Dobra Ekonomija

Na Trening-programu u Ludbregu osmišljen projekt solidarnog kratkog lanca opskrbe

02.03.2021.

U Ludbregu je od 17. do 19. veljače 2021. održan Trening društvene i solidarne ekonomije na kojem su predstavnici lokalne zajednice imali priliku osmisliti i razraditi projektnu ideju solidarnog kratkog lanca opskrbe.

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije (DSE) proveo se u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju koji promovira i zagovara društvenu i solidarnu ekonomiju u Hrvatskoj te, kroz multisektorsku suradnju, potiče participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Početkom 2020. godine provedeno je znanstveno istraživanje o stavovima stanovnika Ludbrega i Pregrade o kvaliteti života u njihovim gradovima, o njihovu doživljaju grada, kvaliteti života, radu lokalne samouprave, o tome što ih veseli i čini ponosnima, pozitivnim stvarima koje ih okružuju ili pak izazovima i nedostacima koje smatraju da treba unaprijediti. Na osnovi rezultata istraživanja i razgovora s fokus grupama, dizajniran je trening-program s ciljem kreiranja DSE modela dobre prakse, koji bi sudionicima pružio znanja i alate kako bi vlastitim djelovanjem mogli doprinijeti kvaliteti života sredine u kojoj žive. Predstavnici grada Ludbrega imali su tako priliku upoznati se s već postojećim modelima dobre prakse, uključujući i primjer zadruge partnera iz Švicarske, Komore za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES GE), te kroz tri dana treninga razrađivati svoju ideju solidarnog kratkog lanca opskrbe.

Sudionici su tijekom treninga osmislili viziju projekta, napravili SOAR analizu i analizu dionika, definirali strateške ciljeve i aktivnosti te izradili akcijski plan. Prvi strateški cilj bio je uspostava solidarnog kratkog lanca opskrbe, koji uključuje i uspostavu distributivnog centra u zadruzi (učinkoviti sustav informiranja o ponudi i potražnji te online sustav narudžbi hrane...), povećanje asortimanja proizvoda zadruge i širenje tržišta na ludbrešku regiju (financijska održivost zadruge, plasiranje proizboda i opskrba hranom škola i vrtića, uključivanje više sudionika u sustav, održivi tehnološki razvoj proizvodnje, uspostavljanje kataloga proizvođača i potrošača, suradnju s ostalim udrugama i razvoj zadružnog volonterstva..) te registriranje kvalitete (brendiranje zadruge, proizvoda i koncepta te ekološko i biodinamičko certificiranje...)

Među horizontalnim aktivnostima kao ključne su se istaknule: promocija rada zadruge i veća vidljivost i prisutnost zadruge u javnom prostoru (komunikacijska strategija, kreiranje brenda zadruge...), podizanje svijesti o važnosti lokalne potrošnje i zdrave prehrane te edukativne aktivnosti (proizvođača, kupaca, medija, predstavnika institucija i svih dionika solidarnog kratkog lanca opskrbe).

Drugi strateški cilj bio je razvoj Javnih politika za prehrambeni suverenitet na principima društvene i solidarne ekonomije, a uključuje rad na politikama za poticanje zelene/održive javne nabave, dopunu Programa razvoja poljoprivrede javnim politikama za društvenu i solidarnu ekonomiju, poticajne mjere za mlade u poljoprivredi i za razvoj ekološke i biodinamičke poljoprivrede, sustav podrške za razvoj prehrambenog suvereniteta na DSE principima te suradnju s međunarodnim organizacijama koje se bave temama prehrambenog suvereniteta na DSE princima.

Trening-program Društvene i solidarne ekonomije organiziran je u sklopu projekta Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju, koji provodi udruga Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji sa švicarskim partnerom, Komorom za društvenu i solidarnu ekonomiju Ženeve (APRES-GE), i hrvatskim partnerima – gradovima Ludbregom i Pregradom.

Društvena i solidarna ekonomija (DSE) uključuje širok raspon praksi koje obuhvaćaju ekonomske, društvene, okolišne, političke i komunikacijske dimenzije. DSE je rastući pokret koji želi pokrenuti transformativne promjene kako bi se povećao ukupni društveni razvoj i kvaliteta života ljudi, a predvode ga aktivni građani koji žele sistemske promjene i izgradnju društva koje služi ljudima i planetu. DSE je pokret ukorijenjen u lokalnim inicijativama koje su sve više globalno umrežene i djeluju u širokom političkom okviru koji se temelji na solidarnosti, jednakosti, ljudskim pravima, zajedništvu i suradnji.

ZMAG-ov projekt Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju pokazuje kako se suradnjom švicarskih i hrvatskih institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva, koristeći principe i vrijednosti društvene i solidarne ekonomije, doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju u dva hrvatska grada – Ludbregu i Pregradi. Kroz ovaj projekt ZMAG nastavlja promovirati i primjenjivati kulturu suradnje i solidarnosti između različitih aktera u lokalnim zajednicama i know-how društvene i solidarne ekonomije. Razvoj javnih politika za društvenu i solidarnu ekonomiju ZMAG će u budućnosti provoditi kroz Centar za podršku razvoju društvene i solidarne ekonomije u Hrvatskoj (DSE Centar) koji će osiguravati podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i organizacijama civilnog društva u razvoju modela dobre prakse. Projekt je financiran kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje koji provodi Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske preko poziva Osnaživanje hrvatsko-švicarskih partnerstava za lokalni društveno-ekonomski rast i razvoj.

Projekt je sufinanciran kroz Švicarsko–hrvatski program suradnje. Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena na ovoj internetskoj stranici isključiva su odgovornost ZMAG-a i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ostale vijesti iz teme

06 Svi 2022

U četvrtak 28.4.2022. sudjelovali smo na tematskoj konferenciji pod nazivom "Transformativna ekonomija" u organizaciji Hrvatske mreže zdravih gradova.

Pročitaj više >
01 Svi 2022

U travnju 2022. održane su posljednje aktivnosti projekta eECONOMIJA kojeg je Zadruga za etično financiranje, zajedno sa ZMAG-om, provodila od listopada 2020. godine.

Pročitaj više >
30 Tra 2022

Pogledajte kratki video o Ekonomiji za opće dobro, međunarodnoj metodologiji koju je na hrvatsko tržište uvela Zadruga za etično financiranje u partnerstvu sa ZMAG-om, u okviru projekta eECONOMIJA.

Pročitaj više >
Više novosti