Agroekologija

Najnoviji Katalog sjemenara donosi pregled organskih sjemenara i njihovog sjemena

05.03.2021.

Katalog sjemenara okuplja provjerene vrtlare i sjemenare, aktivne članove Društvene banke sjemena, koji u najvećoj mjeri pridonose očuvanju različitih sorti upravo kroz regeneraciju sjemena.

Zbog učestalih upita gdje i kako nabaviti organsko sjeme, odlučili smo se za izradu ovog kataloga. Uz predstavljanje vrtlara i organskih sjemenara, katalog donosi i jednostavan i pregledan uvid u njihov popis sjemena kao i konktakte na koje im se možete obratiti. Hvala vam što brinete o budućnosti i birate organsko!

Sjeme je neizmjerno važno. Ono je osnova uzgoja hrane i predstavlja suverenitet jedne države, a od 2014. godine proglašeno je i nematerijalnom kulturnom baštinom UNESCO-a. No sjeme je zapravo jedna mala uspavana biljka koja čeka pravi trenutak da izađe iz sigurne ljušturice na svjetlo dana. Svako društvo selekcioniralo je biljke prema svojim ukusima i potrebama, čime je nastalo golemo bogatstvo njihove bioraznolikosti. Ljudi su tisućljećima čuvali sjeme na gospodarstvima i tako je i nastala sva raznolikost kultiviranih vrsta. Zašto i danas ne bismo nastavili taj rad? Tradicijske sorte određenog podneblja, a posebno one koje sami selektiramo iz godine u godinu, sve se više prilagođavaju vrtu u kojem rastu i tako s vremenom dobivamo sorte koje su otpornije na bolesti i štetnike. Uzgajajući raznolike sorte koje se siju u različito vrijeme, možemo postići postepeno dozrijevanje polodova, točno onako kako ih i trošimo.

Katalog sjemenara 2021. možete preuzeti u našoj Bazi znanja.

Društvena banka sjemena ZMAG-ov je projekt čiji je glavni cilj doprinijeti očuvanju lokalnih i tradicijskih sorti sjemena, ali i obnovi onih "izgubljenih" za buduće generacije. Osmišljena je na način da bude u vlasništvu svojih članova, otvorena za javnost, proizvođače hrane, male poljoprivrednike, vrtlare i potrošače, kao neformalna i lokalno upravljana institucija.

Glavne aktivnosti Društvene banke sjemena usmjerene su na jačanje i poboljšanje lokalnog sjemenarskog sustava s naglaskom na tradicijske sorte. Također, projekt veliku pažnju pridaje educiranju, podizanju svijesti i dijeljenju znanja o važnosti očuvanja lokalnih sorti, kao i promicanju suvereniteta sjemena i hrane.

Bilo da ste vrtlar, mali poljoprivrednik, hobist ili entuzijast, i vi možete postati član DBS-a i ostvariti razne pogodnosti, među kojima su i besplatni paketići sjemena, priručnici o sijanju i popusti na radionice u organizaciji ZMAG-a. Do godišnjeg članstva dijele vas samo tri koraka – kako postati član doznajte OVDJE

Kao članovi Društvene banke sjemena, pomažete nam u očuvanju bioraznolikosti, baštine, nasljeđa i rezerve gena za budućnost. Bez obzira odlučite li biti naš vrtlar ili simpatizer, hvala Vam na podršci!

Društvenu banku sjemena sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture.

Ostale vijesti iz teme

20 Svi 2024

U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Pogonom i Močvarom održali smo vrtlarski radionicu " za treću životnu dob.

Pročitaj više >
15 Svi 2024

U subotu 11.5.2024. održali smo radionicu pod nazivom "Ekološka renesansa - Vrtlarenje na balkonu" u Centru mladih Ribnjak.

Pročitaj više >
31 Sje 2024

Postanite član Društvene banke sjemena, "usvojite" sjeme, ostvarite niz pogodnosti i podržite ovu vrijednu inicijativu!

Pročitaj više >
Više novosti