Cilj Global Food Laba je okupiti stručnjake i praktičare s iskustvom suradnje na udruživanju poljoprivrednika, proizvodnje hrane i inovativnih rješenja, marketinga i promocije lokalne ekološke hrane, zalaganja za napredne javne politike i zakonodavna rješenja koja podupiru održive i solidarne poljoprivredne modele, te potaknuti razgovore o smjerovima i praksama održivih sustava u proizvodnji hrane.
Program se odvijao u obliku cjelodnevne panel rasprave, razmjene iskustava i umrežavanja uz tri predavanja i radionicu o održivim prehrambenim sustavima u budućnosti, te zajedničkim obrokom.
ZMAG-ov koordinator programa Centri znanja i upravitelj Zadruge za dobru ekonomiju, te koordinator Europske mreže za solidarnu ekonomiju - RIPESS gdje je ujedno i predstavnik Europske građanske inicijative “Hrana je ljudsko pravo za sve”, Dražen Šimleša, održao je predavanje “Javne politike za održivi i pravedni prehrambeni sustav” u kojem je okupljene upoznao s najvažnijim dokumentima i pokretima na globalnoj razini bitnim za područje agroekologije, europskom Zelenom javnom nabavom, dobrim primjerima iz Belgije i Francuske, aktivnostima gradova Milana i Beča, ali i trenutnom situacijom u Gradu Zagrebu.
Osnivač i samostalni voditelj male urbane farme salata i mikrozelenja u javnosti znane po facebook stranici “Gredica” koja se nalazi u zagrebačkom kvartu Rudeš, Ivan Šanjug, podijelio je svoje iskustvo desetogodišnjeg procesa stjecanja znanja; od konvencionalnih, ekoloških, biointenzivnih, do regenerativnih i permakulturnih smjerova poljoprivrede - kroz studij, tečajeve, knjige i online sadržaj te iz vlastite prakse i iskustva u predavanju pod nazivom “Mala urbana farma u Zagrebu”.
Najnovije “pojačanje” 8-članog tima platforme plodovi.hr, koja već petu godinu uspješno direktno povezuje više od 100 lokalnih proizvođača s više od 2000 kupaca uz pomoć suvremene aplikacijske tehnologije i dobro organizirane dostave više od 1500 proizvoda, Igor Barišić, podijelio je svoje iskustvo rada u ovom kratkom lancu opskrbe. U predavanju pod nazivom “Sve za kratke lance opskrbe” predstavio je modele rada i tehnologiju, poteškoće na koje nailaze i načine na koje uče o problemima i potrebama svakog člana ovakvog opskrbnog lanca u kojem hrana od proizvođača do potrošača dolazi direktno uz samo jednog posrednika-provjerenog dostavljača i ujedno organizatora.
ZMAG-ova voditeljica Društvene banke sjemena, Dunja Zbiljski održala je na kraju dana interaktivni workshop prehrambenih održivih sustava u budućnosti kroz koji su se svi okupljeni dodatno povezali zajedničkom vizijom i osnažili za daljnja nastojanja u radu i zalaganju s ciljem stvaranja održivijeg, zdravijeg, solidarnijeg i pravednijeg društva.
Svi sudionici su aktivno doprinjeli raspravama nakon svakog od predavanja, a osobito tijekom radionice. Zajedničko je svima bilo shvaćanje da sadašnji pristup prehrani nije održiv te da je potrebno činiti pomake prema pravednijim, održivijim i solidarnijim načinima organizacije društva na sve moguće načine, a prvenstveno educiranjem i širenjem dobre prakse.
Global Food Lab je završni dio ovogodišnjih aktivnosti u sklopu projekta Good Food/Good Energy for Better Society kojeg provodimo zahvaljujući financijskoj podršci Rosa Luxemburg Stiftung, i u sklopu kojeg smo i ove godine organizirali dva najveća ZMAG-ova događanja - drugo izdanje festivala o energiji u permakulturi Oganj 15.6..2025., te deveti po redu festival o održivosti prehrambenih sustava Naša dobra hrana 27.rujna 2025. na Recikliranom imanju u Vukomeriću.