Dobra Ekonomija

Na Trening-programu u Ludbregu osmišljen projekt solidarnog kratkog lanca opskrbe

02.03.2021.

U Ludbregu je od 17. do 19. veljače 2021. održan Trening društvene i solidarne ekonomije na kojem su predstavnici lokalne zajednice imali priliku osmisliti i razraditi projektnu ideju solidarnog kratkog lanca opskrbe.

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) proveo se u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Početkom 2020. godine provedeno je znanstveno istraživanje o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada, kvaliteti života, radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama, dizajniran je trening-program s ciljem kreiranja DSE modela dobre prakse, koji bi sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. Predstavnici grada Ludbrega imali su tako priliku upoznati se s već postojećim modelima dobre prakse, uključujući i primjer zadruge partnera iz Švicarske, Komore za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES GE), te kroz tri dana treninga razrađivati svoju ideju solidarnog kratkog lanca opskrbe.

Sudionici su tijekom treninga osmislili viziju projekta, napravili SOAR analizu i analizu dionika, definirali strateške ciljeve i aktivnosti te izradili akcijski plan. Prvi strateški cilj bio je uspostava solidarnog kratkog lanca opskrbe, koji uključuje i uspostavu distributivnog centra u zadruzi (učinkoviti sustav informiranja o ponudi i potražnji te online sustav narudžbi hrane...), povećanje asortimanja proizvoda zadruge i širenje tržišta na ludbrešku regiju (financijska održivost zadruge, plasiranje proizboda i opskrba hranom škola i vrtića, uključivanje više sudionika u sustav, održivi tehnološki razvoj proizvodnje, uspostavljanje kataloga proizvođača i potrošača, suradnju s ostalim udrugama i razvoj zadružnog volonterstva..) te registriranje kvalitete (brendiranje zadruge, proizvoda i koncepta te ekološko i biodinamičko certificiranje...)

Među horizontalnim aktivnostima kao ključne su se istaknule: promocija rada zadruge i veća vidljivost i prisutnost zadruge u javnom prostoru (komunikacijska strategija, kreiranje brenda zadruge...), podizanje svijesti o važnosti lokalne potrošnje i zdrave prehrane te edukativne aktivnosti (proizvođača, kupaca, medija, predstavnika institucija i svih dionika solidarnog kratkog lanca opskrbe).

Drugi strateški cilj bio je razvoj Javnih politika za prehrambeni suverenitet na principima društvene i solidarne ekonomije, a uključuje rad na politikama za poticanje zelene/održive javne nabave, dopunu Programa razvoja poljoprivrede javnim politikama za društvenu i solidarnu ekonomiju, poticajne mjere za mlade u poljoprivredi i za razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede, sustav podrške za razvoj prehrambenog suvereniteta na DSE principima te suradnju s međunarodnim organizacijama koje se bave temama prehrambenog suvereniteta na DSE princima.

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije organiziran je u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, koji provodi udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

13 Vel 2024

Krajem siječnja naš Dražen Šimleša izabran je za člana Međunarodnog upravnog odbora Nyéléni procesa (Nyéléni International Steering Committee - NISC). 

Pročitaj više >
12 Vel 2024

28.1.2024. održali smo predavanje o dobroj ekonomiji za mlade u sklopu programa "European green activists training".

Pročitaj više >
01 Vel 2023

Ovogodišnji sastanak koordinacijskog odbora Europske mreže za solidarnu ekonomiju RIPESS Europe, čiji smo član, održao se u Parizu od 18. do 21.01.2023.

Pročitaj više >
Više novosti