Agroekologija

Od vrta do vrta: na putu po Engleskoj sa Sendy Osmičević

01.04.2019.

Posjetili smo društvene vrtove u Manchasteru i Derbyju, otkrili ulicu prijatelja ježeva i vratili se puni novih ideja za vaš/naš vrt!

ZMAG-ova Sendy Osmičević nedavno se otisnula u Englesku i posjetila poznate britanske društvene vrtove. A kako joj je bilo pročitajte ⬇︎

❝Volim putovati jer svakog puta nešto novo zapazim, inspiriram se i pokrenem u svojoj zajednici. Zapad je napredniji u mnogim stvarima pa pokušavam ne kaskati za dobrim idejama. Ovoga puta, posjetila sam dragu prijateljicu i okolišnu aktivisticu Sarah Ollier koju sam upoznala u Zagrebu, dok je radila kao istraživačica na PMF-u. Inače, Sarah je završila studij okolišnih znanosti (BSc Environmental Science), a nakon fakulteta radila je na organskim farmama u Nizozemskoj, Norveškoj i Finskoj. Trenutno je istraživačica energije vjetra na sveučilištu Loghborough, a ono što najviše voli raditi je volontirati za Derby Parks Volunteers and Derbyshire Wildlife Trust. Uglavnom nisam mogla naći boljeg vodiča po Engleskoj!

Prvo sam posjetila društveni vrt Hulme Community Garden u Manchesteru – dobrovoljno i obrazovno središte koje promovira pitanja hortikulture i održivosti. Njihova misija je okupiti lokalnu zajednicu kroz vrtlarstvo. U toj gradskoj oazi nalazi se mali kafić čija zarada ide za aktivnosti u vrtu, a najviše mi se svidio rasadnik bilja. Ovaj društveni vrt sam proizvodi presadnice i nudi ih lokalnoj zajednici po vrlo pristupačnim cijenama. Tu sam kupila organsko sjeme poriluka Bandit pa ćemo vidjeti!

Sljedeća postaja je bila udruga Whistlewood Common kraj gradića Derby. Imanje me podsjetilo na ZMAG u počecima. Postoje tek 6 godina i prakticiraju permakulturu. Upravo su izgradili svoju okruglu kuću od slame i posadili voćnjak, budući šumski vrt. Najviše se bave edukacijom lokalnog stanovništva. Kroz radionice pomažu ljudima da lakše razumiju kako živjeti održivije, a moja prijateljica Sarah tu vodi radionice fermentirane hrane. Kako sam ponijela nešto sjemena s našeg imanja, rado sam im poklonila par paketića pa neka se sjeme množi. Zaključujem kako je ovo vrlo perspektivno mjesto.

Firs estate allotments klasični su društveni vrtovi u Derbyju. Stanovnici grada imaju svoje povrtnjake i imaju sreće jer im je tlo predivno za uzgoj, lako se obrađuje I skoro sve uspijeva, tako kaže Sarah koja je jedna od članica ove grupe.

Posebno bih istaknula jednu simpatičnu i vrlo korisnu inicijativu koja se zove Hedgehog street. Kada jednom postaneš član, upadaš u ulicu prijatelja ježa i doslovno se tako označen nađeš na mapi grada. Ježevima je potreban pristup vrtovima kako bi preživjeli pa ova inicijativa potiče sve na suradnju. U cijeloj Velikoj Britaniji registrirano je 60.000, kako oni kažu, “Hedgehog Championsa”. Ideja je da u dvorištu napravite sve uvjete kako bi se jež nastanio i postao član vaše vrtne zajednice. Odlično je to što vam rješava dosadne puževe iz vrta!

Još sam bila i u nacionalnom parku Peak District, ali o tome nekom drugom prilikom.❞ – Sendy Osmičević

 

Ostale vijesti iz teme

29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
26 Srp 2021

I ove je godine sezona u ZMAG-ovom sjemenarskom vrtu započela sijanjem odabranog sjemena iz Društvene banke sjemena, brigom za presadnice u plasteniku i pripremama novih gredica.

Pročitaj više >
21 Srp 2021

ZMAG-ova Društvena banka sjemena sudjelovala je na stručnim radionicama austrijske udruge Arche Noah.

Pročitaj više >
Više novosti