Agroekologija

Održana edukacija "Hrana i grad" za mlade urbane vrtlare

15.12.2022.

2. i 3. prosinca 2022. održali smo edukaciju za mlade urbane vrtlare pod nazivom "Hrana i grad" u suradnji s Mjesnim odborom Voćarska i udrugom Pogon - zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

U petak smo u Mjesnom odboru Voćarska proveli radionicu pripreme gredica za sadnju i posadili nekoliko grmova bobičastog voća. Poslužili smo se postojećim samoniklim biljem kao što su maslačci, stolisnik, trputac kako bi lakše utvrdili stanje zemljišta, a zbijeno tlo smo prorahlili širokim vilama i obogatili konjskim gnojivom te prekrili kartonima. Nakon praktične vrtlarske radionice uslijedilo je predavanje "Urbano permakulturno vrtlarstvo" gdje smo definirali prednosti i nedostatke uzgoja hrane u gradu te predstavili metode i alate koji su prikladni za ovu vrstu uzgoja.

U subotu smo u Pogonu Jedinstvo održali predavanje "Šumski vrt u gradu" te sudionike upoznali s ovim oblikom permakulturnog vrtlarstva. Prikazali smo prednosti ovog oblika uzgoja koja koristi biljne zadruge za stvaranje podržavajućeg ekosustava koji tokom vremena umanjuje svoje potrebe za ljudskom intervencijom što je prikladno za urbano vrtlarenje, ali i za suočavanje s klimatskim promjenama. Nakon predavanja uslijedila je sadnja raznolikog voća s ciljem stvaranja prvog sloja za buduće biljne zadruge. Postojeće samonikle i otporne biljke kao što su kopriva, maslačak, trputac i djetelina, ovdje su nam poslužile kao biljke koje tjeraju nametnike, privlače oprašivače, fiksiraju dušik, malčiraju/obogaćuju/lome zbijeno tlo. Voćke smo pomalčirali otpalim lišćem jer smo imitirali procese u šumama. 

Hvala udruzi "Zasadi stablo, ne budi panj" na financiranju sadnica!

Edukacija se provodila u sklopu projekta “Naša dobra hrana financiranog od zaklade Rosa Luxemburg Stiftung te projekta "Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action" za koji je Grad Milano okupio konzorcij od 27 partnera uključujući i Grad Zagreb u okviru programa Development Education Awareness Raising (DEAR) s ciljem povećanja znanja, svijesti i angažmana o održivim obrascima potrošnje i proizvodnje hrane za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

 

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti