Prirodno graditeljstvo

Otvorene prijave za treću Akademiju prirodnog graditeljstva

14.03.2021.

Od 15. ožujka 2021. otvorene su prijave za treće izdanje Akademije prirodnog graditeljstva koje će se održati na Recikliranom imanju u Vukomeriću tijekom lipnja, srpnja i rujna 2021. godine.

U sklopu ovogodišnje Akademije prirodnog graditeljstva sudionici će učiti čitati nacrte, temeljiti objekte, izrađivati drvene konstrukcije, graditi balama slame i konopljom, izrađivati zemljane žbuke, zelene krovove i krovove od slame, koristiti električne i ručne alate, graditi kamenom i ciglom, bojati prirodnim bojama, graditi učinkovite peći te uređivati okućnice i interijere.

Akademija prirodnog graditeljstva je cjelogodišnja praktična edukacija za izvođače radova, projektante i graditeljske entuzijaste.

Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću prirodnim rješenjima u stanovanju. Udruga ZMAG kao Centar znanja za razvoj permakulture i održivo življenje svakodnevno svjedoči o sve većem interesu za gradnju prirodnim materijalima. Trenutno postoji daleko veća potražnja od ponude ovih specifičnih graditeljskih usluga i zato smo odlučili prenijeti naše višegodišnje iskustvo te pokrenuti sustavnu, temeljitu i cjelovitu edukaciju kako bismo povećali i osnažili bazu graditelja, tehnologa, projektanata i izvođača koji bi samostalno djelovali na tržištu.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti  koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije.

Akademija prirodnog graditeljstva je edukacijski ciklus od 3 modula, koji se odvija od kraja lipnja do početka rujna 2021. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, a uključuje 12 predavanja, 12 edukacijskih radnih dana, 7 predavača i 96 sati praktičnog rada. Edukatori su iskusni arhitekti, građevinari, strojari i umjetnici koji djeluju na području održivog/ekološkog graditeljstva.

Za sudjelovanje u Akademiji prirodnog graditeljstva nije potrebno specifično predznanje ili prethodno iskustvo, ali je obavezno, u sklopu prijavnice, navesti motivaciju za sudjelovanje. Broj polaznika je ograničen na 20.

Cijena pohađanja Akademije prirodnog graditeljstva iznosi 6.000,00 kn, a omogućeno je plaćanje u tri rate. Prijava se smatra valjanom nakon avansne uplate prve rate u iznosu od 2.000,00kn. Uplatom prve rate na račun udruge ZMAG osigurali ste svoje mjesto na Akademiji prirodnog graditeljstva.

Za kompletan kalendar predavanja i radionica Akademije prirodnog graditeljstva kliknite OVDJE.

PRIJAVITE SE: OVDJE

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na e-mail info@zmag.hr ili broj mobitela +385915981281.

U SKLOPU AKADEMIJE PRIRODNOG GRADITELJSTVA OBRAĐUJEMO TEME I PODRUČJA:

Biotektura

Spoj arhitekture i živih elemenata – zeleni krovovi i zidovi.

Kuće od slame

Sve popularnija tehnika u kojoj se poljoprivredni otpad pretvara u izuzetno efikasnu toplinsku izolaciju tvoreći niskoenergetske ili pasivne objekte s izuzetno zdravom mikroklimom unutar građevina.

Gradnja zemljom

Već dobro poznate tradicijske građevinske tehnike doživljavaju svojevrsnu renesansu među ekološki osviještenim graditeljima i naručiocima i pronalaze mjesto pod suncem u modernom građevinskom kontekstu.

Gradnja drvetom

U sklopu Akademije prirodnog graditeljstva obrađivat ćemo i tradicijske oblike i moderne konstrukcijske forme.

Gradnja kamenom i ciglom

Ovi materijali niskog ekološkog otiska svakako imaju svoje mjesto u prirodnom graditeljstvu kao termalna masa, ali i kao statički element.

Pasivna solarna arhitektura

Korištenje sunčeve energije za zagrijavanje prostora pametno osmišljenim dizajnom građevine.

Dodatni program

 • prezentacije i praktična uporaba ručnih, električnih i motornih alata i strojeva
 • odgovorno korištenje građevinske mehanizacije
 • upoznavanje s literaturom
 • gradnja u divljini jednostavnim alatom
 • dva studijska izleta
 • survival tehnike
 • kampiranje
 • druženje, umrežavanje
 • gastro ponuda & party

VRIJEME I LOKACIJA ODRŽAVANJA:

Sva predavanja i praktični radovi odvijat će se od lipnja do rujna 2021. godine kroz 12 radnih dana u 3 modula na Recikliranom imanju Vukomerić, Vukomerić 23/3, 10418 Dubranec, Hrvatska.

 1. modul 24.–27.6.2021.
 2. modul 1.–4.7.2021.
 3. modul 1.–4.9.2021.

Za kompletan kalendar predavanja i radionica Akademije prirodnog graditeljstva kliknite OVDJE.

HRANA I SMJEŠTAJ:

U cijeni kotizacije su tri obroka dnevno s lokalnim vegetarijanskim i tradicionalnim specijalitetima od ekoloških namirnica. Za vrijeme svake višednevne edukacije osiguran je smještaj u prostorijama imanja, a postoji i mogućnost kampiranja.

Očekivani rezultati Akademije prirodnog graditeljstva 2021.:

 • prenesena praktična znanja i vještine (80% praktični, 20% teorijski rad)
 • polaznici osposobljeni da sagrade jednostavnu građevinu
 • umreženi i formirani graditeljski timovi
 • pokrenut edukacijski ciklus za sljedeću akademije i certificiranje zanimanja
 • kroz proces Akademije biti će izgrađena demostracijska obiteljska kuća, po nacrtu arhitektice Ive Peručić, Grow studio

Voditelj Akademije prirodnog graditeljstva: Matko Šišak

Kontakti:

info@zmag.hr
matko.sisak@gmail.com
+385915981281

Akademiju prirodnog graditeljstva podržava Husqvarna i sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture. 

Ostale vijesti iz teme

Od 26. do 29.5.2022. na Recikliranom imanju u Vukomeriću, održan je prvi modul ovogodišnje, četvrte po redu Akademije prirodnog graditeljstva.

Pročitaj više >

U suradnji s Forumom udruga nezavisne kulture - FUNK, naš voditelj i graditelj Matko Šišak održao je u Koprivnici predavanje pod nazivom Prirodno graditeljstvo.

Pročitaj više >

Prijave za edukacijski ciklus Akademije prirodnog graditeljstva za 2022. godinu su zatvorene, a pripreme za edukaciju su u punom jeku.

Pročitaj više >
Više novosti