Dobra Ekonomija

PDSE projekt: ZMAG-ov Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije počinje s programom mentoriranja grada Ludbrega

19.10.2020.

DSE Centar pružit će podršku gradu Ludbregu i zadruzi Ludbreški kraj u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe koji će pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda i građanima olakšati pristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Kroz projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade, ZMAG nastavlja zajednički s partnerima kreirati rješenja dobre ekonomije za praktičnu primjenu koja odgovaraju potrebama lokalnog stanovništva. Na temelju tih rješenja razvijaju se modeli koji osnažuju kapacitete lokalnih zajednica za upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem, a Ludbreg i Pregrada primjenom tih rješenja postaju primjeri dobre prakse provođenja koncepata i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj. 

Nakon izrađene Studije kvalitete života u Ludbregu, koja je analizirala stavove stanovnika o kvaliteti života u gradu, doživljaju grada i radu lokalne samouprave, 30. rujna 2020. održan je sastanak članova ZMAG-a i predstavnika grada Ludbrega i zadruge Ludbreški kraj, na temu dogovora oko mentorstva Centra za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) u kreiranju modela kratkog lanca opskrbe za grad Ludbreg i njihovu zadrugu. Time je DSE Centar započeo s programom osiguravanja podrške jedinicama lokalne i regionalne samouprave te organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Na sastanku je dogovoreno da će model kratkog lanca opskrbe za Grad Ludbreg biti razrađen tijekom nadolazećeg trening programa koji će se održati u Ludbregu u studenome 2020. godine, a u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani građani koji žele biti uključeni u održivi ekonomski razvoj svoga grada i doprinijeti pozitivnim promjenama u svojoj okolini. Na ovaj način, Vijeće za društvenu i solidarnu ekonomiju će uključiti građane u kreiranje DSE modela u lokalnoj zajednici koji će s jedne strane pomoći lokalnim proizvođačima hrane u plasmanu njihovih proizvoda, a s druge strane građanima u lokalnoj zajednici olakšati pristup lokalno uzgojenim proizvodima.

Uz dobru ekonomiju, ZMAG se dugi niz godina bavi i temama prehrambenog suvereniteta i lokalizacije sustava prehrane te uspješno razvija i provodi svoj projekt Hrana za dobro prema modelu koji slijedi princip solidarnog kratkog lanca između proizvođača i potrošača te doprinosi opstanku malih obiteljskih ekoloških gospodarstva, promiče održivi životni stil i olakšava pristup zdravoj hrani. 

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

10 Stu 2020

Prvi rezultat projekta EmploySSE sada je dostupan online za preuzimanje – objavljen vodič za strukovno obrazovanje i osposobljavanje trenera na temu društvene i solidarne ekonomije.

Pročitaj više >
13 Lis 2020

Dražen Šimleša iz ZMAG-a izabran je da, kao član Upravnog odbora u RIPESS Intercontinental – globalnom dijelu mreže koja se sastoji od predstavnika šest kontinenata, predstavlja Europsku mrežu za solidarnu ekonomiju – RIPESS EU.

Pročitaj više >
15 Ruj 2020

Izrađena studija o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, doživljaju grada i radu lokalne samouprave.

Pročitaj više >
Više novosti