Dobra Ekonomija

PDSE projekt: Održan Dan dobre ekonomije u Pregradi

13.04.2021.

Na Danu dobre ekonomije u Pregradi, održanom 9. travnja 2021., predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju.

Dan dobre ekonomije provodi se u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Nakon uvodnih govora gradonačelnika Marka Vešligaja i zamjenice župana Krapinsko-zagorske županije, Jasne Petek, uzvanicima je predstavljen je projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, njegove aktivnosti i ciljevi. Dražen Šimleša je potom predstavio Studiju o kvaliteti života u gradovima Ludbregu i Pregradi koja je nastala kao rezultat znanstvenog istraživanja provedenog u sklopu projekta početkom 2020. godine, o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada i radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, o pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti.

Također, predstavljeni su i rezultati trening-programa društvene i solidarne ekonomije na kojem su sudionici u Pregradi razvili svoj model zelene tržnice. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama te s ciljem kreiranja DSE modela dobre prakse, dizajniran je trening-program koji je sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. 

Vera Gjokaj, voditeljica projekta, najavila je i Priručnik društvene i solidarne ekonomije koji će lokalnim akterima donijeti „korak po korak“ smjernice za pokretanje i provedbu inicijative u lokalnim zajednicama koje se temelje na principima i vrijednostima društvene i solidarne ekonomije. Osmišljen je kao elektronički priručnik koji će biti dostupan online i svi zainteresirani lokalni akteri i predstavnici gradova u Hrvatskoj jednostavno će ga moći preuzeti i koristiti. Priručnik će sadržavati i modele dobre prakse teće promicati koncept i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije. Priručnik će biti predstavljen na Konferenciji o dobroj ekonomiji koja će biti održana 20. travnja 2021. u Zagrebu.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

 

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti