Agroekologija

Permakultura i umjetnost se vole – umjetnički projekt Egle Oddo na temu bioraznolikosti

04.12.2020.

U suradnji ZMAG-a i Galerije Miroslav Kraljević talijanska umjetnica Egle Oddo, kao nastavak izložbe Pet kratkih priča, izvela je seriju javnih performansa i održala panel na temu sjemena i biološke raznolikosti.

Udruga ZMAG (Zelena mreža aktivističkih skupina) i Galerija Miroslav Kraljević već pet godina surađuju na projektu povezivanja suvremenih umjetnika na domaćoj i stranoj sceni te aktivista iz ZMAG-a, ekoloških znanstvenika i ekologa. Centralna točka za boravak, druženje i razmjenjivanje znanja je Reciklirano imanje u Vukomeriću. Taj prostor predstavlja poligon za učenje, usvajanje vještina i međusobnu interakciju koja vodi prema premrežavanju umjetničkih i permakulturnih istraživanja. U ime Galerije Miroslav Kraljević ovaj višegodišnji projekt kustoski vodi Lea Vene.

Tijekom 2019. i 2020. godine pokrenula se i suradnja s talijansko-finskom umjetnicom Egle Oddo koja u svojim umjetničkim radovima spaja vizualne umjetnosti i zaštitu biološke raznolikosti, a bavi se uzgajanjem sjemena divljih vrsta i kultivara zajedno te tako stvara zone bioraznolikosti u kojima ranjive vrste mogu napredovati.

Umjetnica je 12. studenoga 2020. u Galeriji Miroslav Kraljević otvorila samostalnu izložbu pod naslovom Pet kratkih priča koja je odala počast znanstvenicima i aktivistima uključenima u očuvanje sjemena. Jedan od radova sastojao se od niza crteža lica suradnika na ovom projektu koji poručuju da hibridizacijom svih nas nastane novo biće, a tako to bude i u biljnom svijetu. Osim izložbe umjetnica je 13. studenoga 2020. izvela i seriju javnih performansa u okolici Galerije u kojima je različito sjeme, ustupljeno iz ZMAG-ove Društvene banke sjemena, sadila po urbanim zelenim površinama, od onih zapuštenih i nevidljivih do onih reprezentativnih. Reakcije prolaznika su bile jako pozitivne, a neki su joj se pridružili i pomagali u izvedbi.

Na kraju je 14. studenoga 2020. na Recikliranom imanju u Vukomeriću održan panel na temu Suradnja civilnog društva i znanstvene zajednice: zajednički ciljevi i budući rad u kojem se razgovaralo o ulozi biološke raznolikosti u uzgoju biljaka promišljajući složenost i specifičnost pojedinih lokacija i izazove klimatskih promjena, povećanja ljudske populacije, održavanja ljudskog zdravlja i prehrambenog suvereniteta.

Egle je sve oduševila svojom životnom energijom, svojim radom, predanošću i znanjem o temama s kojima se bavi kao umjetnica. Njezin posjet Hrvatskoj zaokružili smo završnim druženjem i mini pizza partyjem.

U vremenu klimatskih promjena nužno je revidirati naše svakodnevne prakse u smjeru prema održivim rješenjima koji uistinu poštuju naše okruženje. Upravo neki umjetnički pristupi mogu biti dobar okvir za takva djelovanja.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Foto: Marina Paulenka

Ostale vijesti iz teme

08 Tra 2021

Vrtekice su posjetile vrijedne članove Društvene banke sjemena i njihovo carstvo biljaka na otoku Veliki Brijun.

Pročitaj više >
24 Ožu 2021

Kao najbolji uvod u novu vrtlarsku sezonu i dodatnu inspriraciju, ZMAG-ove vrtekice posjetile su svima dobro poznatu Zlatu Nanić, pionirku biovrtlaranja i začetnicu ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj te aktivnu članicu ZMAG-ove Društvene banke sjemena.

Pročitaj više >
05 Ožu 2021

Katalog sjemenara okuplja provjerene vrtlare i sjemenare, aktivne članove Društvene banke sjemena, koji u najvećoj mjeri pridonose očuvanju različitih sorti upravo kroz regeneraciju sjemena.

Pročitaj više >
Više novosti