Agroekologija

Iza nas je 2. fokus grupa Društvene banke sjemena

20.02.2020.

Fokusirali smo se na zanimljive teme i konstruktivne razgovore i zajedničkim snagama došli do super akcijskog plana!

U nedjelju, 2. veljače 2020. održala se 2. fokus grupa ZMAG-ovog projekta Društvena banka sjemena na kojoj su se okupili brojni sjemenari, vrtlari, poljoprivrednici i studenti kako bi utvrdili partnerstva i donijeli zajednički akcijski plan za nadolazeće razdoblje.

Fokus grupu su započela izlaganja Sendy Osmičević i Marije Zrnić u kojima su, kako bi članovima Društvene banke sjemena prenijele najnovije informacije, uvele sudionike u sve što je ZMAG napravio vezano za projekt od prošlog sastanka fokus grupe u travnju 2019. Bilo je govora o radionicama, predavanjima, forumima, okruglim stolovima, stručnim posjetama u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima smo sudjelovali. Sudionici su imali priliku čuti i o razmjenama sjemena koje smo organizirali, novim suradnjama koje smo postigli, nagradama koje smo primili i publikacijama u kojima smo izašli te onim koje smo sami objavili.

Također, agronom Robin Gunjević, mag. ing. agr., održao je zanimljivo predavanje Osnove genetike i oplemenjivanja bilja koje je pomoglo zajedničkom razumijevanju zašto je rad inicijativa poput Društvene banke sjemena toliko bitan za očuvanje bioraznolikosti i raznovrsnosti kultura koje svakodnevno konzumiramo.

Uslijedio je zajednički dogovor oko službenih partnerstva između Društvene banke sjemena i članova fokus grupe, čuvara sjemena te zajednički rad na donošenju akcijskog plana koji je prilagođen potrebama članova fokus grupe, kojeg je facilitirala Vera Gjokaj.

Dnevni red fokus grupe zaključili su permakulturni praktičari Petra Turčić i Kruno Vuljar izlaganjem Kako započeti sjemenarski vrt? u kojemu su detaljno objasnili korake potrebne za uspostavu vrta, od cilja i vizije i dizajna vrta, pa do praktičnih stvari poput pripreme tla, odabira vrste gredica, smještaja biljaka u vrtu, metoda izravne sjetve i uzgoja presadnica te odabira plodoreda.

Drugi sastanak fokus grupe bio je bogat konstruktivnim diskusijama i zanimljivim temama koje su iz njih proizišle te nas posebno raduje doneseni akcijski plan za nadolazeće razdoblje u kojeg smo uključili zaključke našeg cjelodnevnog rada. Bacamo se na provedbu plana do sljedećeg susreta, a sve zainteresirane pozivamo da se učlane u Društvenu banku sjemena i podrže ovu vrijednu inicijativu.

Ovaj događaj sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti