Edukacije za održivo življenje

Naučimo djecu kompostiranju – evo kako (lako) Vaše dijete može napraviti svoj prvi pravi komposter

29.01.2021.

Prvi vodič Kompostiranje je i djeci super iz ZMAG-ove nove serije edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju pripremila je ZMAG-ova vrtekica Sendy Osmičević.

Za nove generacije koje imaju priliku graditi bolji svijet, ZMAG je pripremio seriju edukativnih materijala Što djeca trebaju znati o održivom razvoju, koja u formi kratkih i zabavnih vodiča najmlađe upoznaje s konceptom održivosti te im približava pojmove društvenog, ekološkog i ekonomskog područja održivog razvoja.

Djeca su ključna u izgradnji boljeg svijeta, odgovornijeg, pravednijeg i održivijeg društva za sadašnje i buduće generacije. Naš zadatak je usaditi im održive navike. Usmjeriti ih da budu odgovorniji prema sebi, jedni prema drugima i prema okolišu. Pružiti im znanja i vještine koje će im pomoći u nošenju s ključnim izazovima. Naučiti ih da razumiju stvarnost oko sebe i preuzimaju odgovornost za rješavanje problema u društvu u kojem žive. Potaknuti ih da pokreću pozitivne promjene. Pripremiti ih da postanu lideri održive budućnosti…

Krenite već danas s našim super vodičima i malim svakodnevnim (održivim) praksama! 

Kompostiranje je i djeci super

Što je to kompostiranje?

Kompostiranje je prirodan proces razgradnje biomase i događa se svuda oko nas, a najjednostavniji primjer nam je šuma. U šumi u tlu se nalaze mikroorganizmi i gljive koje razlažu (jedu) lišće koje se na kraju pretvori u tlo. Kompostiranje nije truljenje i ako se ispravno izvodi, nema neugodnih mirisa.

Zašto je važno kompostirati?

Iako na Zemlji postoji puno vrsta živih bića, otpad proizvodi samo jedno jedino biće – čovjek! Ne bi vjerovali, ali kompostiranje je stvar koja može spasiti svijet. Zbrinjavanjem vlastitog biootpada rasterećujemo sustav gospodarenja otpadom te smanjujemo ukupnu količinu biomase na odlagalištima i emisije stakleničkih plinova koji nastaju na deponijima i prilikom samog transporta kamionima.

Kratke upute o kompostiranju za djecu

Kompostiranje je kao kuhanje – u osnovi je jednostavno, zabavno i lako. Osnovu dobre razgradnje čine pravilan omjer dušičnog ("zelenog") i ugljičnog ("smeđeg") materijala, kisik i vlažnost.

Korak 1: Pripremite plastičnu posudu zapremnine 40-60l s poklopcem i rupama (Ø ~ 4mm) na razmaku od 5-10cm u svim smjerovima

Korak 2: Na dno posude stavite 2 sloja, u obliku mreže, suhih grančica za drenažu, u slučaju pretjerane vlage, a koji će ujedno poslužiti i kao džep za bolju cirkulaciju zraka

Korak 3: Stavite jedan tanki sloj kartona i sloj suhog lišća

Korak 4: Dodajte "aktivator", odnosno šaku zemlje koju smo uzeli ispod nekog stabla u šumi ili parku

Korak 5: Naizmjenično dodajte organski otpad pomiješan sa suhim materijalom u omjeru 1:1 (jedna šaka biootpada, a zatim šaka piljevine) uz povremeno miješanje svakog trećeg dana, vrtnom lopaticom ili kuhačom, zbog prozračivanja

Što da, što ne u kompost?

Kompostirati se može biljni otpad iz kuhinje, vrta, voćnjaka, parka. "Zeleni" materijali bogati dušikom su: ostaci voća i povrća (kore od citrusa obavezno prethodno sasušiti kako bi eterična ulja isparila), ostaci čaja (i vrećice), suhi začini, uvelo cvijeće. Ugljikom bogat "smeđi" materijal dodajemo kao: piljevinu, suho lišće, usitnjeni karton. U kompost ne stavljamo kuhanu hranu, masti, ulja, prerađevine, meso, ribu i kosti jer zahtijevaju drugačije organizme za preradu i puno dulje vrijeme razgradnje, ali i zato što privlače neželjene goste (miševe, kukce). U kompost isto tako ne bacamo maramice koje koristimo kada smo prehlađeni, novinski papir i časopise ili sav ostali otpad koji možemo zasebno razvrstati i ponovno iskoristiti!

I to je to! Vaše dijete sada može imati svoj prvi pravi komposter :) Naš sljedeći vodič stiže uskoro!

Kratki vodiči o održivosti za djecu rezultat su niza predavanja i radionica namijenjenih osnovnoškolcima, koje su prošle godine održane u sklopu projekta EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost, a koje obrađuju teme održivog razvoja kao što su zdrava prehrana, održiva potrošnja, otpad i plastika, ljudska prava, demokratsko građanstvo te modeli proizvodnje i potrošnje koje štite ljude i planet.

ZMAG-ov projekt EdUTOPIJA 21 – stvaramo održivu budućnost svojim edukativnim programom i participativnim pristupom osnažuje djecu i mlade da postanu aktivni građani koji će se znati odnositi prema izazovima 21. stoljeća, s osjećajem solidarnosti i odgovornosti prema svojoj lokalnoj zajednici, ekosustavima planeta i budućim generacijama.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

ZMAG je pod vodstvom Mateje Medić održao još jednu radionicu recikliranja za djecu Osnovne škole Kralja Tomislava u Zagrebu.

Pročitaj više >

Konferencija "Zajedno znanjem" bit će posvećena rastućem problemu siromaštva i socijalne isključenosti, a održat će se 12. i 13. svibnja 2022. godine u Splitu.

Pročitaj više >

ZMAG-ov član Ivan Zoković držao je predavanja u sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ na Braču.

Pročitaj više >
Više novosti