane te ukratko predstavio međupovezanost hrane i klime kroz pitanja o kojima će se razgovarati tijekom čitavog treninga, kao koje su posljedice konvencionalne poljoprivrede na okoliš i naše zdravlje te kakva je njezina povezanost s energijom i fosilnim gorivima, zašto se toliko hrane baca u svijetu te koja je važnost agroekologije za održiviji i pravedniji prehrambeni sektor.

Isti dan je poznata zagrebačka urbana vrtlarica Andreja Čoh održala predavanje o tome kako uzgajati hranu u gradu te na radionici Urbano vrtlarenje u praksi, koja se održala u jednom od gradskih vrtova, prenijela svoje znanje i bogato iskustvo sadnje na balkonima, prozorskim daskama i gradskim terasama. Radionica je bila posvećena osnovnim tehnikama sijanja u zatvorenom prostoru, upoznavanju s osnovnim metodama uzgoja povrća na balkonu te uzgoju presadnica i bilja u kućnoj radinosti.

U nedjelju, 30. svibnja, Ivana Kordić i Dubravka Vitali Čapo iz udruge Tatavaka vodile su znanstvenu, interaktivnu i kreativnu radionicu namijenjenu upoznavanju s fenomenom klimatskih promjena, posljedicama koje one već uzrokuju te rizicima koji čekaju naše društvo ako nastavimo živjeti na neodrživ način. Prvi vikend je završen predavanjem Dražena Šimleše, koordinatora programa Centri znanja u ZMAG-u, ujedno i upravitelja Zadruge za dobru ekonomiju i koordinatora Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS, koji je prezentirao kako su povezani hrana i klima te na koji način klimatske promjene utječu na sektor proizvodnje hrane, odnosno na koji način metoda proizvodnje hrane utječe na klimatske promjene. Nakon predavanja, uslijedila je interaktivna radionica o aktivizmu za klimu u području hrane i načinima na koji svatko od nas može djelovati i učiniti pozitivne promjene.

Hvala svima na sudjelovanju u zanimljivom i iznimno ugodnom edukativnom vikendu. U drugom vikend-treningu 12. i 13. lipnja posvećujemo se temama kratkih i solidarnih lanaca opskrbe, zdrave prehrane i kompostiranja u stanu – više informacija dostupno je OVDJE, a prijaviti se možete na LINKU.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti