Dobra Ekonomija

PDSE projekt: ZMAG-ov Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije počinje s programom mentoriranja grada Ludbrega

19.10.2020.

DSE Centar pružit će podršku gradu Ludbregu i zadruzi Ludbreški kraj u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe koji će pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda i građanima olakšati pristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Kroz projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade, ZMAG nastavlja zajednički s partnerima kreirati rješenja dobre ekonomije za praktičnu primjenu koja odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva. Na temelju tih rješenja razvijaju se modeli koji osnažuju kapacitete lokalnih zajednica za upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem, a Ludbreg i Pregrada primjenom tih rješenja postaju primjeri dobre prakse provođenja koncepata i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj. 

Nakon izrađene Studije kvalitete života u Ludbregu, koja je analizirala stavove stanovnika o kvaliteti života u gradu, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, 30. rujna 2020. održan je sastanak članova ZMAG-a i predstavnika grada Ludbrega i zadruge Ludbreški kraj, na temu dogovora oko mentorstva Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe za grad Ludbreg i njihovu zadrugu. Time je DSE Centar započeo s programom osiguravanja podrške jedinicama lokalne i regionalne samouprave te organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Na sastanku je dogovoreno da će model kratkog lanca opskrbe za Grad Ludbreg biti razrađen tijekom nadolazećeg trening programa koji će se održati u Ludbregu u studenome 2020. godine, a u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani građani koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini. Na ovaj način, Vijeće za društvenu i solidarnu ekonomiju će uključiti građane u kreiranje DSE modela u lokalnoj zajednici koji će s jedne strane pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda, a s druge strane građanima u lokalnoj zajednici olakšati pristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Uz dobru ekonomiju, ZMAG se dugi niz godina bavi i temama prehrambenog suvereniteta i lokalizacije sustava prehrane te uspješno razvija i provodi svoj projekt Hrana za dobro prema modelu koji slijedi princip solidarnog kratkog lanca između proizvođača i potrošača te doprinosi opstanku malih obiteljskih ekoloških gospodarstva, promiče održivi životni stil i olakšava pristup zdravoj hrani. 

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti