Dobra Ekonomija

PDSE projekt: Održan Dan dobre ekonomije u Pregradi

13.04.2021.

Na Danu dobre ekonomije u Pregradi, održanom 9. travnja 2021., predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Dan dobre ekonomije provodi se u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Nakon uvodnih govora gradonačelnika Marka Vešligaja i zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije, Jasne Petek, uzvanicima je predstavljen je projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, njegove aktivnosti i ciljevi. Dražen Šimleša je potom predstavio Studiju o kvaliteti života u gradovima Ludbregu i Pregradi koja je nastala kao rezultat znanstvenog istraživanja provedenog u sklopu projekta početkom 2020. godine, o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

Također, predstavljeni su i rezultati trening-programa društvene i solidarne ekonomije na kojem su sudionici u Pregradi razvili svoj model zelene tržnice. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama te s ciljem kreiranja DSE modela dobre prakse, dizajniran je trening-program koji je sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. 

Vera Gjokaj, voditeljica projekta, najavila je i Priručnik društvene i solidarne ekonomije koji će lokalnim akterima donijeti „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u lokalnim zajednicama koje se temelje na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije. Osmišljen je kao elektronički priručnik koji će biti dostupan online i svi zainteresirani lokalni akteri i predstavnici gradova u Hrvatskoj jednostavno će ga moći preuzeti i koristiti. Priručnik će sadržavati i modele dobre prakse teće promicati koncept i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije. Priručnik će biti predstavljen na Konferenciji o dobroj ekonomiji koja će biti održana 20. travnja 2021. u Zagrebu.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

01 Svi 2022

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA kojeg je Zadruga za etično financiranje, zajedno sa ZMAG-om, provodila od listopada 2020. godine.

Pročitaj više >
30 Tra 2022

Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uvela Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om, u okviru projekta eECONOMIJA.

Pročitaj više >
07 Tra 2022

Članovi ZMAG-a otputovali su u Ženevu na sastanak Koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe.

Pročitaj više >
Više novosti