Agroekologija

Permakulturno vrtlarenje na Agronomskom fakultetu

26.10.2021.

Kao nastavak suradnje s najaktivnijim polaznicima prvog ciklusa radionica koje je ZMAG provodio ovog ljeta u sklopu projekta Food Wave, na Agronomskom fakultetu održana je radionica permakulturnog vrtlarenja namijenjena mladima.

Permakulturna vrtlarska radionica na Agronomskom fakultetu održala se 18. i 19. listopada 2021., u sklopu treninga Zimsko-ljetna škola za mlade aktiviste koji udruga ZMAG provodi kroz projekt Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Change, za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR). Opći cilj projekta je povećanje znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. Kroz projekt Food Wave radi se na osnaživanju mladih kao katalizatora promjena u svojim lokalnim zajednicama s posebnim fokusom na sektor hrane.

Ova radionica nastala je kao prirodni nastavak suradnje s najaktivnijim polaznicima prvog ciklusa radionica koje smo provodili ljetos u sklopu ovog programa, a koje smo željeli podržati u njihovoj vrtlarskoj inicijativi. Sudionici radionice bili su članovi studentske inicijative Studentski vrt, čiji se ciljevi i aktivnosti podudaraju sa ciljevima samog projekta, posebno glede anganžmana mladih vezanog uz podizanje svijesti i širenje znanja o održivim sustavima poljoprivredne proizvodnje, a koji djeluju od 2018. godine, primjenjujući permakulturna načela vrtlarenja, s ciljem popularizacije permakulture i drugih nekonvencionalnih oblika proizvodnje hrane. 

Sudionici radionice imali su prilike naučiti i utvrditi osnovne vještine vrtlarstva, produbiti svoje znanje o vrtlarenju te sudjelovati u kreiranju novih i redizajniranju dotadašnjih vrtnih gredica. U teoretskom dijelu radionice bilo je prezentirano kako pripremiti kalendar/raspored za intenzivnu sjetvu i presadnju povrća, dok se u praktičnom dijelu radila jesenska priprema gredica i sjetva po permakulturnim načelima te su se izrađivali niski tunel za kulture osjetljivije na zimske uvjete i topla kompostna hrpa koja će biti spremna za upotrebu u proljeće.

Bilo nam je iznimno zadovoljstvo surađivati sa zainteresiranim i motiviranim mladim ljudima koji svojim vrijednim rukama razvijaju i čuvaju studentski vrt, povezuju se jedni s drugima i svi zajedno stvaraju ovu hvalevrijednu priču. Nadamo se da je ispred njih još puno aktivnih i bogatih godina. Hvala svima na sudjelovanju i doprinosu! Radujemo se novim vrtlarskim susretima i ovakvim suradnjama!

Ostale vijesti iz teme

06 Lip 2022

Od 24. do 27.5.2022. ZMAG je sudjelovao na završnom susretu Balkan Beets projekta u organizaciji austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
03 Lip 2022

ZMAG-ova članica Mateja Medić sudjelovala je od 18. do 20. svibnja 2022. godine u Milanu na edukaciji za trenere u sklopu projekta Food Wave - Empowering Urban Youth for Climate Action.

Pročitaj više >
02 Lip 2022

I ove godine ZMAG prima studente Agronomskog fakulteta na stručnu praksu koja se odvija na Recikliranom imanju Vukomerić.

Pročitaj više >
Više novosti