Agroekologija

Nikad dosta učenja – ZMAG na obuci u Banjoj Luci

23.07.2019.

Posjetili smo Banju Luku, sudjelovali na obuci Instituta za genetičke resurse i dobili mnoge stručne, korisne savjete te se kući vratili s "ojačanim" znanjem!

Na drugoj po redu obuci, koja se održala 9. srpnja u Banjoj Luci, u sklopu projektaEnabling on-farm conservation and farmer-based seed systems in Bosnia and Herzegovina Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjoj Luci, sudjelovala je i predstavnica ZMAG-a Marija Zrnić.

Obuka je bila usmjerena ponajviše na principe ekološke proizvodnje povrća, biologije salate, rajčice i paprike te načine određivanja zrelosti plodova za skupljanje sjemena. Osim praktičnih informacija o njezi biljaka, pružen je i uvid u zakonske okvire koji se tiču uporabe sredstava za zaštitu i sjemenarstva, što je pogotovo korisno za lokalne poljoprivrednike koji regeneriraju sjeme za potrebe projekta.

Sudionici su, u sklopu obuke, dobili niz korisnih savjeta. Primjerice, da kod uklanjanja zaperaka na rajčici radije ostave dio zaperka nego da naprave veliku ranu kako na tom mjestu ne bi došlo do pojave gljivičnih bolesti, kao i da je kod prikupljanja sjemena rajčice korisno ostaviti sjeme da odstoji 24 sata zajedno s pulpom te ga tek onda isprati da se odvoji. Također, polaznici su mogli čuti da je intenzitet pojave lisnih uši manji u združenom uzgoju graha i kukuruza te da je energija klijanja i klijavost sjemena paprike prikupljenog iz plodova s prve dvije etaže biljke najveća.

Bilo je govora i o opisu lokalnih populacija pomoću deskriptora, što će se pokazati značajnim u sljedećoj uzgojnoj sezoni kako bismo opisali i razvrstali brojne sorte vrsta koje čuvamo u kolekciji Društvene banke sjemena. Predavačice na obuci bile su vrsne profesorice i znanstvenice s Instituta koje su na jednostavan i precizan način prenijele svoje veliko znanje te se radujemo daljnjem učenju od njih i budućoj suradnji.

Ostale vijesti iz teme

30 Kol 2021

Jedna od tema trinaestog izdanja časopisa ekološke udruge ZEUS je ZMAG-ova Društvena banka sjemena. 

Pročitaj više >
11 Kol 2021

Food Wave projekt predstavljen je učiteljima biologije iz strukovnih škola Grada Zagreba.

Pročitaj više >
29 Srp 2021

U novom izdanju magazina D&D koji je na kioscima, inspirirajte se dobrim primjerima iz vrtova Kopenhagena i otoka Krka. 

Pročitaj više >
Više novosti