Dobra Ekonomija

PDSE projekt: Otkrijte što stanovnici Pregrade misle o kvaliteti života u svom gradu

31.07.2020.

Na sastanku Vijeća za društvenu i solidarnu ekonomiju predstavljeni su rezultati Studije kvalitete života u Pregradi.

U sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju kojim se osnažuje održivi lokalni razvoj dvaju hrvatskih gradova, Ludbrega i Pregrade, 6. srpnja 2020. održan je još jedan sastanak partnera i članova Vijeća za društvenu i solidarnu ekonomiju grada Pregrade. Fokus sastanka ovoga puta bio je na predstavljanju rezultata Studije kvalitete života u gradu Pregradi.

Nakon uvodnog razgovora o dosad provedenim aktivnostima projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, predstavljeni su rezultati Studije kvalitete života u gradu Pregradi koji su pokazali da se 88% ispitanika osjeća ponosno što su stanovnici grada Pregrade, 85,1% smatra Pregradu super mjestom za život, dok se dijelom lokalne zajednice osjeća njih 79,1%.

Provedeno istraživanje ukazalo je na višu razinu povjerenja u odnosu na nacionalnu razinu te na dobru razinu socijalne podrške među ljudima i uključenosti u rad organizacija civilnoga društva. Također, iz rezultata je vidljiva visoka razina povjerenja u rad gradske vlasti, zadovoljstvo javnim uslugama, razinom sigurnosti i sreće.

Zaključeno je da ispitanici koji su zadovoljniji što žive u gradu, koji su aktivni u organizacijama civilnog društva i imaju više povjerenja u ljude ujedno imaju i više povjerenja u gradsku upravu te su optimistični u vezi budućnosti. S druge strane, lokalna mobilnost, mladi i ruralni razvoj područja su na koja bi, prema rezultatima Studije kvalitete života u gradu Pregradi, građani i dionici mogli biti zainteresirani primjeniti DSE pristup i politike.

Na sastanku se razgovaralo i o nadolazećem DSE treningu, koji će se održati od 14. do 16. rujna,u sklopu kojeg će švicarski partner u projektu sudionike treninga educirati o modelima dobre prakse društvene i solidarne ekonomije. Uslijedit će Dan dobre ekonomije koji će 25. rujna, u sklopu manifestacije Branje grojzdja, predstaviti principe društvene i solidarne ekonomije predstaviti širem građanstvu.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, kreira javne politike za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici. Projekt pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse.

Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju projekt je udruge Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) koji se provodi u suradnji sa švicarskim partnerom – Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeva (APRES-GE) te hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom. Projekt je financiran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Poziv Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj. Projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti