Dobra Ekonomija

Održana završna konferencija projekta EmploySSE

16.12.2021.

Na završnoj konferenciji Erasmus+ projekta EmploySSE - Promoting Employability through Social Solidarity Economy razgovaralo se o potencijalu uvođenja sadržaja i metodologije bliske društvenoj i solidarnoj ekonomiji (DSE) u strukovno obrazovanje.

Završna konferencija EmploySSE projekta je održana 24. studenoga 2021. u Zagrebu, okupivši predstavnike projektnih partnera. Izlaganja puna podrške i otvorenosti za suradnju održale su Elisabette Fortunato ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja te Gordana Zvjerković iz Agencije za strukovno obrazovanje, Odjela za kurikulum razvoj i praćenje. Uime projektnog konzorcija EmploySSE, sudionicima se obratila koordinatorica projekta Ira Papageorgiou iz Instituta rada (INE/GSEE – Grčka) koja je predstavila postignuća projekta, uključujući i obrazovne module koji su dostupni na stranicama ZMAG-a. Luisa Previati iz Ustanove za profesionalno obrazovanje i obučavanje (ENAIP Veneto – Italija) predstavila je način na koji oni kao društveno poduzeće educiraju sve zainteresirane u području strukovnog obrazovanja. S obzirom da nas u ZMAG-u uvijek zanima praksa i konkretni primjeri, dio konferencije je bio posvećen našim strukovnim školama koje već sada u svoje kurikulume i rad s učenicima uvode područja, teme i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije. Tako je rad na projektu Socijalno poduzetništvo – nove kompetencije komercijalista i njegovo kasnije uvođenje u kurikulum Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar, predstavila ravnateljica škole, Nataša Vibiral. Također, Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka predstavila je super projekt koji trenutno provode, ScoopConSS, u sklopu kojeg se mlade u strukovnim školama uči o zadrugarstvu i društvenom poduzetništvu. Za kraj, Ankica Flegar iz Škole za modu i dizajn iz Zagreba predstavila je iznimno vrijedan i poseban rad u školi koji njeguju i razvijaju s učenicama i učinicama na teme socijalne uključivosti i volontiranja, održivog razvoja i društvenog poduzetništva kroz zadrugarstvo.

Konferencija je završila raspravom na temu: Što možemo napraviti u Hrvatskoj da se DSE više koristi u strukovnom obrazovanju? u kojoj su sudjelovali svi sudionici. Predlagali su se konkretni koraci i aktivnosti za četiri glavna područja rasprave: sadržaj i metodologija u nastavi, zagovaranje i lobiranje – pravna regulativa, umrežavanje i suradnja te međunarodna partnerstva.

Dan kasnije održan je radni sastanak projektnih partnera na Recikliranom imanju gdje je ZMAG ugostio suradnike na projektu iz Italije, Grčke, Češke i Francuske. Nakon EmploySSE projekta ZMAG nastavlja raditi na uključivanju DSE sadržaja, metodologije i vrijednosti u kurikulume iz strukovnog obrazovanja.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti